l la „Petru Rareş“, „Calistrat Hogaş“ şi Informatică s-a intrat numai cu medii peste 8,00 l 3.079 de elevi nemţeni au devenit liceeni
l au rămas nerepartizaţi doar patru candidaţi l sunt 194 de locuri rămase neocupate l cele mai mari ultime medii de admitere – la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, specializarea matematică-informatică (9,17)
Ieri, către seară, spre disperarea candidaţilor care au stat ziua întreagă cu ochii pe ecranele calculatoarelor, Ministerul Educaţiei a finalizat prima etapă de repartizare computerizată în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor de gimnaziu. De la bun început trebuie spus că ştacheta ultimelor medii de admitere la liceele de top este ceva mai ridicată decât în 2016, dar şi că mediile de admitere la aceste licee sunt mult mai omogene. Cel mai concludent exemplu, din acest punct de vedere, este că la 19 specializări, din opt licee, s-a intrat cu medii peste 8,00! Tot la capitolul minuni ale admiterii poate fi încadrat şi cazul unui candidat admis la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani, la ştiinţe sociale, cu media 3,53.
Medii de admitere între 2 şi 10
Au fost repartizaţi în liceele nemţene, în funcţie de medii şi de opţiunile exprimate, 3.082 de elevi – dintre care 3.020 sunt absolvenţi ai şcolilor gimnaziale din judeţul nostru şi 62 proveniţi din alte judeţe. Pe de altă parte, câţiva elevi nemţeni au optat pentru licee din alte judeţe. De departe, cea mai mare pierdere pentru învăţământul nemţean o reprezintă plecarea Cameliei Popa (de la Şcoala Urecheni), care a avut media de admitere 10,00, la Colegiul Naţional Iaşi.
„Posesorii“ celorlalte două medii perfecte de admitere (Teodor Ioan Băltoi – absolvent al Colegiului Naţional „Roman Vodă“ Roman şi Ioana Ana Maria Leancă – de la Şcoala „Vasile Alecsandri“ Roman) au ales să-şi continue studiile la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman, specializarea matema-tică-informatică.
Cu medii de 9,99, Ana Anăstăsoaiei – de la Şcoala Borleşti şi Elena Filip-Muraru – de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ au optat pentru Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, specializarea matematică-informatică; tot cu medii de 9,99, Ioana Ilinca Grumezescu – de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman şi Miruna Mihaela Olaru – de la Şcoala Moldoveni, au optat, de asemenea, pentru Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman.
Media ultimului admis în liceele din Neamţ este, în acest an, 2,00. Acesta a devenit elev al Colegiului Tehnic „Ion Creangă“ Târgu-Neamţ, specializarea Electric. Cu medii foarte aproape de 2 s-a mai intrat la Liceul Tehnologic Pipirig, Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman sau Liceul Roznov.
19 specializări cu medii peste 8,00
După cum aminteam, mediile ultimilor admişi la liceele de top sunt ceva mai bune decât în 2016. În fruntea listei se află specializarea matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ (9,17) şi specializarea ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (9,02) – singurele peste 9,00; urmează specializarea matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman (8,94), specializarea ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ (8,85) şi specializarea matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş„ Piatra-Neamţ (8,74). De remarcat că la încă 14 specializări de la liceele amintite mai sus, plus Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, Liceul „Vasile Sav“ Roman, Colegiul Naţional „Gheor-ghe Asachi“ Piatra-Neamţ, Liceul „Carol I“ Bicaz şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ s-a intrat doar cu medii peste 8,00.
Şi mai trebuie remarcat că la „Petru Rareş“, „Calistrat Hogaş“ şi Informatică s-a intrat numai cu medii peste 8,00 la toate specializările.
194 locuri neocupate
Din judeţul nostru au rămas nerepartizaţi numai patru elevi, din cauză că au înscrie în fişele de opţiuni fie prea puţine coduri, fie au avut opţiuni nerealiste în raport cu mediile lor de admitere. E drept, nici nu au medii de admitere de speriat: sunt cuprinse între 2,00 şi 7,40.
În liceele din Neamţ, în condiţiile în care doar 4 de candidaţi au rămas nerepartizaţi, sunt disponibile pentru a doua etapă de admitere 194 de locuri. Cele mai multe au rămas libere la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu-Neamţ (46 de locuri); urmează Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamţ (35 de locuri), Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman (24 de locuri), Liceul „Mihail Sadoveanu“ Borca (20 de locuri), Liceul Roznov, Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra-Neamţ (câte 18 locuri), Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia (16 locuri), Liceul Tehnologic Nisiporeşti (12 locuri) şi Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra-Neamţ (5 locuri).
Următoarea etapă de admitere în clasa a IX-a va începe pe 24 iulie, cu afişarea locurilor rămase neocupate după prima etapă. Primirea cererilor de înscriere se va face în perioada 4-7 septembrie, iar repartizarea computerizată se va face pe 8 septembrie.
(Liviu ILIE)