Acasă Economic Afacerea „Catalizatorul“

Afacerea „Catalizatorul“

75568
14
DISTRIBUIȚI

Bogdan, un tânăr din zona municipiului Piatra-Neamţ, încearcă să facă bani din reciclarea catalizatoarelor auto, pe care le cumpără de la proprietarii de maşini. În acest sens, el a dat un anunţ cu următorul conţinut: „Cumpăr catalizatoare auto! Ofer preţuri corecte în funcţie de cod“, lăsând un număr de telefon de contact, la care să-i fie trimise poze cu seriile catalizatoarelor, urmând ca în funcţie de acestea să ofere un preţ. El spune că face plata pe loc, cash, şi recunoaşte că achiziţionează aceste catalizatoare pentru a le recicla conţinutul, fiind vorba de câteva grame de metale rare.

De ce sunt valoroase?

Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge şi la 1.000 de euro, în funcţie de cantitatea de metale rare, preţioase. Dacă stăm să calculăm luând cea mai mică cantitate de platină dintr-un catalizator, adică 3 grame, fără să mai adunăm şi celelalte metale rare, ajungem la o sumă frumuşică. O uncie de platină, adică 31 de grame, se vinde cu 1.500 de dolari. Aşadar, 3 grame de platină costă cam 150 de dolari, adică vreo 500 de lei. Însă dacă ne gândim la un catalizator care are 10 grame de platină, acesta ar avea metal rar în va-loare de 500 de dolari.

Metalele rare extrase din catalizatoarele auto pot fi procesate în Romania. Este vorba despre un procedeu chi-mic urmat de topirea reziduurilor de metal. Primul pas este sfărâmarea miezului ceramic, după care, la fel ca la extragerea aurului, dacă vrem să scoatem tot metalul din ceramică, trebuie să apelăm la nişte soluţii chimice. Cei care reciclează catalizatoare, vând miezul sfărâmat la aceste centre care le prelucrează şi scot bani frumosi din vânzarea mai departe a metalelor rare, care sunt folosite la producerea de noi catalizatoare auto.

Pe de altă parte, în ultima perioadă au fost înregistrate şi furturi de cata-lizatoare, de pe Volkswagen Sharan, Peugeot 406 şi Citroen Xsara Picasso, are căror catalizatoare conţin între 7 şi 10 grame de platină! Hoţii ştiu că aceste maşini se demontează uşor, nu sunt protejate de scut, şi au în acelaşi timp pelete uşor de procesat sau greutate ridicată. În cele mai multe cazuri, hoţul, asistat de unul sau doi complici care asigură protecţia, se bagă direct sub maşină. În general sunt tineri cu constituţie astenică. Folosesc un cleşte special de tăiat ţevile de eşapament, iar toată treaba durează până în 10 minute.

(Mihai SAVA)

14 COMENTARII

  1. Dacă producătorul pune 3 grame de platina în ceramica catalizatorului tu o sa scoți cel mult jumătate de gram iti trebuie mercur si deci de unde mercur e interzis iti pui sănătatea în pericol și vezi ca gramul de platina e undeva la 280 lei deci caca maca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.