15.7 C
Piatra Neamț
vineri, iunie 13, 2025
AcasăSportAlpinism / Pe urmele lui Ticu Lăcătuşu, Alpinistul pietrean Adrian Laza pleacă...

Alpinism / Pe urmele lui Ticu Lăcătuşu, Alpinistul pietrean Adrian Laza pleacă să cucerească Everestul

Date:

l colegul de ascensiune al acestuia, profesorul Ionuţ Ştefănescu se vede nevoit să-şi amâne finalizarea proiectului pentru primăvara anului următor

Pietreanul Adrian Laza (52 de ani) stă în faţa celei mai mari provocări a vieţii sale. Alpinistul se află în ultima parte a pregătirilor ce ţin de detaliile celei mai importante ascensiuni a carierei: Everest (8.848 metri). Iniţial, în proiectul măreţ stabilit pentru primăvara acestui an, Adrian ar fi trebuit să-l aibă drept coleg de expediţie în încercarea pe „Acoperişul lumii“ pe profesorul Ionuţ Ştefănescu. Din nefericire, ultimul s-a văzut nevoit să-şi amâne planul perfectării proiectului. „Dacă sponsorii mei vor fi de acord să mă susţină şi în anul următor, aş amâna încercarea realizării acestui obiectiv pentru primăvara anului următor, 2017. Atunci voi fi, cu certitudine, mult mai bine pregătit“, a completat Ionuţ. Acesta a reuşit să-şi acopere (cu bani cash dar şi multe promisiuni) doar puţin peste un sfert din bugetul celor 40.000 de dolari necesari proiectului suprem himalayan. Exceptând partea financiară, profesorul Ionuţ Ştefănescu îndeplinea toate celelalte criterii, obligatorii, pentru expediţia pe Everest: experienţă în zona himalayană la mare altitudine, echipament specific, antrenament, stare de sănătate, entuziasm şi dorinţă de victorie.

„A aşteptat prea mult acest moment ca să-l mai amâne!“

Cu sau fără prietenul şi partenerul său de expediţie, alpinistul Adrian Laza nu se va da înlături de la încercarea acestui moment. „Îşi doreşte, s-a pregătit şi a aşteptat prea mult acest moment ca să-l mai amâne! Cu banii lui de buzunar, Adrian îşi plăteşte, singur, toate costurile ce ţin de proiectul Everest. Ce a mai solicitat sponsorilor, ca ajutor suplimentar a cerut pentru mine, să mă sprijine în acoperirea bugetului meu necesar, aşa cum s-a întâmplat şi la expediţia trecută în Himalaya, pe Cho-Oyu (n.n. 8. 201 metri)“, a completat profesorul Ionuţ Ştefănescu. Funcţie de răspunsul sponsorilor săi, în continuarea proiectului Everest, Ionuţ va continua pregătirea. Acesta intenţionează să participe la o ascensiune prin Alpi, iar în toamnă vrea ajungă pentru o tură şi în Nepal.

Şerpaşul Peme Sherpa îi va ghid de ascensiune

Revenind la proiectul Everest 2017 pentru alpinistul pietrean Adrian Laza, acesta aşteaptă ziua de 5 aprilie pentru începerea expediţiei la unul dintre capetele lumii. Posesor al dublei cetăţenii româno-canadiană, Adrian se arată optimist, încrezător în reuşita victoriei în locul pe care mulţi îl consideră mai aproape de Dumnezeu. De ieri în două săptămâni, pe 5 aprilie, alpinistul Adrian Laza va începe să calce pe urmele primului român ajuns pe „Acoprişul lumii“, pietreanul Ticu Lăcătuşu. Ajuns în Katmandu, Adrian va dedica două zile din expediţie pentru rezolvarea documentelor necesare ascensiunii. Pe 7 aprilie şi-a programat zborul către Nepal, pe cel mai mic aeroport cunoscut în lume, „Tenzing-Hillary“din Lukla. Din Katmandu către Nepal, alpinistul nostru îl va avea alături pe Peme Sherpa, ghidul care-l va coordona pe Everest.

 

4 zile de aclimatizare pe Lobuche

Din echipa celor doi alpinişti nu vor lipsi porterii şi probabil bucătarii. În Nepal, perioada de aclimatizare va fi parcursă timp de patru zile pe alt pisc himalayan: Lobuche (6.119 metri). Pe 22-23 aprilie, Adrian Laza şi Peme Sherpa se vor a fi deja ajunşi în tabăra de bază „Everest Base Camp“, la cota 5.364 metri. „De acolo, timp de câteva zile ne vom tot plimba cărând cele necesare, până la cota 7.800 metri. Acolo va fi fixată tabăra 4, după care expediţia o vom continua doar eu şi Peme“, declara Adrian Laza. Alpinistul nostru se aşteaptă ca traseul spre vârful Everestului să fie foarte aglomerat. Asta întrucât în ultimii doi ani nu s-a urcat către „Acoperişul lumii“, după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, produs în luna aprilie 2015. Permisele achitate pentru ascensiunea spre vârf şi-au păstrat valabilitatea, aşa încât în primăvara anului 2017 foarte mulţi alpinişti vor încerca lupta cu Everestul.

$100, preţul prognozei meteo corecte pentru atacarea vârfului după 15 mai

„Cred că vor ajunge acolo în jur de o mie de oameni! Să nu ne călcăm pe picioare unii cu alţii“, glumea anticipa Adrian Laza. 100 de dolari reprezintă alt cost important al expediţiei pietreanului. Achitaţi unui site elveţian, banii respectivi îl vor asigura pe temerarul nostru de „cea mai corectă prognoză meteo“ în drumul spre …al treilea pol al planetei.  În funcţia de „fereastra de vreme bună“ de care vor avea parte, Adrian şi Peme Sherpa şi-au planificat să atace cota de 8.848 metri la scurt timp după ziua de 15 mai. Pentru ascensiunea finală există şi trei variante de oră, pregătite pentru plecarea din ultima tabără spre vârf: 19.30, 22 sau chiar ora 2 a uneia dintre dimineţi. Spre deosebire de alpinistul pietrean, şerpaşul nepalez Peme Sherpa va încerca să ajungă pentru a opta oară pe Everest.

Ultimele antrenamente s-au derulat acasă, la Vancouver (Canada)

Pe alocuri legătura on-line cu reţeaua de internet (chiar şi în Everest Base Camp!), iar mai apoi cu ajutorul telefonului conectat prin satelit îl vor ajuta pe alpinistul pietrean Adrian Laza să păstreze legătura cu cei de acasă. Ultima perioadă pregătitoare a expediţiei pe Everest, Adrian Laza a petrecut-o în cealaltă locaţie considerată acasă: la Vancouver (Canada). „Am urmat un program  de pregătire stabilit de un trainer (n.n. antrenor) din Statele Unite, etapă ce a inclus şedinţe de antrenament în bazinul de înot, program la sală, dar şi plimbări pe trase de munte, cu diferite diferenţe de nivel. Din punct de vedere fizic sunt OK, gata de expediţie, dar reuşita va depinde foarte mult de vremea de care voi avea parte acolo“, a conchis alpinistul Adrian Laza. Revenirea pietreanului în România din expediţia pe Everest este programată în 2 iunie.

(Ciprian AVĂDANEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.