Acasă Cultura Astăzi, la Festivalul de teatru – Pledez pentru Tine(ri): „De fapt e...

Astăzi, la Festivalul de teatru – Pledez pentru Tine(ri): „De fapt e frumos“ şi „Oscar şi tanti Roz“

2587
0
DISTRIBUIȚI

Teatrul German de Stat Timişoara deschide cea de-a douăsprezecea zi a Festivalului de teatru Piatra-Neamţ – Pledez pentru Tine(ri), cu spectacolul „De fapt e frumos“, de Volker Schmidt, în regia lui Volker Schmidt.

Aşadar, astăzi, de la ora 17.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Tineretului vor urca actorii Konstantin Keidel (Eike), Ioana Iacob (Magda), Radu Vulpe (Jonathan), Richard Hladik (Kurt), Anne-Marie Waldeck (Annika), Oana Vidoni (Anne), pentru a însufleţi personajele din „De fapt e frumos“.

Această piesă priveşte îndeaproape relaţiile unei generaţii care se remarcă prin fuga de obligaţii, fiind mereu în căutarea a ceva mai bun. Un spectacol despre oameni în jurul vârstei de 30 de ani, bine instruiţi, care trec de la un job temporar la celălalt, sunt mereu pe drumuri şi trăiesc în locuinţe semi-mobilate, dar ale căror profiluri pe reţelele de socializare sunt actualizate non-stop şi puse la punct. În spatele banalităţii prezentării sinelui pe Facebook se ascunde însă drama căutării relaţiei potrivite. Cum să trăim şi cum să iubim. Aspiraţia de a găsi marea iubire rămâne neschimbată. Spectacolul „De fapt e frumos“ porneşte tocmai de la contradicţia dintre concepţia romantică despre o relaţie fără sfârşit şi condiţiile de viaţă reale ale generaţiei de azi. Pentru că, de fapt, avem tot ce ne trebuie, însă doar „de fapt“, în realitate lipseşte ceva… iar sintagma „de fapt“ devine motto-ul unei întregi generaţii. Spectacol în concurs.

Apoi, de la ora 22.00, pe aceeaşi scenă a Sălii Mari, Centrul Cultural „Jean Bart“, din Tulcea, va prezenta piesa „Oscar şi tanti Roz“, de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Ion Sapdaru. Din distribuţie fac parte actorii: Alecsandru Dunaev, Oana-Lavinia Pisaroglu, Irina Naum, Costel Zamfir, Cristi Naum, Gabriela Ciolacu, Mihai Gălăţan, Nicoleta Lungu.

Oscar este un copil de doar 10 ani, care, din cauza unei boli grave, trăieşte într-un spital. Băiatul suferă de leucemie, boală ce-l va conduce spre moartea inevitabilă. El duce un „război“ inocent şi pătimaş împotriva tutu-ror. Singura persoană pe care o acceptă şi o apreciază de la bun început este Tanti Roz. Această bătrână infirmieră câştigă încre-derea băiatului, surprinzându-l mereu cu poveşti moderne, care sunt adevărate istorisiri de viaţă, în care nici binele, nici răul nu câştigă. Tanti Roz îi sugerează copilului ideea de a trăi fiecare zi de parcă ar fi zece ani şi doreşte să îl înveţe să îi scrie lui Dumnezeu pentru a nu se simţi atât de singur. Oscar ajunge să-şi trăiască adolescenţa alături de prietenii din spital, să-şi întâlnească prima iubire, cu care se şi căsătoreşte, să piardă iubirea care i-a oferit atâta entuziasm şi euforie, iar, în cele din urmă, să regăsească dragostea la apusul unei vieţi ca o lumânare, care arde la ambele capete. Spectacol în concurs.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.