Festivalul Internaţional „Vacanţe muzicale la Piatra-Neamţ“ continuă astăzi cu seara tânărului artist nemţean şi seara de jazz. Totodată, tot astăzi încep şi cele două cursuri de măiestrie, de muzică de cameră, coordonat de Verona Maier, şi de flaut, condus de Ion Bogdan Ştefănescu.
La începutul serii, de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului, publicul are ocazia de a se reîntâlni cu pianistul Andrei Gologan, fiul al urbei.
La ora 21.00, sub secularul turn al mareţului Ştefan cel Mare vor concerta, într-o formula rodată în multe alte concerte, cunoscuţii oameni de jazz George Natsis, Nicu Patoi, Vlad Popescu şi Adrian Mircea Flautistu.
Muzicianul Andrei Gologan, de la Piatra-Neamţ la Liechtenstein
S-a născut la Piatra-Neamţ, în 1992, într-o familie care, deşi nu activa în domeniul muzical, a încurajat iubirea sa pentru muzică, precum şi talentul său. A primit primele lecţii de pian la vârsta de 5 ani. Şase luni mai târziu interpreta deja piesele lui Czerny, Beethoven şi Schumann pe scena Şcolii de muzică din oraşul său natal. În anii următori şi-a perfecţionat educaţia muzicală prin studii cu pianistul Iulian Arcadi Trofin şi a câştigat numeroase premii la concursuri pianistice de nivel naţional şi internaţional. La vârsta de 14 ani, Andrei şi-a făcut debutul orchestral alături de instrumentiştii Filarmonicii din Bacău. Au urmat numeroase spectacole solo şi de muzică de cameră, susţinute în România, Italia, Scoţia, Croaţia, Ucraina, Ungaria, Elveţia, Austria şi SUA. În 2009, la doar 16 ani, a devenit student al Universităţii „Mozarteum Salzburg“, la clasa de concert a profesorului Pavel Gililov. După absolvirea liceului, în 2011, şi-a început studiile de licenţă.
Andrei Gologan este câştigătorul a numeroase concursuri internaţionale de pian, precum „International Piano Competition in Memory of V. Horowitz“, Kiev, International „Piano Campus“ Competition, Paris, International „Sigismund Thalberg“ Competition, Napoli, „Lions European Piano Competition“, Istanbul. Andrei este bursier al Academiei Internaţionale de Muzică din Principatul Liechtenstein şi participă la cursurile şi activităţile intensive ale Academiei.
Greii jazzului, pe scena „Vacanţelormuzicale“
„Pop goes jazz“, redefineşte ideea „importului“ tematic în jazz din alte perimetre stilistice ale muzicii. Nu este o opţiune nouă, însă originalitatea concertului vine din simultaneitatea stilurilor personale ale protagoniştilor, asamblate sincron în reformulări constructive „jazzy“ de secol XXI. Va fi o seară a alchimiei sonore, cu riffurile chitarei electrice completând ermetic soundul jazz în teme celebre.
George Natsis este un muzician complex, cu un statut reformulat continuu şi exemplar în majoritatea apariţiilor sale artistice, deopotrivă în calitate de pianist, de orchestrator, de compozitor sau dirijor. Notorietatea lui, ataşată spectrului „jazzy-pop“ al muzicii de calitate, se probează ireproşabil într-un discurs pianistic foarte concentrat, robust, aşezat bine în timp, cu migală, mediat de un cumul de experienţe profesionale avut pe scena Sălii Radio, ca membru al Big Bandului Radio ori în alte formule jazz sau pop.
Vlad Popescu este iniţiatorul Stagiunii de Jazz organizate de Radio România Cultural şi Orchestrele şi Corurile Radio, „arhitectul ritmicii“ de la Teatrul „Act“, un artist promovator asiduu al tinerilor muzicieni, pe care îi îndrumă în calitatea sa de asistent universitar doctor al Departamentului Jazz şi Muzică Uşoară, al Fa-cultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală, a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Se exprimă artistic cu dezinvoltura tipică percuţioniştilor valoroşi, posedă o dina-mică a ritmului foarte eficientă în genurile abordate, o tehnică instrumentală surprinzătoare, subtilitate armonică şi, în plus, nu ezită să experimenteze spaţiile „noi“ ale percuţiei de secol XXI.
Adrian Mircea Flautistu este unul dintre cei mai incisivi contrabasişti ai momentului, cu o spontaneitate aparte în dezvoltarea improvizatorică, cu sunet rotund, clar şi foarte prompt în tempouri. Adrian Mircea Flautistu şi-a construit stăruitor propria viziune artistică, colaborările sale, alături de mari muzicieni de jazz din România, indicându-l drept cel mai solicitat contrabasist al momentului pe scena de jazz de aici.
Nicu Patoi, un muzician care a mai cântat (alături de Berti Barbera) la „Vacanţe muzicale“, este unul dintre puţinii chitarişti autohtoni cu polivalenţă stilistică remarcabilă. Construieşte sonorităţi surprinzătoare, indiferent de genul pe care îl abordează. Este un muzician rafinat, apreciat pentru proiectele sale artistice, un „trotter“ al stilurilor adaptate chitarei.
(Natalia RÎŞTEI)