11.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăSocialAsistenţa Socială cu viteza melcului: I s-a făcut dreptate numai după ce...

Asistenţa Socială cu viteza melcului: I s-a făcut dreptate numai după ce a murit

Date:

l după doi ani de demersuri, răspunsul la o solicitare legitimă a venit după moartea solicitantei

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a reuşit, recent, o performanţă demnă de tratatele de ocultism: a încadrat în grad de handicap o persoană decedată. Iar asta după demersuri ce s-au întins de-a lungul a doi ani de zile. Întâmplarea care dovedeşte lentoarea cu care se derulează diferitele proceduri care vizează cetăţeanul – pe de o parte – şi sistemul bugetar – pe de altă parte – ne-a fost relatată de pietreanul Cristian Florea – soţul decedatei.

„Am cerut reevaluare în mai, au venit în august“

Melania Florea, căci aşa se numea femeia în cauză, avea puţin peste 50 de ani când a fost diagnosticată ca suferindă de o boală necruţătoare. În 2014 a fost operată, iar un an mai târziu a depus documentaţia pentru încadrare în grad de handicap şi obţinerea drepturilor băneşti care i se cuveneau. În baza actelor depuse, membrii Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap au stabilit că Melania Florea suferă un handicap somatic accentuat; certificatul de încadrare a fost eliberat fără termen de reevaluare. „Handicap accentuat“ înseamnă că nu avea drept la un însoţitor care să o ajute să se îngrijească, în condiţiile în care soţul ei era plecat aproape toată ziua la serviciu, dar şi că primea o indemnizaţie de vreo patru ori mai mică decât dacă ar fi fost încadrată în gradul „handicap grav“.

„La momentul primirii certificatului de handicap, nu am contestat încadrarea. Am zis că ştiu specialiştii mai bine, deşi soţia mea suferea de cancer. Însă, după vreun an am solicitat reevaluarea dat fiind faptul că starea de sănătate i se agravase. Nu se putea descurca singură. Solicitarea ne-a fost respinsă, iar noi am contestat decizia la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, de la Bucureşti. Asta se întâmpla pe la sfârşitul anului 2015. Pe 3 aprilie 2016 am primit şi de la Bucureşti o decizie de respingere a solicitării de reîncadrare în grad de handicap“, ne-a povestit Cristian Florea.

Nemulţumiţi, soţii Florea au pornit un nou demers. Deja, Melania Florea nu se mai putea da jos din pat.

„Pe 31 mai ne-am adresat din nou Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ. Am aşteptat două luni şi ceva până când au venit, la domiciliul nostru, doi reprezentanţi ai instituţiei. Au evaluat şi ne-au spus că vom primi o nouă decizie. Între timp, starea soţiei s-a deteriorat ireversibil. S-a stins din viaţă pe 3 septembrie. În vâltoarea evenimentelor, am şi uitat de reevaluarea făcută. Luni (25 septembrie – n.r.) am primit prin poştă un plic în care se aflau o adresă din partea Asistenţei Sociale şi noul certificat de încadrare în grad de handicap – care au confirmat faptul că demersurile noastre au fost întemeiate. Soţiei, moartă de trei săptămâni, i se aducea la cunoştinţă că se încadrează în gradul de handicap grav, cu drept la însoţitor. Şi că certificatul este valabil doi ani, până în 2019“, a mai spus Cristian Florea.

Pietreanul, aflat în doliu, mai are acum o grijă: „Trebuie să mă duc la ei, să-i anunţ că soţia mi-a murit. Altfel m-oi trezi că virează indemnizaţia pe card şi apoi sunt obligat să dau banii înapoi…“.

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.