l „Primarul este pus de pietreni şi lor le este îndatorat, nu mafioţilor de la Bucureşti!“ l „Ca primar independent, voi conlucra cu majorităţile de partid în orice decizie care ajută Piatra-Neamţ, dar mă voi opune tuturor coţcăriilor politice care afectează interesele oamenilor“
Reporter: V-aţi afirmat ca un opozant al fostului primar Gheorghe Ştefan. Cum comentaţi recenta condamnare a acestuia?
Andrei Ignat: Daţi-mi voie să nu comentez situaţia unui om aflat în necaz. Spun doar că este regretabil pentru noi că un primar pietrean, indiferent cum îl cheamă, a ajuns să fie condamnat pentru fapte de corupţie. Mai ales, pentru fapte săvârşite împreună cu greii mafiei politice de la Bucureşti! E o lecţie pe care trebuie să o învăţăm cu toţii. Primarul trebuie să stea în Piatra, să-şi facă datoria în Piatra, să fie cinstit. Primarul este pus de pietreni şi lor le este îndatorat, nu mafioţilor de la Bucureşti!
Rep: Dacă aţi fi primar al oraşului atunci când Apa Serv lasă oraşul fără apă, cum aţi proceda?
A.I.: Obligaţia mea de primar este să fac tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să sufere cât mai puţin de pe urma unei situaţii de criză. În zilele în care Apaserv şi-a bătut joc de noi, prima mea grijă ar fi fost să pun la dispoziţia oamenilor apă, cu cisterne plătite de primărie. Apoi, aş fi fost pe stradă, pe teren, să constat situaţia de la faţa locului, să văd ce nevoi au oamenii, ca să-mi pot da seama cum îşi poate face primarul datoria faţă de ei. Vă asigur că nu aş fi stat în birou, cu nasul în computer sau în televizor în timp ce pietrenii erau nevoiţi să care apă din Bistriţa cu bidonul ca să se poată spăla. Nu în ultimul rând, aş fi pus presiune pe Apa Serv, pe conducerea judeţului, pe Bucureşti, pentru a opri furtul şi batjocura la care suntem supuşi de această societate. Plătim apa la cel mai mare preţ dintre oraşele Moldovei, dar nici măcar apa asta n-o avem. Dacă nu eram în stare să fac lucrurile astea, demisionam.
„Candidez numai dacă am susţinerea oamenilor pentru proiectul pe care îl propun“
Rep: În ce stadiu se află candidatura dumneavoastră independentă la primărie?
A.I.: Eu nu vreau să candidez pentru că mă cred frumos şi deştept, nici pentru a face jocurile partidelor politice. Candidez numai dacă am susţinerea oamenilor pentru proiectul pe care îl propun. Imediat după excluderea din PNL, am spus că voi anunţa oficial candidatura numai după consultări cu oamenii din oraş, împreună cu care construiesc programul la primărie. M-am văzut cu oamenii şi la ei acasă, şi în întâlnirile publice pe care le-am organizat la Hotelul Continental. Am găsit sprijin şi speranţa că vom pune Piatra Neamţ pe un drum bun, ca să ne poată rămâne copiii acasă. Săptămâna viitoare, vom începe strângerea de semnături şi vom avea evenimentul de lansare a candidaturii.
Rep: Ca independent, vă luptaţi în campanie cu maşinăriile de partid. Ca primar independent, veţi avea de înfruntat majorităţile politice din Consiliul Local. Cum veţi gestiona aceste situaţii?
A.I.: Singurii aliaţi ai unui independent sunt oamenii din oraş. Şi în campanie, şi la primărie. De asta, nu mă sperie maşinăriile de partid. Oamenii sunt sătui de aceste maşinării care îi mint, îi fură şi nu fac mai nimic pentru ei. Pietrenii vor la primărie un om al lor, nu al unei maşinării de partid. Din acest motiv, cred că voi câştiga. Ca primar independent, voi conlucra cu majorităţile de partid în orice decizie care ajută Piatra Neamţ, dar mă voi opune tuturor coţcăriilor politice care afectează interesele oamenilor. Şi oamenii mă vor ajuta, fără îndoială.
Rep: Vă provoc la un exerciţiu: caracterizaţi-i pe contracandidaţii dumneavoastră la primărie.
A.I.: Ar fi o mitocănie politicianistă din partea mea să-i vorbesc de rău pe contracandidaţi. N-am s-o fac! Pot să vă spun însă ceea ce vor pietrenii de la primarul lor, pentru că am aflat-o direct de la sursă. Cum ziceam, vor un om al lor. Un om care să lucreze împreună cu ei pentru binele oraşului, un om care se luptă pentru ei şi pentru copiii lor, un om care vine pe strada lor şi le bate la uşă, nu un şoarece de birou. Un om care să le înţeleagă problemele şi durerile, un om care să le rezolve şi să le mai ostoiască. Sau, măcar să încerce.
Rep: Şi dumnevoastră credeţi că vă încadraţi în acest portret-robot?
A.I.: Asta o hotărăsc oamenii din oraş, nu eu…