Acasă Sport Alergare montană: „Bate Toaca“, locul VI la „Maraton 7.500“

Alergare montană: „Bate Toaca“, locul VI la „Maraton 7.500“

1341
0
DISTRIBUIȚI

l echipa pietreană a avut înscrişi în competiţie cinci alergători, împărţiţi în trei grupuri

Gruparea pietreană de alergare montană „Bate Toaca“ s-a împărţit în două echipe pentru a concura la noua întrecere, „Maraton 7.500“, înscrisă în calendarul competiţional al sezonului 2016. Vineri şi sâmbătă, Andrei Gri-goroae şi Tudorel Buzoi au compus una dintre formaţii, iar Adrian Constantin şi Ciprian Mario Grecu au reprezentat al doilea grup de la „Bate Toaca“. De la Piatra-Neamţ a mai alergat şi Lucian Lazăr, dar alături de un sportiv din Bacău, pentru echipa „Prieteni în alergare“. Punctul de plecare în cursa de alergare montană a săptămânii trecute a fost de la peştera Moroeni din Munţii Bugeci.

De două ori până la Vârful Omu

S-a plecat în competiţie de la cota 1.600 metri (Salvamont Peştera), s-a urcat prima dată pe Vârful Omu (2.500 metri) după care a urmat coborârea pe Valea Cerbului până la Gura Diham (1.00 metri). De acolo a urmat a doua ascensiune: Prepeleac (1.500 metri)-Cabana Mihăileşti – Hamul mare – Vârful Omu. Coborârea s-a făcut prin Poiana Guţanu – Şaua Strunga  şi finişul în localitatea Peştera. Distanţa de concurs a măsurat circa 45 de kilometri, cu diferenţă pozitivă de nivel de 3.700 metri. Traseul a fost unul foarte tehnic, iar competitorii au trebuit să se adapteze rapid la condiţiile întâlnite pe parcurs: vânt puternic, soare dogoritor, coborâri abrupte şi urcări solicitante cu peste 1.500 metri diferenţă de nivel pe urcarea principală.

Urşii, alungaţi dintre corturi cu zgomotul armelor

Întrucât startul a fost dat la ora 6 a dimineţii, echipierii de la „Bate Toaca“ n-au apucat să se odihnească prea mult. „N-am dormit mai deloc, noaptea, întrucât s-a tras cu arma pentru a fi alungaţi urşii ajunşi deja între corturi“, povestea Andrei Gri-goroae.

Prima ascensiune, alergătorii pietreni au reuşit-o, pe răcoare, într-o oră şi două minute la Vârful Omu. Dar de la ora 7 până la finalul cursei, soarele şi vântul puternic i-a istovit pe competitori. „Ne-am ars!“, spuneau, la unison, alergătorii de la „Bate Toaca“.

7 ore şi 40 de minute a fost timpul pietrenilor

Echipa pietreană a încheiat întrecerea cu timpul de 7 ore şi 40 de minute şi a fost singura care a parcurs traseul integral. Pentru asta, fiecare dintre cei patru alergători a trebuit să se adapteze la ritmul coechipierului şi totodată să se sprijine în momentele dificile ale fiecăruia, de pe traseu. Porniţi de la start cu handicapul celor 10 locuri pierdute faţă de adversari, pietrenii au ajuns la prima ascensiune pe Vârful Omu între primele zece echipe ale competiţiei. La a doua urcare, Andrei Grigoroae – Tudorel Buzoi şi Adrian Constantin -Ciprian Mario Grecu erau deja pe poziţia a VI-a, respectiv a VII-a la general, situaţii pe care le-au păstrat până la finish. Din totalul celor 66 de echipaje, grupul pietrean de la „Bate Toaca“ a încheiat Maratonul 7.500 pe locul VI, unul foarte bun, care reflectă nivelul de pregătire al concurenţilor noştri.

Concurs oficial în fiecare final de săptămână

Aflaţi în mijlocul sezonului de alergare montană, concurenţii pietreni vor participa la concursuri în fiecare final de săptămână, până în luna octombrie, inclusiv. La rândul său, Andrei Grigoroae şi-a propus să participe doar în cursele lungi de maraton. Pentru acesta urmează un cantonament cu trei zile de alergare pe Masivul Ceahlău, după care, alături de ceilalţi membri de la „Bate Toaca“ va participa în cadrul următoarelor provocări: „Maraton Cindrel în alergare“ (30 iulie la Sibiu), în august la Retezat Maraton, Harghita Trail Running (toate pe distanţa de 42 kilometri). În septembrie, alergătorii montani pietreni vor putea fi găsiţi la „Ciucaş Maraton“, „Mureş-Olt Maraton“, „Via Maria Terezia Maraton“ în Călimani, „Maraton Piatra-Craiului“.

Andrei vrea în top 10 Open la „cel mai tehnic traseu de alergare montană din ţară“

Pentru Andrei Grigoroae, „Retezat Maraton“ înseamnă cel mai important concurs, cu cel mai greu traseu. „Te epuizează! Până la Petroşani ai de condus 9-10 ore cu maşina, acolo te odihneşti cum şi cât poţi în cort, iar dimineaţă iei startul în cel mai tehnic traseu de alergare montană din România“, declară alergătorul pietrean. Pentru marea provocare imediată, Andrei se simte pregătit şi îşi propune să ajungă între primii zece concurenţi la categoria Open.

„Semimaraton Curtea Domnească“, la Piatra-Neamţ, pe 16 octormbrie

Pe durata acestei săptămâni, reprezentanţii echipei „Bate Toaca“ ţin să programeze startul înscrierilor unui nou concurs la nivel local: „Semimaraton Curtea Domnească“. Evenimentul sportiv aflat la prima ediţie este prevăzut în Piatra-Neamţ pentru ziua de duminică 16 octombrie. Înainte de întrecerea „Maraton 7.500“, alergătorii de la „Bate Toaca“ au concurat şi la prima ediţie de semimaraton „Hit the Egg“ în Vatra Dornei (pe 3 iulie) până la Vârful Ouşoru. Dintre cei zece concurenţi nemţeni, cel  mai bine clasat a fost Florin Botescu: locul al III-lea la categoria ^40 de ani. La rândul lor, Cristina Ţigănescu şi Maria Manolache s-au ales cu câte o menţiune (locul IV) la categoria 30-40 de ani.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.