După ce în 2016 au dat iama în 16 gospodării ale sătenilor din comuna Alexandru cel Bun, urşii au atacat din nou, miercuri (2 august), în zona Malici din aceeaşi localitate. Potrivit informaţiilor furnizate de primarul Ion Rotaru, atacul s-a petrecut pe la ora 19, când un urs a intrat în stâna lui Virgil Cruşitu şi a mâncat trei oi şi o capră. De asemenea, în dimineaţa de 3 august, tot un urs (nu se ştie dacă acelaşi) a atacat aceeaşi stână şi a ucis două oi.
Totodată, în noaptea de 2 spre 3 august, alte patru oi de la o stână din Agârcia au fost ucise de sălbăticiuni. Edilul localităţii a luat legătură cu Jandarmeria, în speranţa că militarii ar putea interveni în vre-un fel, însă aceştia nu au deocamdată competenţă în acest domeniu. Totuşi, militarii s-au deplasat la faţa locului împreună cu personalul silvic specializat, au constatat că animalul atacase mai multe oi şi câini.
Un atac similar a mai avut loc în noaptea de 23 spre 24 iulie, la stâna lui Dumitrel Sava, din Ceahlău. El are animalele în zona Ghenadia, iar în noaptea cu pricina ursul a intrat şi i-a ucis o capră. Omul a auzit zgomote suspecte, a ieşit şi a reuşit să alunge animalul. Însă pericolul ca acesta să revină este mare.
Probleme cu sălbăticiunile au apărut şi la Pângăraţi unde mistreţii distrug culturile de porumb ale sătenilor din zonele Medean şi Vârful Mare.
Anul trecut, cu o săptămana înainte de sărbătoarea Crăciunului, vizitele urşilor în gospodariile din Alexandru cel Bun (zona Vădurele) au devenit tot mai dese, aceştia coborând seară de seară în grădinile şi curţile din apropierea pădurii.
„Personalul silvic a monitorizat îndeaproape alături de jandarmi situaţia din teren. A fost reclamată prezenţa a două sau chiar trei exemplare de urs care vizitau zona. După aprobarea primită de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ursul care a provocat pagube a fost extras“, este precizat într-un comunicat al Direcţiei Silvice.
Jandarmii ar putea împuşca sălbăticiunile
Problema animalelor sălbatice care, în căutare de hrană, coboară din păduri şi intră în gospodăriile oamenilor, ori se aventurează chiar până în oraşe, ar putea avea o soluţie. În acest sens, dacă va fi votat de Senat, un proiect de lege le-ar putea spori competenţele jandarmilor, aceştia având posibilitatea de a interveni în cazul îndepărtării sau neutralizării animalelor periculoase. Mai exact, militarii vor putea folosi arme cu tranchilizant împotriva urşilor, lupilor sau porcilor mistreţi. Astfel de situaţii au fost înregistrate şi în judeţul nostru, în urmă cu mai multe luni, când mai mulţi urşi au ieşit pe şosea, în zona Vaduri şi Bâtca Doamnei. Atunci, jandarmii doar au asigurat zona până la sosirea silvicultorilor, pentru că nu aveau competenţa legală să împuşte animalul.
„Proiectul de lege a fost instituit de un fost coleg jandarm, actualmente senator, şi se află în camera decizională. Momentan, noi doar preluăm apelurile telefonice în care ne sunt semnalate situaţii în care animalele pun în pericol cetăţenii. Putem doar să asigurăm zona până la sosirea celorlalte forţe abilitate să îndepărteze animalele. Noua formă legislativă prevede că «în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor». Acelaşi act normativ prevede că armele şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul Jandarmeriei instruit în acest sens iar substanţele tranchilizante se pun la dispoziţia acestora de către Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pe bază de protocol“, a explicat maiorul Radu Olariu, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ).
Nu pleca singur pe munte!
Ţinând cont că, în perioada imediat următoare, vor avea loc mai multe manifestări cultural-artistice şi religioase, printre care Festivalul Internaţional de Folclor, Ziua Muntelui Ceahlău, Hramul Schitului de la Sihla precum şi alte activităţi din zonele montane, IJJ transmite mai multe recomandări în contextul în care s-au înmulţit atacurile animalelor sălbatice.
Astfel, este indicat să nu părăsiţi niciodată traseul marcat, pentru că animalele sălbatice evită zonele frecventate de oameni şi astfel scare riscul de a vă întâlni cu ele. „Nu mergeţi singur pe munte. O simplă discuţie cu partenerul este suficientă pentru a ţine animalele sălbatice la distanţă. Ţineţi câinii legaţi în lesă pentru că aceştia pot agita animalele sălbatice. Evitaţi să faceţi plimbări seara târziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active în această perioadă. Dacă aveţi de gând să campaţi cu cortul, nu o faceţi în locuri izolate. Asiguraţi-vă că montaţi cortul într-o zonă de campare şi că nu ţineţi mâncare în acesta. Nu mâncaţi în cort sau în imediata apropiere a acestuia şi spălaţi-vă pe mâni pentru a îndepărta orice urmă de miros de mâncare“, a atenţionat căpitanul Marius Gămănuţ, purtător de cuvânt al IJJ.
În situaţia în care vă aflaţi în pericol, puteţi chema jandarmii montani în ajutor, prin 112, sau direct la numărul de telefon 0233/230391, specificând datele de identificare, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt cei aflaţi în dificultate.
(Mihai SAVA)