l competiţia s-a desfăşurat în perioada 13-15 octombrie la Cracovia (Polonia)
Karateca legitimaţi în cadrul grupării pietrene CS Ceahlăul s-au întors medaliaţi de la ediţia anului 2016 a Campionatului European de fudokan. Întrecerea continentală s-a desfăşurat în perioada 13-15 octombrie la Cracovia (Polonia). Coordonată de antrenorul Paul Pintilie, echipa nemţeană a fost componentă a lotului României, delegaţie care a terminat pe locul I în clasamentul celor 28 de naţiuni participante. Până să ajungă în oraşul gazdă al Campionatelor Europene de fudokan, delegaţia trico-loră a stat cantonată, timp de trei zile, pentru un stagiu de pregătire la Oradea. Ajuns acum la categoria seniorilor, pietreanul Paul Vodă s-a clasat între primii şase sportivi la concursul de la Cracovia. Mutat acum în Bucureşti, Paul Vodă a avut un parcurs până în semifinalele Campionatului European de fudokan, în Polonia, act unde a fost învins de actualul campion european. Paul Pintilie, fostul antrenor al lui Paul Vodă susţine că abia de-acum sportivul nostru trebuie să se aştepte la cât mai multe convocări pentru acţiunile oficiale cu lotul de seniori al României, la întrecerile importante. „30 de ani este vârsta maximă până la care mai eşti acceptat în concursurile seniorilor. Cât de curând, mulţi se vor retrage, aşa că Paul şi ceilalţi colegi de generaţie vor deveni oameni de bază în rândul seniorilor“.
România a avut 130 de karateca în totalul celor 1.200 de sportivi
1.200 de sportivi a adunat la start evenimentul Campionatului European de fudokan din Polonia, concurs destinat tuturor categoriilor de participanţi (feminin şi masculin): veterani, seniori, tineret, juniori, cadeţi şi copii. Delegaţia echipei României a cuprins 130 de karateca. Pentru deplasarea la Cracovia, echipa de la CS Ceahlăul a fost susţinută de Primăria şi Consiliul Local Piatra-Neamţ, respectiv societatea RIFIL. Pe perioada concursului din Polonia, antrenorul Paul Pintilie a făcut parte din corpul de arbitraj al forului european. Elevii acestuia, unii deja obişnuiţi cu participările turneelor internaţionale, iar alţii aflaţi la prima experienţă într-un Campionat European au reuşit să câştige 11 medalii.
Tradiţie internaţională din 1995
„Din 1995 ne-am făcut o tradiţie în participare şi adjudecarea medaliilor întrecerilor internaţionale“, vine completarea antrenorului tinerilor karateca ai CS Ceahlăul. Aflat la cea de-a treia participare în cadrul unui campionat european, Mihnea Berbecaru (13 ani) a fost campionul echipei pietrene (locul I) în cadrul secţiunii individuale la categoria kumite copii I. La Cracovia, Mihnea a câştigat categoria între cei 50 de concurenţi, învingând în finală un alt român, sportiv originar din Slatina. Felicia Anechitei a obţinut un onorabil loc III la proba de kata juniori. „De 11 ani practic karateul, dar abia acum am participat pentru prima dată la un campionat european“, a declarat sportiva. Tot cu un loc III, dar la secţiunea kihon kumite, s-a ales şi Horia Şerban, în vreme ce Georgiana Aparaschivei a câştigat medalia de bronz la proba de kata, cu echipa de juniori a României. Marian Laurenţiu Ciobanu s-a clasat între primii opt concurenţi la proba de kumite individual, iar Teodor Sava a fost campion cu echipa de juniori.
Mihnea Berbecaru, Horia Şerban şi Laurenţiu Ciobanu au format echipa României care avea să fie mult prea uşor descalificată, în tentativa accederii în finală. „A fost mai mult o chestie forţată din partea gazdelor şi a arbitrajului, pentru a favoriza astfel echipa Sloveniei“, susţine antrenorul Paul Pintilie.
Coordonator a 3.000 de elevi de-a lungul anilor, Paul Pintilie a concurat la Campionatul European de la Cracovia în secţiunea veterani, acolo unde a terminat pe locul II la proba de spargeri, pe locul II la kata, respectiv campion în probele de kumite şi fuku go. Campionatul mondial de fudokan este programat în acest an chiar în România, la Cluj-Napoca.
Vor măcar un campionat balcanic de karate la Piatra-Neamţ
Reprezentanţii de la CS Ceahlăul s-au străduit să aducă în propria organizare, la Piatra-Neamţ, o ediţie de Campionat European. „La o scurtă analiză ne-am dat seama că oraşul şi împrejurimile acestuia nu pot găzdui mai mult de 700 de oameni. Noi, la Campionatul European din Polonia am stat cazaţi undeva la 15 kilometri de Cracovia şi n-au fost probleme“, a adăugat antrenorul Pintilie. Acesta asigură că în sezonul imediat va face tot posibilul pentru organizarea măcar a unui Campionat Balcanic de arte marţiale, la Piatra-Neamţ.
Dragoş Ghiuţă, fost reprezentant al lotului CS Ceahlăul, dar plecat de mulţi ani în străinătate, a concurat la Campionatul European din Polonia pentru echipa Italiei.
(Ciprian AVĂDANEI)