O femeie din satul Valea Arini (al comunei Bălţăteşti), a fost sancţionată contravenţional de un poliţist deranjat că localnica a sunat la 112 la o oră foarte târzie, iar poliţistul a fost trezit din somn fiind nevoit să se ducă să vadă ce s-a întâmplat. Protagonista acestor evenimente este Andreea Anechitei. Ea a obţinut în instanţă anularea procesului-verbal şi exonerare de plata a 600 de lei, sumă cu care o „taxase“ omul legii.
Conform sentinţei Judecătoriei Târgu-Neamţ, faptele s-au petrecut în seara de 6 aprilie 2022, în următoarele împrejurări arătate de femeie şi reţinute de instanţă: „Soţul mi-a spus că merge să verifice dacă troiţa ridicată de noi a fost vandalizată, întrucât astfel s-a întâmplat în ultimele trei seri. Am rămas pe terasa casei, când soţul m-a strigat, întrucât a surprins-o pe o vecină la troiţă vandalizând-o. Când i-am cerut explicaţii acesteia, a început să ţipe la noi adresându-ne cuvinte jignitoare, iar la scurt timp a venit şi sora ei care la fel a început să ne jignească. Pentru că am vrut să sun la 112, a luat o piatră mare şi m-a lovit peste mână cauzându-mi leziuni. La 112 a sunat soţul şi după ce am ridicat telefonul, am sunat şi eu. Nu am provocat niciun scandal şi nici nu le-am lezat în nici un mod demnitatea, ele fiind cele care plănuiau să vandalizeze sfintele icoane şi obiectele de cult puse de noi în troiţă şi vorbindu-ne urât“.
În continuare, femeia le-a declarat judecătorilor că „agentul contatator ne-a certat reproşându-ne că am sunat la 112 la o oră atât de târzie şi ulterior a întocmit procese-verbale de contravenţie prin care am fost sancţionaţi eu, soţul şi soacra, deşi aceasta nu se afla la locul incidentului fiind în trecere la casa mamei sale“.
Femeia a încercat să-i explice poliţistului că fusese vandalizată troiţa mai multe seri la rând, iar sătenii şi preotul sunt indignaţi, negândindu-se că tot ea va fi amendată. Ea a mai spus că agentul a consemnat în numele ei că a primit procesul-verbal de contravenţie.
„Consider nelegal întocmirea actului sancţionar în lipsa mea, fără a avea posibilitatea unui punct de vedere sau de a face menţiuni. Acest act este întocmit abuziv cu încălcarea dispoziţiilor legale. Procesul-verbal nu este semnat de un martor asistent şi nici nu sunt arătate împrejurările care au determinat imposibilitatea menţionării martorului“, a mai precizat Andreea Anechitei.
Sentinţa judecătorilor târgnemţeni, care au anulat procesul-verbal în cauză, a fost atacată cu apel de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, iar cauza se află pe rolul Tribunalului având termen pe 26 septembrie. (Mihai SAVA)