Acasă Social Anchete pe toate fronturile în cazul tinerei care a decedat la Spitalul...

Anchete pe toate fronturile în cazul tinerei care a decedat la Spitalul Judeţean

8663
5
DISTRIBUIȚI

l datele problemei au ajuns şi în atenţia Ministerului Sănătăţii l Colegiul Medicilor nu se pronunţă, deocamdată

Ieri a fost înmormântată tânăra, din Piatra-Neamţ, care a decedat săptămâna trecută, la scurt timp după ce a născut în Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ. Pentru acest caz se află în derulare vreo patru anchete. Una internă, demarată de conducerea spitalului, una pornită de Colegiul Medicilor, alta coordonată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi, nu în cele din urmă, încă una pornită de oamenii legii pentru ucidere din culpă. Potrivit dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP, cazul de la Spitalul Judeţean a ajuns şi în atenţia Ministerului Sănătăţii. „Ancheta este în derulare. Au fost desemnate nişte persoane care se implică în această anchetă, a fost anunţat Ministerul Sănătăţii. De obicei se face ancheta de aici şi , dacă este cazul, se mai solicită ajutorul unui medic consultat, de pildă, de la Iaşi. Se verifică toate fişele, registrele, se iau declaraţii de la cadrele medicale implicate în acordarea asistenţei.“, a spus dr. Grădinaru.

Sunt patru căi prin care se încearcă cla-rificarea a numeroase întrebări ridicate de cei apropiaţi tinerei, dar şi de opinia pu-blică, vădit sensibilizată de această dramă. În vacarmul comentariilor, mai mult sau mai puţin justificate, reprezentanţii spitalului au amânat, pentru astăzi, la ora 9, conferinţa de presă care ar fi trebuit să aibă loc ieri. Motivul amânării, aşa cum a explicat dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, managerul SJU, ţine de informarea tuturor reprezentanţilor mass-mediei în legătură cu organizarea conferinţei „Am fost informată că procedura spune că trebuie să trimitem email-uri la toţi cei care vor să participe şi a rămas pe mâine (5 decembrie – n.red.), la ora 9. Oricum, noi suntem în cursul anchetei interne, căutăm informaţii, dar am vrut să urmăm procedura corectă de anunţare a conferinţei, ca să nu existe riscul de a nu fi informaţi toţi reprezentanţii mass-mediei.“, a spus managerul spitalului. Cu familia, reprezentanţii spitalului au spus că vor lua legătura, evitând să facă acest lucru ieri, din cauza înmormântării. Expertiza medico-legală a fost încheiată, dar concluziile acesteia au fost transmise Poliţiei.

Colegiul Medicilor, în gardă

De la Colegiul Medicilor Neamţ am fost informaţi că s-au cules mai toate datele despre acest caz, doar că se mai aşteaptă un singur rezultat. Este vorba despre cel al examenului histopatologic, care presupune examinarea microscopică a probelor tisulare prelevate în timpul intervenţiei chirurgicale. Potrivit preşedintelui Colegiului, dr. Iosif Koszeghi, pacienta nu a avut indicaţii pentru alte manevre decât naşterea naturală. „Ne-am implicat în toată problema asta şi nu ne putem pronunţa cu exactitate, pentru că nu vreau să dăm nişte date eronate. Aşteptăm şi noi nişte rezultate, pentru că este vorba despre histopatologie, care este foarte importantă, pe fondul care s-a derulat şi mai ales că pacienta nu avea indicaţie de alte manevre, cezariană sau altceva. O cezariană implică creşterea riscurilor pentru că este încă o agresiune. Vom avea rezultatele histopatologice, ca să nu fi făcut ceva pe cordul care era o problemă la ea. Aşteptăm aceste rezultate pentru că un cuvânt nejustificat prin argumentaţia medicală poate să strice totul şi-i păcat să lezăm într-o parte sau alta. Noi suntem imparţiali în ceea ce priveşte poziţia noastră. Probitatea noastră ca şi coordonatori sau ca for profesional, la nivelul judeţului, este foarte importantă şi tocmai de aceea nu vrem să dăm rateuri în ceea ce priveşte punctul nostru de vedere. Trebuie ţinut cont şi de faptul că pacienta nu a murit atunci (la naştere – n.red.), ea a murit a doua zi. A fost la distanţă. Totul a evoluat normal şi pur şi simplu, ca un fulger, din senin a apărut această problemă.“, a spus dr. Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Am încercat să luăm legătura cu medicul ginecolog Cosmin Rugină, curantul pacientei, dar acesta nu a putut fi contactat. Rămâne de văzut dacă acesta va participa la conferinţa de presă pentru a-şi spune punctul de vedere.

Sute de mesaje de condoleanţe

Pe reţelele de socializare, cei care au cunoscut-o pe Geanina, mama care a dat naştere unei fetiţe sănătoase, au fost adresate sute de mesaje de condoleanţe. Rudele au postat şi ele mesaje de adio. C.S. (soţul) – „Drum bun, iubirea mea! Ai plecat mult prea devreme de lângă noi. Mi-ai lăsat o comoară mult aşteptată. Nu te voi uita niciodată, scumpa mea!“; B.M. (sora) – „Ai plecat fără vreme şi te-ai dus sus la îngeri. Noi toţi suntem cuprinşi de o durere fără margini! Refuzăm să credem că ai plecat! Chiar dacă nu ţi-am spus asta mereu, tu ştii că te iubesc enorm şi că te voi iubi până când ne vom revedea sus în cer! Dumnezeu să te odihnească în pace, om minunat! O să îmi lipseşti enorm, nu o să treacă zi fără să mă gândesc la tine! Voi face totul să fii mândră de mine! Adio, suflet drag!“

(T. MARIAN)

5 COMENTARII

  1. Totii incearca sa musamalizeze si sa dea vina pe ea….. toate mamicile si viitoarele mamici speram sa se faca dreptate si cei vinovati sa plateasca…. in special schimbarea sefei de sectie care coordoneaza nasterile dupa cum vrea ea…. pacat ca se ajunge aici dar vrem sa se faca dreptate pt un suflet cate nu a apucat sa se bucure de copilul mult dorit

  2. Daca nu avea indicație de cezariana ce? Trebuia sa o ajute. .. Daca avea indicație sa moara pe masa asa se întâmpla?
    Daca nu le umfli buzunare le nu se uita la tine. Rusine rusine.

  3. Nu ma pricep,ca tot romanul la toate cele,insa vin cu intrevarea ,de ce daca,se stia ca are probleme cardiace ,nu s a apelat la cezariana?ar fi implicat un cu mult mai mult efort din partea ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.