Acasă Economic Atenţie la mesajele primite pe telefon!

Atenţie la mesajele primite pe telefon!

635
0
DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) avertizează cetăţenii cu privire la un program maliţios care se distribuie prin intermediul poştei electronice, SMS sau aplicaţii tip mesagerie şi care, odată accesat, criptează unele fişiere sau întregul sistem informatic.

Ulterior, pe ecranul telefonului, apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informaţiilor / datelor / fişierelor pierdute. De asemenea, există şi un virus care, odată cu instalarea, lui clonează sistemul informatic şi orice cartelă SIM introdusă într-un astfel de dispozitiv. O copie digitală este transmisă către autor, fără ca victima să sesizeze, sistemul informatic desfăşurând procesul de clonare şi transfer concomitant, în fundal. Astfel, autorul dobândeşte controlul asupra oricăror aplicaţii, autentificarea putând fi efectuată şi de autor prin folosirea cartelei SIM clonate. În cele mai multe cazuri, cartela victimei este blocată şi inutilizabilă după clonare.

„Nu plătiţi suma cerută pentru decriptarea fişierelor, dacă sunteţi infectat, întrucât de cele mai multe ori nu veţi recăpăta fişierele. Anunţaţi de îndată Poliţia în cazul în care sunteţi victime ale unor atacuri. Nu dechideţi niciodată un ataşament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobişnuit trimis de un prieten, pe reţelele de socializare“, se arată într-un comunicat al IJP.

Totodată, în ultima perioadă, mai mulţi cetăţeni au primit mesaje de pe diverse numere (naţionale sau internaţionale) cu textul „Pachetul dvs. este în drum, urmăriţi-l aici“ urmat de un link.

Accesand linkul respectiv se deschide un site fals al unui operator internaţional de curierat care solicită descărcarea unei aplicaţii. În urma instalarii aplicaţiei respective, telefonul clientului este infectat cu un virus, care trimite SMS-uri!

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.