9 C
Piatra Neamț
joi, martie 27, 2025
AcasăAdministratieArsene a atacat sentinţa de condamnare

Arsene a atacat sentinţa de condamnare

Date:

Sentinţa definitivă prin care Ionel Arsene (fost preşedinte al Consiliului Judeţean) a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru corupţie, a fost atacată de către acesta, considerând-o nelegală. Prin intermediul avocaţilor, Arsene (aflat în Italia – ţară care a refuzat să-l extrădeze) a formulat recurs în casaţie, cale de atac extraordinară care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). De asemenea, şi DNA a atacat aceeaşi sentinţă, tot prin recurs în casaţie, referitor la greşita prescriere a unei fapte de corupţie imputată lui Arsene, care a dus la micşorarea pedepsei aplicate.

Reamintim că Arsene a fost achitat, ca urmare a intervenirii prescripţiei, pentru episodul cu cei 100.000 euro ceruţi de la Gheorghe Ştefan pentru a-l „convinge“ pe şeful Agenţiei Naţionale de Integritate să-l compromită pe Culiţă Tărâţă, pe atunci preşedintele Consiliului Judeţean. Arsene a rămas, aşadar, cu două fapte, cele din 2015, iar Curtea de Apel Braşov i-a redus pedeapsa la şase ani şi opt luni faţă de opt ani şi patru luni în primă instanţă.

ÎCCJ a înregistrat dosarul pe 15 mai, iar joi a fost un prim termen în care judecătorii se vor pronunţa asupra admisibilităţii, în principiu, a recursului.

Potrivit Codului de Procedură Penală, cazurile de recurs în casaţie vizează, în principal, erorile de drept substanţial care afectează hotărârea definitivă. Asemenea încălcări s-au produs fie prin neaplicarea unei prevederi legale care trebuia aplicată (de pildă neaplicarea dispoziţiilor care dau efect lipsei prevederii faptei în legea penală), fie prin aplicarea unei dispoziţii legale care nu trebuia aplicată – aplicarea greşită a cauzelor de încetare a procesului penal. Toate cazurile de casare se raportează doar la erori ce privesc soluţionarea laturii penale a procesului.

ÎCCJ a hotărât să admită atât cererea lui Arsene cât şi cea a DNA: „Admite, în principiu, cererile de recurs în casaţie formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău şi inculpatul Arsene Ione. Trimite cauza Completului 10, în compunere de trei judecători. Acordă termen la data de 14 septembrie, C10, cu citarea recurentului inculpat Arsene Ionel şi asigurarea apărării acestuia (apărători aleşi şi/sau din oficiu)“.

Rămâne de văzut dacă sentinţa va fi casată, aşa cum vrea Arsene şi se va dispune rejudecarea la ÎCCJ, sau pedeapsa aplicată acestuia va fi mărită. Momentan, Ionel Arsene stă liniştit în Italia, unde a plecat înainte de a-şi afla sentinţa definitivă, chiar dacă decizia instanţei din Bari care a respins cererea sa de extrădare nu este definitivă.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.