Nicio pădure administrată de Direcţia Silvică Neamţ nu a scăpat neatinsă de hoţi anul trecut, din pădurile statului dispărând peste 1.000 de metri cubi de lemn. În 2014 toate ocoalele silvice din judeţ au înregistrat furturi de masă lemnoasă, însă cantitativ volumul a fost mai mic comparativ cu cel sustras în 2013. Potrivit datelor oferite de către Direcţia Silvică Neamţ, numărul furturilor de masă lemnoasă din pădurea statului a scăzut, anul trecut, cu 447 de cazuri comparativ cu 2013, iar cele mai multe infracţiuni de tăieri ilegale de arbori au fost înregistrate pe proprităţile private. Astfel, din pădurile statului au dispărut, anul trecut, 1.069 de metri cubi de masă lemnoasă, în timp ce din pădurile particulare alţi 1.793 de metri cubi de lemn.
Numărul infracţiunilor privind tăierile ilegale de arbori din pădurile statului au scăzut cu un singur caz, în timp ce numărul contravenţiilor s-a diminuat cu 71. Valoarea amenzilor aplicate pentru tăierile ilegale de arbori, în 2014, a fost de 193.650 de lei, din care 147.750 de lei pentru faptele petrecute în pădurile statului şi 45.900 de lei aplicate pentru furturile din pădurile private.
Pădurile Ocolului Silvic Poiana-Teiului, mai puţin atractive pentru hoţi
Anul trecut, hoţii au furat din pădurile statului mai puţin lemn, însă nu au „ratat“ niciun ocol silvic. Cele mai puţine tăieri ilegale de arbori au fost înregistrate de Ocolul Silvic Poiana-Teiului, care a raportat „dispariţia“ de pe terenurile administrate a 9 metri cubi de masă lemnoasă, faptă pentru care o persoană este cercetată penal. Mai puţine furturi de lemn au fost înregistrate şi la Ocolul Silvic Bicaz care, în 2014, a constatat tăierea ilegală din pădurile administrate a 22 de metri cubi de masă lemnoasă, o situaţie similară fiind întâlnită şi la Ocolul Silvic Roznov însă, în acest caz, două persoane au fost date pe mâna anchetatorilor. Un alt ocol silvic unde au fost constatate mai puţine furturi de masă lemnoasă este cel din localitatea Horia, silvicultorii descoperind că au fost sustraşi 27 de metri cubi de lemn.
Ocolul Silvic Văratec, campion incontestabil la tăieri ilegale de arbori
La polul opus se află Ocolul Silvic Văratec, de pe raza căruia a fost furată cea mai mare cantitate de lemn. Astfel, anul trecut, la acest ocol silvic au fost înregistrate tăieri ilegale de arbori în cantitate de 291 de metri cubi, în urma cărora silvicultorii au aplicat 120 de sancţiuni, iar 24 persoane au fost date pe mâna anchetatorilor, fiindu-le întocmite dosare penale. Pe locul doi în topul realizat după cantitatea de masă lemnoasă sustrasă pe fiecare ocol silvic din Neamţ, se află Ocolul Silvic Tarcău pe de teritoriul căruia au fost sustraşi, în 2014, 153 de metri cubi de lemn. Furturi de masă lemnoasă în cantităţi mai mari au fost înregistrate şi la Ocolul Silvic Gârcina (143 de metri cubi), unde patru persoane s-au ales cu dosare penale. Ocolul Silvic Roman a raportat furtul a 137 de metri cubi de lemn, iar în urma faptelor şase persoane sunt acum cercetate penal. În 2013, de pădurile Ocolului Silvic Brateş nu s-a atins niciun hoţ, fiind probabil singurul din ţară în care a fost înregistrată o asemenea performanţă. Situaţia s-a schimbat radical anul trecut când la Ocolul Silvic Brateş silvicultorii au constatat că lipsesc din păduri 65 de metri cubi de lemn.
Însă cele mai mari cantităţi de masă lemnoasă au fost sustrase de pe suprafeţele cu vegetaţie forestieră aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice şi asociaţiilor. Anul trecut, silvicultorii au constatat că de pe aceste proprietăţi s-au „evaporat“ 1.793 de metri pătraţi de lemn şi au prins 73 de persoane care s-au dedat la astfel de fapte, cetăţeni care acum sunt cercetaţi penal.
Grad redus de tăieri ilegale din pădurile statului
„La nivelul judeţului Neamt nu putem vorbi de fenomene de defrişare, care presupun tăierea pădurilor pe o suprafaţă compactă, cu excepţia unor cazuri izolate (Dămuc, Grinţies) în zone cu proprietăţi private. Volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal este în scădere, indicatorul cel mai relevant fiind cantitatea de lemn la hectar, în ultimii cinci ani oscilând între 0,005 şi 0,011 metri cubi pe hectar în cazul pădurilor de stat şi între 0,027 şi 0,050 metri cubi pe hectar şi în cazul pădurilor private. De aici rezultă clar unde este mai mare intensitatea tăierilor ilegale. Posibilitatea pădurilor (egală cu cantitatea de lemn ce se poate recolta în mod normal dintr-o pădure fără a se afectata stabilitatea şi durabilitatea acesteia) este de aproximativ 800.000 metri cubi pentru pădurile de stat din judeţul Neamţ, iar cantitatea pe care Direcţia Silvică o exploatează anual este de apro-ximativ 750.000 metri cubi. Raportat la acest volum se observă ca volumul maxim de tăieri ilegale înregistrat într-un an reprezintă doar 0,25 la sută din volumul de masă lemnoasă ce se recoltează în mod normal, ceea ce evidenţiază clar gradul redus de tăieri ilegale în pădurea statului din judeţul Neamţ“, a declarat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ.
(Natalia RÎŞTEI)
iata dulcea complicitate intre taietorii si exploatatorii de paduri.padurarul ii recomanda praduitorului sa taie dar sa nu lase cioate.toti se conforma recomandarilor facute de specialisti.cei care dau cifre din birou ar fi bine sa mai mearga pe teren.concluzionand pot spune ca e bine toata lumea are ce pune pe foc.