În această dimineaţă se dă startul primei sesiuni din acest an a examenului de Bacalaureat, care va aduna la start 3.662 de candidaţi, cu vreo 50 mai mulţi decât în 2016. 3.311 sunt din seria curentă, iar 351 – din seriile anterioare. Dat fiind faptul că în clasa a XII-a au fost înscrişi 3.852 de elevi, rezultă că mai mult de 500 dintre ei nu s-au înscris la examen, pentru că n-au vrut, ori au rămas corigenţi sau repetenţi şi vor putea susţine Bacalaureatul în sesiunea din luna august.
Potrivit calendarului de examen, pe 6 şi 7 iunie se desfăşoară proba de certificare a competenţelor de comunicare în limba română; vor susţine această probă 3.344 de candidaţi (toţi cei 3.311 din promoţia curentă şi alţi 33 din promoţiile anterioare).
Urmează, în zilele de 9, 12 şi 13 iunie, proba de evaluare a competenţelor digitale; această probă va fi susţinută de 3.157 de candidaţi. În perioada 14-16 iunie este programată proba de certificare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, care va aduna la start 3.095 de candidaţi.
Probele scrise încep pe 26 iunie – limba şi literatura română (3.467 de candidaţi o vor susţine), continuă pe 28 iunie – proba obligatorie a profilului (va fi dată de 3.474 de candidaţi), şi se încheie pe 30 iunie – proba la alegere (cu 3.509 candidaţi).
Pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele iniţiale, iar pe 10 iulie, după rezolvarea contestaţiilor – rezultatele finale ale acestei sesiuni de examen.
Probele de certificare a competenţelor se desfăşoară în 31 de licee, iar probele scrise – în 12 licee. Acestea sunt: Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ (acolo dau examen şi absolvenţii Colegiului Naţional „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamţ); Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra-Neamţ (proprii elevi, plus absolvenţii Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu“ Roznov şi ai Seminarului Teologic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ Piatra-Neamţ); Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamţ (plus elevii de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamţ şi de la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ); Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamţ (proprii elevi, şi cei de la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra-Neamţ, Liceul cu Program Sportiv Piatra-Neamţ, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra-Neamţ şi de la două licee particulare); Liceul Teoretic „Carol I“ Bicaz (subcomisie la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu“ Borca); Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (acolo dau examen şi absolvenţii Colegiului Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ); Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman (propriii elevi şi cei de la liceele teologice „Sfântul Francisc de Assisi“ şi „Episcop Melchisedec“; Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman (dau examen şi elevii de la Liceul Tehnologic Nisiporeşti, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia şi de la un liceu particular); Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ Roman (propriii elevi şi cei de la Liceul cu Program Sportiv Roman); Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman (centru de examen şi pentru absolvenţii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri’’ Săbăoani şi ai Colegiului Tehnic „Miron Costin“ Roman); Liceul „Vasile Conta“ Târgu-Neamţ (plus absolvenţii de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu-Neamţ); Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ (centru de examen şi pentru candidaţii de la seminariile „Cuvioasa Parascheva“ Agapia şi „Veniamin Costachi“ Mănăstirea Neamţ, de la Liceul Tehnologic Petricani şi de la Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ Pipirig). (Liviu ILIE)