l „Este o recunoaştere a muncii şi efortului tuturor celor care m-au susţinut să ating obiectivele propuse. Mulţumesc celor care m-au format!“, spunea profesorul Ştefănescu
Consilierii locali ai municipiului Piatra-Neamţ au votat ieri proiectul de hotărâre prin care s-a confe-rit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Piatra-Neamţ profesorului Ionuţ Ştefănescu (40 ani). „În semn de apreciere a întregii activităţi, precum şi pentru recunoaşterea meritelor la nivel naţional şi internaţional“, se arată în decizia de Consiliu Local. „Nici când a fost vehiculată la început această idee şi nici când primisem mai multe telefoane de confirmare, n-am crezut că va fi şi înfăptuită această decizie. Nu-mi stătea mie gândul la aşa ceva, dar acum este o mare onoare. Până la urmă este o recunoaştere a muncii şi efortului tuturor celor care m-au susţinut să ating obiectivele propuse“, spunea ieri după-amiază, profesorul Ionuţ Ştefănescu.
„Niciodată n-am plecat la drum gândindu-mă să primesc titlul de cetăţean de onoare“
Convins că acordarea titlului de cetăţean de onoarte al oraşului natal „nu se întâmplă oricui, oricând şi oricum“, Ionuţ Ştefănescu se simte onorat să se găsească alături de alte nume grele ale cetăţenilor de onoare din Piatra-Neamţ. „Mulţumesc celor care m-au format şi celor care s-au gândit la aşa ceva, însă să ştiţi că eu niciodată n-am plecat la drum, pentru un anume obiectiv, gândindu-mă să primesc titlul de cetăţean de onoare al oraşului“, mai spune profesorul de educaţie fizică şi sport şi totodată alpinistul Ionuţ Ştefănescu.
Votul de ieri al consilie-rilor locali l-a luat prin surprindere şi pe noul cetăţean de onoare al urbei pietrene. „Este o mare distincţie, însă noi, românii, ne-am cam obişnuit să ne apreciem va-lorile abia după ce trec în eternitate“.
Nu-i ca o victorie pe un opt-miar
Alpinistul Ionuţ Ştefănescu nu consideră acordarea meritului titlului de cetăţean de onoare echivalentă a unei victorii pe un munte de peste opt mii de metri înălţime. „Pe un opt-miar se munceşte foarte mult, singur sau în echipă. Iar pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare, eu n-am făcut nimic. E drept că a fost rezultatul mai multor victorii în ascensiunile făcute la mare altitudine“.
La mijlocul lunii trecute, într-o echipă exclusiv nemţeană cu alţi doi alpinişti (Iulian Petre şi Adrian Laza), profesorul Ionuţ Ştefănescu a finalizat cu victorie proiectul de a urca, în premieră pe un opt-miar în lanţul muntos himalayan: Cho-Oyu (8.201 metri).
Mc Kinley dar şi Everest sunt între următoarele proiecte
În 2014, pe 5 noiembrie, alpinistul Ionuţ Ştefănescu a realizat o premieră românească: primul ajuns pe Baruntse (7.162 metri). În toate expediţiile sale, reprezentantul nostru a reuşit victoria fără să se folosească de aportul suplimentar de oxigen. Ionuţ Ştefănescu este şi preşedinte al clubului de karate „Ronin“, membru în CA la Palatului Copiilor Piatra-Neamţ, membru al Corpului Naţional al Experţilor în Management Educaţional din România. A început ascensiunile alpine internaţionale în urmă cu 9 ani escaladând vârfuri importante din Europa, Asia Centrală şi Caucaz, Africa Centrală şi de Nord, respectiv în America de Sud. Până acum, alpinistul Ionuţ Ştefănescu a făcut cinci expediţii în Himalaya. Denali (Mc Kinley-6.193 metri, cel mai înalt munte din continentul nord-american, un masiv nu foarte tehnic dar cunoscut pentru temperaturile extrem de scăzute înregistrate în tentativele ascensiunilor), dar şi Everest sunt câteva dintre următoarele proiecte propuse de alpinistul Ionuţ Ştefănescu.
Născut pe 1 mai 1976 la Piatra-Neamţ, Ionuţ Ştefănescu este profesor-coordonator al Cercului de Orientare Turistică de la Palatul Copiilor din Piatra-Neamţ. Cariera alpină a început-o în 1996 la secţia de esca-ladă a Clubului „Salt“ Piatra-Neamţ, antrenat de Ciprian Chelariu. Trei ani a fost membru voluntar al Salvamont Neamţ sub coordonarea lui Raul Papalicef. În ultimele sale expediţii Ionuţ Ştefănescu a fost organizator şi lider de echipă. El este şi practicant de arte marţiale (din 1989) şi arbitru mondial. A pregătit numeroşi sportivi medaliaţi la campionate naţionale, europene şi mondiale.
(C. A.)