Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a descoperit, ieri, 11 proiectile în pădurea Arinosu din comuna Ion Creangă, în timp ce desfăşura o acţiune de pregătire în teren. Iniţial, militarii au descoperit un proiectil perforant trasor, de calibru 47 de milimetri, provenit din al II-lea Război Mondial.
Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale şi a găsit încă zece elemente de muniţie: nouă proiectile perforante trasore, calibru 47 de milimetri, şi un focos pentru lovituri de aruncător.
Toate cele 11 „bombe’’ au fost ridicate şi depozitate în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse.
Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamţ reaminteşte cetţăenilor următoarele măsuri de prevenire: să anunţe de urgenţă, prin 112, despre descoperirea de muniţii neexplodate; să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite; să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice; să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive; să nu lovească, să nu taie sau să demonteze muniţiile neexplodate; să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.
De la începutul acestui an, pirotehniştii au fost alarmaţi în mai multe rânduri. În după-amiaza de 21 februarie, echipa pirotehnică a descoperit un element de muniţie neexplodată în pădurea Poieni (din comuna Războieni).
Ziua de 1 martie, a fost cea mai solicitantă. Militarii au intervenit în pădurea Sâga, din comuna Boghicea, pentru a ridica o grenadă de mână defensivă descope-rită de un grup de copii ce se aflau la joacă. Mai apoi, pirotehniştii au fost anunţaţi despre faptul că în comuna Taşca a fost descoperită o lovitură de aruncător (calibrul 82 mm).
Sâmbătă, 2 martie, pirotehniştii s-au deplasat în satul Stânca (Pipirig), de unde au ridicat două grenade de mână defensive şi 16 cartuşe de calibru 7,92 mm, prove-nite tot din perioada războiului.
(Liviu ILIE)