ApaServ SA Piatra-Neamţ, acea companie care reuşeşte să factureze numai 30% din apa care pleacă din staţiile de pompare, continuă să îşi plătească regeşte persoanele din conducere. Atât pe directorii care asigură conducerea executivă, cât şi pe membrii Consiliului de Administraţie.
Liberali pe post de avertizori publici
După cum se ştie, de circa o lună, ApaServ are un nou director: Vlad Angheluţă („omul lui Harpa“), care l-a înlocuit pe Bogdan Muşat („omul lui Arsene“) printr-o manevră orchestrată de Consiliul de Administraţie dar cu certe resorturi politice social-democrate. Venit la conducerea companiei într-un moment nefast (ApaServ are pierderi de multe milioane de lei), Angheluţă şi-a negociat un contract de mandat cât se poate de avantajos – probabil după principiul „dacă tot voi fi sac de box, măcar să fiu unul bine plătit“…
Conform clauzelor din contract, directorul general încasează un salariu de circa 36.000 de lei pe lună (brut), adică egal cu de 5,5 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut din ramura „Captarea, tratarea şi distributia apei“. Asta înseamnă un net de peste 20.000 de lei, lunar!
Cei care au dezvăluit cu cât este plătit noul director ApaServ sunt liberalii nemţeni; nu ştim cum au aflat informaţia, dar au plasat-o presei şi nu au scăpat ocazia de a lovi în colegii social-democraţi.
În 2022, compania a plătit sute de mii în conturile conducerii
În 2022, conform unui document intitulat „Raportul Comitetului de Nominalizare şi Remunerare al Consiliului de Administraţie al Companiei Judeţene ApaServ S.A., cu privire la remuneraţiile şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorilor“, cei cinci directori şi cei 7 administratori au primit indemnizaţii şi „alte avantaje“ nete care însumează câteva sute de mii de lei. Alte câteva sute de mii de lei au fost plătite de companie drept impozite pe salariile şi contribuţiile datorate de şefi la pensii, şomaj, sănătate, etc.
În baza unor contracte de mandat extrem de profitabile, directorul general şi directorul economic al ApaServ au realizat venituri nete anuale impresionante.
Fostul director Bogdan Muşat, prin comparaţie cu noul director, s-a mulţumit cu un salariu de „numai“ 3,5 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut pe ramură; plus o componentă variabilă în procent de 3% din profitul net realizat, „corectat cu indicele realizării/nerealizării indicatorilor manageriali şi indicatorilor financiari“
Bogdan Muşat a primit în 2022, în baza acestui contract, indemnizaţii de 125.952 de lei, şi o primă de performanţă de 3.143 de lei; în total 129.095 de lei.
Directorul economic (Antonela Iustina Ardeleanu) a avut un contract şi mai avantajos, care i-a dat dreptul la o remuneraţie formată din indemnizatia fixă lunară egală cu de 4,5 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut din ramură.
Ardeleanu a primit în 2022 indemnizaţii de 103.127 de lei.
Directorii comercial şi tehnic nu au contracte de mandat, ci contracte de muncă; dar la fel de avantajoase.
Petcu-Victor Movilă, Andrei Păvăleanu şi Gheorghe Neculae au primit salarii, premii, indemnizaţii, tichete de masă şi vouchere de vacanţă însumând circa 430.000 de lei.
Bine şi pentru administratori
Bine sunt remuneraţi şi administratorii companiei, mai ales dacă ne gândim că ei încasează indemnizaţii pentru una-două şedinţe pe lună. Sau niciuna, depinde… În 2022 s-au întrunit de 19 ori.
Ca şi directorii, şi administratorii au dreptul la indemnizaţii fixe lunare (egale cu câştigul mediu brut din ramură, precum şi la „o componentă variabilă în procent de 0,33% din profitul net realizat, corectat cu indicele realizării/nerealizării indicatorilor manageriali şi indicato-riilor financiari“ – care se achită la final de an fiscal.
Indemnizaţia fixă este calculată în funcţie de salariul mediu brut pe ultimele 12 luni din sectorul „Captarea, tratarea şi distribuţia apei“, aşa că, anual, se majorează. În 2022, indemnizaţia brută lunară a fost de 5.126 de lei.
Cei şapte membri ai CA (Dan Boacă, Adriean Chirilă, Ramona David, Cristina Elena Alungulesei, Mihai Dominte, Iuliana Onu-Năstase şi preşedintele Constatin Iacoban) au încasat în 2022 venituri nete de peste 36.000 de lei.
(Liviu ILIE)
Inteleg ca inainte presedinte la CJ NEAMT era infractorul Arsenie si proceda cu ApaServ aiurea.Acum presedinte este marele specialist Asaftei care nu trebuie sa procedeze ca Arsenie.Numai ca actualul presedinte este mai iresponsabil si este de acord cu ce spune militianul privind leafa lui Angheluta. Toti 3 sunt niste iresponsabili privind cheltuirea banilor. Hanul Razesilor o fi avand contract cu ApaServ?///?