Acasă Eveniment Asfalt pe Drumul Talienilor

Asfalt pe Drumul Talienilor

651
0
DISTRIBUIȚI

Două tronsoane ale drumului judeţean 209B, care face legătura dintre judeţele Neamţ şi Suceava, cunoscut de localnici drept Drumul Talienilor, au intrat în reabilitare completă.

Între kilometrii 33 şi 44 s-au turnat deja cele trei straturi de covor asfaltic, sunt gata rigolele şi şanţurile betonate, drenul longitudinal în vederea eliminării apelor din zona drumului, s-au realizat podeţele tubulare, casetate, gabioanele etc.

Pe tronsonul cuprins între kilometrii 44 şi 51 se montează podeţele, zidurile de sprijin din beton, care pe alocuri au înălţimi de 2,5-3 metri şi se întind pe o lungime de 1.100 metri liniari, şi a început lucrul la terasamente.

„Este o investiţie deosebită, atât din punct de vedere financiar, cât şi tehnic, întrucât lucrarea a presupus ample intervenţii. Într-o zonă de o frumuseţe aparte, cum este Borca – Sabasa, pe drumul pe care a umblat Vitoria Lipan, eroina romanului «Baltagul», era neapărat necesară această investiţie“, a declarat Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Drumul Talienilor a fost construit pe vremea lui Carol I, în perioada 1902-1914, de către meşteri italieni. La vremea când a fost configurat, din dorinţa Regelui Carol I, drumul făcea parte din Domeniile Coroanei şi realiza o legătură strategică între Valea Moldovei şi Valea Bistriţei.  (Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.