21 de societăţi comerciale din judeţul Neamţ sunt performante, nu doar pe plan local, ci în întreaga ţară. Topul firmelor întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie a României a scos în relief că şi mediul de afaceri local, chiar dacă nu atât de pu-ternic comparativ cu judeţele mai dezvoltate, contribuie în mod eficient la evoluţia economiei naţionale. Cele 21 de companii ocupă locul I în clasamentul naţional. Acestea, împreună cu alte câteva mii de firme din judeţ, îşi aduc aportul considerabil la creşterea veniturilor la bugetul de stat datorită seriozităţii cu care tratează sistemul fiscal, prin miile de locuri de muncă oferite cetăţenilor, prin sprijinul oferit comunităţii.
Toate acestea au reuşit nu doar să rămână pe o piaţă din ce în ce mai pretenţioasă, ci să înregistreze performanţe greu de atins în contextul actual. Societăţi comerciale din toate domeniile de activitate au reuşit să se impună în economia naţională. Firme cu tradiţie şi-au croit calea către performanţă ani la rând, prin muncă şi seriozitate, prin adaptarea la noi tehnologii, iar acum se bucură de apreciere, nu doar în judeţ şi în ţară, ci şi peste hotare.
Performeri cu sute de angajaţi şi cifre de afaceri de sute de milioane de lei
În Topul naţional al performerilor în afaceri, dintre cele 21 de companii ocupante ale primului loc, în funcţie de domeniu şi clasa de mărime, 11 activează în industrie, 6 în servicii, unul în construcţii, unul în cercetare – dezvoltare şi două în comerţ. Dintre acestea, cele mai multe se concentrează în zona Piatra-Neamţ.
Rifil SA, prima firmă cu capital străin constituită în România din perioada comunistă, renumită în ţară şi străinătate pentru produsele pe care le fabrică, a reuşit, în anul 2016, să înregistreze o cifră de afaceri de peste 332 milioane de lei şi un profit de peste 42,6 milioane de lei, având încadraţi în muncă, în medie, 666 de salariaţi, potrivit informaţiilor din bilanţul depus la Ministerul Finanţelor. De altfel, Rifil SA este o prezenţă constantă în topul performerilor din judeţ şi din ţară.
Un alt gigant al economiei şi nelipsit din Topul performerilor de la nivel naţional este compania Kober al cărei business se dezvoltă de la an la an. În 2016, compania cunoscută în toată România şi nu numai pentru vopselurile şi lacurile pe care le fabrică, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 289,7 milioane de lei şi un profit de 36,7 milioane de lei, cu 744 de salariaţi.
Cea mai performantă companie din domeniul fabricării prin tricotare sau croşetare a altor articole de îmbrăcăminte din ţară, ocupantă a locului I în Topul naţional, este Augsburg SRL din Piatra-Neamţ. Compania a realizat, în 2016, o cifră de afaceri de peste 28,6 milioane de lei şi un profit de peste 5,22 milioane de lei, având 270 de angajaţi, în medie.
Domenii de activitate profitabile
TCE Mobile Dryers SRL, din Roznov, s-a clasat pe locul I în Topul firmelor la nivel naţional, cu o cifră de afaceri de peste 67,9 milioane de lei şi un profit de peste 35,4 milioane de lei, cu 70 de angajaţi, compania activând în domeniul comerţului cu cereale şi seminţe.
Pe locul I, dar în alt domeniu de activitate şi altă clasă de mărime, se situează şi FibrexNylon Săvineşti care a obţinut o cifră de afaceri de peste 19,3 milioane de lei şi un profit de peste 1,5 milioane de lei din distribuţia energiei electrice, având 29 de salariaţi în medie.
La Moldocor SA Piatra-Neamţ, performanţa în afaceri a menţinut compania pe locul I în top, în domeniul construcţiilor. Firma avea, anul trecut, 400 de salariaţi şi a realizat o cifră de afaceri de peste 52,9 milioane de lei şi un profit de peste 12 mi-lioane de lei.
Una dintre cele mai cunoscute firme din domeniul fabricării maşinilor şi utilajelor agricole, Mecania Ceahlău SA Piatra-Neamţ, se alătură celorlalte companii ocupante ale locului I în Topul naţional. Potrivit datelor din bilanţul depus la Mi-nisterul Finanţelor, în 2016 firma a realizat o cifră de afaceri de peste 37,3 milioane de lei, un profit de peste 2,5 milioane de lei, având 209 salariaţi.
Mihoc Oil SRL din Pipirig a reuşit performanţa de a se clasa pentru a doua oară pe locul I la nivel naţional în domeniul extracţiei petrolului brut, având anul trecut o cifră de afaceri de peste 7,3 milioane de lei, un profit de 176.000 de lei şi 49 de angajaţi.
Prezenţe noi în Topul naţional
Printre cele mai performante companii în afaceri se numără, pentru prima dată pe locul I, Cersanit România SA, din Roman, care, în anul fiscal 2016, a obţinut o cifră de afaceri de peste 95 milioane de lei, un profit de 9,8 milioane de lei, cu 535 de angajaţi, din fabricarea de obiecte sanitare din ceramică. De remarcat este şi prezenţa în Topul naţional a companiei Cuiul SRL, din Târgu-Neamţ, care, cu 57 de angajaţi, în medie, a reuşit să obţină anul trecut o cifră de afaceri de peste 14,4 milioane de lei şi un profit de 433.928 de lei producând metale feroase. O altă noutate în clasamentul realizat la nivel naţional este apariţia firmei Flozampet Com din Crăcăoani, ocupantă a locului I în domeniul serviciilor, microîntreprinderi, la alte transporturi te-restre de călători. Compania a obţinut, în 2016, o cifră de afaceri de peste 6 milioane de lei şi un profit de 430.000 de lei.
Lista performerilor în afaceri la nivel naţional care au ocupat locul I continuă cu Marelis Trade SRL, Gesirom Prod SRL, Iosidoro SRL, Telemont Service SRL, Mold Grup SRL, Euro Viaggi SRL, Ursaroc SRL, Micromedica Târgu-Neamţ SRL, Odesco Snack SRL, TMT Flowers SRL.
Lista performerilor în afaceri din judeţul Neamţ la nivel naţional nu se încheie aici. Anul acesta, în acest clasament au intrat 53 de firme, dintre care cele 21 de companii pe locul I. Alte 16 firme sunt ocupante ale locului 2, iar alte 16 sunt situate pe locul 3.
(Natalia RÎŞTEI)