-1.7 C
Piatra Neamț
vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăEconomicA învins banca

A învins banca

Date:

După aproximativ patru ani de procese, o femeie din municipiul Piatra-Neamţ a reuşit să învingă banca de la care a luat un credit în 2007, obţinând în instanţă anularea mai multor clauze abuzive. În cauză este vorba despre Roxana Mihaela Beca. Ea a câştigat, parţial, la instanţa de sub Pietricica, a făcut apel, pentru că nu-i convenea sentinţa în totalitate, iar Tribunalul i-a dat dreptate. Banca respectivă nu a atacat prima sentinţă, însă are posibilitatea de a face acum recurs, caz în care se va ajunge la Curtea de Apel Bacău.

Iată sentinţa dată de Tribunal pe 28 ianua-rie: „Constată că au caracter abuziv şi, prin urmare, că sunt nule absolut, următoarele clauze inserate în contractele încheiate între părţi: – art. 5 teza a II-a din contractul de credit nr. 2351/23.08.2007, cu privire la sintagma «dobândă de referinţă variabilă»; – art. 9 lit. b, c şi f; – art. 2.11, 3.7, 3.8, 3.9 din Condiţiile generale de creditare; art. 6 lit. b şi c;  art. 4.8, 4.9, 4.10 din Condiţiile generale. Obligă Banca Comercială Română SA să plătească reclamantei pârâte sumele de 3.360 de euro (comision administrare riscuri aferent contractului de credit, 600 de euro (comision administrare aferent contractului de credit), 1.860 euro (comision administrare aferent contractului de credit), calculate până la data de 14.05.2014. Obligă Banca Comercială Română SA să plătească reclamantei diferenţa dintre dobânda plătită efectiv şi dobânda care rezultă din aplicarea formulei Euribor 6M plus 5,3%, respectiv 11,77 euro, sumă aferentă contractului de credit, calculată până la data de 14.05.2014. Admite în parte, cererile privind cheltuielile de judecată aferente primei instanţe. Compensează cheltuielile de judecată efectuate în primă instanţă până la concurenţa sumei de 3.000 lei şi obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată aferente judecăţii în primă instanţă“.

Mai exact, judecătorii au stabilit că sunt abuzive următoarele clauze: con-diţiile generale care dau posibilitatea ca pe parcursul derulării creditului nivelul dobânzii curente să se poată schimba în funcţie de evoluţia serviciului unic al datoriei clientului faţă de bancă; cele care dau posibilitatea băncii ca, pe parcursul derulării creditului, să poată modifica dobânda, fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent, iar modificarea dobânzii curente (%) conduce la recalcularea dobânzii datorate; condiţiile care prevăd că în cazul în care, în urma modificării nivelului dobânzii de către bancă, împrumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat şi dobânzile aferente în termen de cel mult zece zile de la data luării la cunoştinţă, se consideră că împrumutatul a acceptat noul nivel al dobânzii şi cele referitoare posibilitatea băncii de a declara soldul scadent imediat, indiferent de graficul de rambursare, în caz de neîndeplinire de către împrumutat a oricărei obligaţii contractuale, precum şi posibilitatea de a lua orice măsură pe care o consideră necesară pentru a-şi recupera pagubele cauzate în acest mod, cu condiţia notificării prealabile a împrumutatului.

Trebuie precizat că, în ultimii cinci ani, pe rolul Tribunalului au fost 280 de procese în care oamenii s-au judecat cu băncile, consi-derând că aveau clauze abuzive la împrumuturile luate. În aproape 10% din cazuri, cetăţenii au avut câştig de cauză.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

2 COMENTARII

  1. Este foarte bine cand se intampla ca o banca de pe plaiuri mioritice sa fie ingenunchiata de catre clienti, folosind chiar armele lor (ale bancilor) : Comisioane si Dobanzi adaugate abuziv in contractele de creditare.

    Cel mai bun exemplu ramane Volksbank.

    Trist este faptul ca aceste sume compensatorii stabilite de instanta si care trebuie achitate de catre banca clientilor sunt platite indirect de catre toti clientii bancii respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.