Deşi au în dotare autosanitare depăşite fizic, foarte vechi, majoritatea cu sute de mii de kilometri la bord, cadrele Servi-ciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) încearcă să facă faţă situaţiei şi să intervină pentru salvarea de vieţi cu aceste „rable“, ori de câte ori situaţia o impune. Recent, pentru că vremea nu era prielnică, iar cu elicopterul SMURD nu se putea interveni, SJA a făcut o cursă de 350 de kilometri şi a transportat un bolnav, din judeţul nostru la Bucureşti, utilizând o autosanitară foarte veche, care are la bord cam 780.000 de kilometri rulaţi până acum.
„«Perla Coroanei» NT-32-AMB (condusă de şoferul Vasile Alexa – n.r.), la datorie. Deşi elicopterul SMURD nu zboară seara, iar avionul SMURD este din nou stricat de trei luni, «bătrâna doamnă» asigură transportul medical asistat al unui pacient cu disecţie de aortă de la originea ei până la bifurcaţie, pe o distanţă de 350 de kilometri. Am ajuns şi am predat cu bine pacientul. Unde nu poate SMURD-ul, poate SAJ-ul! Beneficiar, şi totodată perdant, pacientul român obişnuit! Acest pacient, care nu e nici politician şi nici o persoană influentă, a plătit asigurarile de sănătate ca şi alţii din Bucureşti sau alte centre universitare. Iar când e o chestiune de viaţă şi de moarte, sistemul sanitar nu îi poate oferi decat un C (ambulanţă tip C, destinată urgenţelor medicale cu prioritate maximă şi transportului medical asistat al pacientului, dotată cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă, al cărei echipaj este condus obligatoriu de un medic special pregătit – n.r.) cu aproape 780.000 km la bord pe şosele patriei“, a povestit doctorul Gabriel Popescu, din cadrul substaţiei Roman a SAJ.
90% din parcul auto este uzat la maxim
SAJ are în parcul auto 66 de maşini la dispoziţie, de tip C – echipaj cu medic; de tip B – echipaj cu asistent; de tip A – transport neasistat medical şi neclasificate – adică, transport medical, dar fără targă. Ca parc auto, 90% dintre maşini au depăşit starea de uzură morală şi fizică.
„Când vorbim despre uzura mo-rală, vorbim despre o depăşire a limitei de şase ani. La unele maşini e cu mult depăşită. Iar la uzura fizică, reperul este undeva la 600.000 de kilometri parcurşi. La Mercedesuri avem o maşină care a ajuns la 976.000 de kilometri. Încă vreo cinci sunt aproape de 900.000, din toate cele opt Mercedesuri care au fost aduse pentru înzestrare, în 2008. Deci au cam zece ani vechime. Nu mai vorbim despre starea estetică a unora dintre ele, că mai intră curent, chederele nu se închid perfect. Ce ţine de partea de siguranţă a circulaţiei, maşinile trebuie puse la punct, pentru că te duci să salvezi oameni, nu să le iei viaţa. La cele de tip A, avem Iveco. Una dintre ele are 532.000 de kilometri, dar a fost adusă în parc, înzestrată ca nouă, din septembrie 2001. Suntem în 2018. Se cam apropie de «majorat». Din cauza uzurii morale, structura de rezistenţă, tabla, caroseria ruginesc în timp“, declara, în urmă cu câteva săptămâni, inginerul Viorel Ceaiu, director tehnic interimar al SJA. (Mihai SAVA)