Acasă Economic Afacerile i-au dus la sapă de lemn

Afacerile i-au dus la sapă de lemn

2267
2
DISTRIBUIȚI

Mai mulţi afacerişti au ajuns să fie şcoşi afară din propriile locuinţe din cauza împrumuturilor pentru care au garantat cu imobilele. Patroni de firme, cu afaceri înfloritoare în diferite domenii, au dat chix în activităţile pe care le-au desfăşurat iar acum plătesc cu averea personală. Că nu au avut parteneri de afaceri de încredere, că nu au putut face faţă fiscalităţii exagerate, nu au avut planuri de redresare sau fie nu s-au priceput să iasă din dificultăţile financiare, toţi sunt în situaţia de a-şi părăsi casele în favoarea băncilor. Vile luxoase şi case de vacanţă sunt scoase la vânzare de bănci pentru a recupera creditele acordate unor firme pentru obţinerea cărora asociaţii societăţilor comerciale au pus în joc locuinţele. Cum sumele împrumutate erau considerabile, iar ratele pe măsură, nu a durat mult timp până când au ajuns în imposibilitatea de a le mai putea plăti. În unele cazuri, valoarea imobilelor este cu mult mai mică decât cea a împrumuturilor contractate, astfel că împrumutaţii vor trebui să plătească mult şi bine şi după valorificarea bunurilor pe care le au. Dacă nu cumva toată viaţa.

Au garantat cu propriile case creditele luate în numele firmelor

Afacerile nu le-au mers aşa cum au plănuit, iar creditele contractate au determinat intrarea în colaps. Patroni de firme din diferite localităţi ale judeţului stau cu teamă din cauza executorilor care caută cumpărători pentru locuinţele lor.

Mulţi dintre ei locuiesc încă în casele care acum fac obiectul licitaţiilor organizate de bănci, asta până în momentul în care viitorul proprietar va cere eliberarea imobilului.

Astăzi, o bancă din Neamţ organizează mai multe acţiuni în cadrul cărora vrea să vândă mai multe locuinţe ce au aparţinut unor asociaţi de firme care au garantat creditele contractate în numele societăţilor cu imobilele în care şi-au petrecut, practic, o mare parte din viaţă.

Patronul unei firme din Alexandru cel Bun va rămâne astăzi, dacă se va găsi vreun investitor interesat, fără pensiunea agroturistică pe care a construit-o în aceeaşi localitate. Şi asta pentru că banca organizează licitaţie pentru valorificarea imobilului, chiar dacă creditul contractat pe firmă este de 67.926 de lei. Executorul judecătoresc a scos la vânzare pensiunea cu 729.780 de lei, cu 25 la sută mai puţin decât valoarea de expertiză. Un credit de 76.700 de lei, contractat de o societate comercială din Bălţăteşti şi neachitat la timp, îl scoate afară din propria casă pe asociat. Astăzi, o bancă îi vinde locuinta de 140 metri pătraţi cu suma de 163.402 lei (preţ diminuat cu 25 la sută).

O altă locuinţă de 140 de metri pătraţi, din Vânători-Neamţ, îşi aşteaptă noii proprietari. Preţul de vânzare a locuinţei este de 277.500 de lei, iar creditul contractat pentru care a fost pusă casa garanţie este de 163.675 de lei.

Valoarea garanţiilor nu o acoperă pe cea a creditelor

Sunt şi cazuri în care băncile nu prea au de unde să-şi recupereze toţi banii daţi drept împrumuturi pentru că va-loarea garanţiilor nu o acoperă pe cea a creditelor. La Tarcău, patronul unei firme a contractat un credit de peste 5,2 milioane de lei pentru care a garantat cu casa care acum este scoasă la vânzare cu 127.485 de lei. Un alt tărcăoan a garantat cu propria-i locuinţă un credit de peste 550.000 de lei, iar banca îi scoate casa la vânzare cu 324.000 de lei. La Gâdinţi, asociatul unor societăţi comerciale a contractat un împrumut de 250.000 de lei pentru care a garantat cu locuinţa, nu a reuşit să ramburseze banii, iar acum casa lui este scoasă la vânzare cu 65.000 de lei.

O altă bancă vinde la Borca o casă de locuit plus terenul aferent de peste 2.900 de metri pătraţi cu suma de 75.075 de lei pentru un credit de 16.700 de lei. În aceeaşi situaţie este şi un pietrean care a garantat cu locuinţa un credit contractat în numele unei firme în valoare de 114.311 lei. Creditul nu a fost achitat, iar casa acestuia este scoasă la vânzare pentru suma de 137.475 de lei.

De menţionat că toate preţurile sunt mai mici cu 25 la sută, iar imobilele nu se află la prima strigare. Băncile au mai încercat să le vândă şi în lunile anterioare, însă fără niciun rezultat.

(Natalia RÎŞTEI)

2 COMENTARII

  1. AFACERÍST s., adj. profitor, speculant, (înv.) speculator, (fam.) bișnițar. (E un ~ fără scrupule.)

    Cei despre care vorbiti voi sunt intreprinzatori, care dau faliment in primul rand pentru ca abia reusesc sa dea salarii la angajati ca voi care ii considerati afaceristi. Pentru ca nu mai au bani sa plateasca si taxele li se blocheaza conturile samd.

    • Conform DEX 2009, “AFACERÍST, -Ă, afaceriști, -ste, s. m. și f. Persoană care se ocupă cu afacerile”. Defini]ia ta e din Dictionarul de sinonime. Poate ca de asta multi afaceristi, oameni de afaceri, investitori, administratori dau chix conducandu-si afacerile superficial, dupa ureche.

      .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.