Acasă Economic A doua zi de protest la Fisc

A doua zi de protest la Fisc

1298
0
DISTRIBUIȚI

Nemulţumirile privitoare la coeficientul de indexare a salariilor finanţiştilor, prevăzut de proiectul salarizării unice, i-au scos din nou din birouri pe holuri pe angajaţii Fiscului. Aceştia au recurs la un nou protest spontan, ţinând cont de faptul că mai marii de la Bucureşti nu vor să renunţe la coeficientul de indexare a salariilor din teritoriu de 1,96‰, prea mic, spun angajaţii, în comparaţie cu cel aplicat pentru cei de la centru.

Ieri dimineaţă, angajaţii Fiscului din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ şi Bicaz au recurs la un nou protest spontan, oprind activitatea până la ora 11. Acţiunea finanţiştilor i-a indignat pe contribuabilii veniţi dis de dimineaţă să-şi rezolve problemele la Admi-nistraţia financiară: aveau de achitat diverse taxe, de depus sau de ridicat diferite documente. Alţii au vrut doar numai informaţii, însă au fost refuzaţi vehement de salariaţii Fiscului, motivând că activitatea a fost blocată şi toţi finanţiştii se află pe holurile instituţiei. De data aceasta, oamenii nu au mai fost atât de îngăduitori cu cei de la Fisc, unii ocărându-i pentru manifestaţia lor.

„În prima zi, am înţeles, oamenii sunt supăraţi şi vor salarii mai mari. Am renunţat să mai stau până se termină protestul, că nu ştiam când îl vor fina-liza, şi am venit astăzi, când mi s-a spus, la fel ca ieri, că nu se lucrează. Acum trebuie să stau până la 11 ca să-mi rezolv problema, adică să pierd din timpul meu atâtea ore ca să iau certificatul fiscal. De documentul ăsta am mare nevoie chiar acum, dar din câte văd, nu o să-l obţin. Mi se pare de-a dreptul aberant“, a spus un contribuabil, oprit de salariaţii Fiscului în faţa uşilor cu „Nu se lucrează! Este protest!“.

„Vroiam doar nişte informaţii, dar mi s-a spus că nu le pot obţine nici măcar la telefon pentru că toţi angajaţii au coborât în holuri şi nu are cine să mi le ofere. O să încerc mai târziu“, a adăugat altul.

 

„Vom merge până la greva generală“

 

Angajaţii Fiscului erau mai supăraţi decât joi, când au crezut că acţiunea de protest i-ar putea îndupleca pe mai marii din Capitală să le mărească salariile. Preşedintele filialei judeţene a Alianţei „Sed Lex“, Cristian Aanei, a plecat din nou la Bucureşti, la negocieri, asta în timp ce colegii lui aşteptau în holurile Fiscului, la orele dimineţii, o veste bună.

Finanţiştii doresc să fie eliminate discrepanţele dintre salariile lor, ale celor din teritoriu, şi cele ale colegilor de la centru, care ajung şi la 40 la sută. În urma unor discuţii, au reuşit să obţină doar o reducere a diferenţelor salariale, fapt care i-a nemulţumit, ei dorind ca retribuţiile lor să fie egale cu cele ale colegilor de la centru, dat fiind faptul că prestează aceleaşi activităţi.

„Nu am renunţat la protest şi, dacă lucrurile nu se vor îndrepta, vom merge cu acţiunile până la greva generală. Ei ne-au promis doar o diminuare a diferenţelor, ori noi vrem o egalizare a salariilor. Coeficientul de indexare a salariilor, prevăzut de proiectul salarizării unice, este de numai 1,96, adică foarte puţin, jignitor chiar, atât în comparaţie cu colegii de la centru, dar şi cu toţi ceilalţi bugetari. Această indexare ne-ar aduce diminuări salariale. În condiţiile în care tuturor le-au crescut salariile, este inadmisibil ca noi să primim mai puţini bani. Nu vom accepta decât varianta noastră. Pentru muncă egală vrem salarii egale“, a declarat un protestatar.

Angajaţii Fiscului au spus că ştiu de nemulţumirile contribuabililor, îi înţeleg, dar că nu au încotro, trebuie să lupte pentru drepturile lor.

„Da, ştim că oamenii sunt nemulţumiţi, ştim că ne înjură, nu e prima dată şi, probabil, nici ultima. Ne înjură ei şi aşa, fără vreun motiv…

Nouă ne pare rău, dar nu avem cum să ne rezolvăm pro-blemele altfel decât prin oprirea activităţii. O să vedem dacă se va rezolva ceva. Dacă nu, vom trece la greva generală“, a adăugat un alt protestatar.

Sindicaliştii din Finanţe au primit aprobarea Consiliului Naţional de declanşarea protestelor, în mod gradual, însă angajaţii Fiscului pot recurge la acţiuni spontane, ce nu pot fi controlate de către liderii de sindicat.

Acţiunile sindicale ar însemna greva japoneză, prin purtarea de banderole albe, pichetarea sediilor Fiscului şi greva generală.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.