Acasă Economic Alături de alte şase judeţe, Neamţul, polul sărăciei din România

Alături de alte şase judeţe, Neamţul, polul sărăciei din România

1953
2
DISTRIBUIȚI

Traiul nostru, al nemţenilor, nu s-a îmbunătăţit simţitor, aşa cum prevedea Comisia Naţională de Prognoză la începutul anului, ci a scăzut la limita subzistenţei. Potri-vit unor analize şi clasamente realizate recent pe baza indicatorilor economico-sociali, judeţul Neamţ, alături de alte şase judeţe, constituie polul sărăciei în România. Fără industrie consolidată, fără acces la o infrastructură rutieră bine pusă la punct, fără strategii de dezvoltare viabile, fără investitori serioşi, între judeţul Neamţ şi cele din vestul şi sudul ţării, în special, s-au creat discrepanţe tot mai mari. Indicatorii prognozaţi nu au nicio treabă cu realitatea în care trăim, speranţa unui trai decent scăzând în loc să crească. În timp ce noi ne zbatem în sărăcie, judeţe precum Mureş sau Alba prosperă pe fondul dezvoltării industriei.

Salariul mediu net în Neamţ – 1.546 de lei

Potrivit unui clasament realizat pe baza indicatorilor economico-sociali din luna iunie, după câştigul mediu net, cele mai sărace judeţe din ţară sunt: Harghita, Teleorman, Suceava, Vaslui, Covasna, Maramureş şi, nelipsit din topul sărăciei, Neamţ. Salariaţii nemţeni au motive de supărare: sunt printre cel mai prost plătiţi angajaţi din ţară, asta în condiţiile în care preţurile produselor şi ale serviciilor sunt mai mari decât în restul judeţelor. În funcţie de domeniile de activitate în care şi-au desfăşurat activitatea, cele mai mici retribuţii le primesc nemţenii care lucrează în industrie şi construcţii.

Potrivit topului, Neamţul se află pe locul 34 între judeţele ţării în funcţie de valoarea câştigului salarial mediu net. În luna iunie a acestui an, salariaţii din judeţ au câştigat un salariu mediu net în valoare de 1.546 de lei. Cel mai bine plătiţi angajaţi au fost din agricultură, silvicultură şi piscicultură, aceştia fiind retribuiţi cu un salariu mediu net în valoare de 1.890 de lei. Persoanele care au lucrat în servicii au primit salarii de 1.619 lei, în timp ce angajaţii care au lucrat în industrie şi construcţii au fost cel mai slab remuneraţi – 1.405 lei.

Din regiunea Nord-Est, un pic mai prost plătiţi decât noi au fost angajaţii din Suceava (cu un salariu mediu net în iunie de 1.517 lei) şi cei din Vaslui (1.533 de lei). Cel mai bine plătiţi au fost salariaţii din Iaşi care, în iunie, au fost remuneraţi în medie cu 1.946 de lei şi cei din Bacău – 1.758 de lei.

La nivel naţional, în a şasea lună a anului, cel mai prost plătiţi angajaţi au fost şi cei din Harghita (salariu mediu net – 1.480 de lei), Teleorman (1.494 de lei), Maramureş (1.541 de lei) şi Covasna (1.543 de lei).

Cel mai bine plătiţi angajaţi la începutul verii au fost cei din Bucureşti, aceştia primind un salariu mediu net de 2.852 de lei.

(Natalia RÎŞTEI)

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.