6.8 C
Piatra Neamț
duminică, martie 23, 2025
AcasăAdministratie806 milioane de lei pentru judeţul Neamţ, prin PNDL2

806 milioane de lei pentru judeţul Neamţ, prin PNDL2

Date:

l cea mai mare parte din sumă – peste 323 de milioane de lei – este destinată proiectelor Consiliului Judeţean l Piatra-Neamţ urmează să primească 3,3 milioane de lei iar Roman – 2,78 de milioane lei

Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat, miercuri, 19 iulie, lista obiectivelor care au primit finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, în perioada 2017-2020. În total, Sevil Shhaideh promite că vor ajunge la primării şi la consilii judeţene aproape 30 de miliarde de lei, urmând ca la nivelul întregii ţări să fie finanţate 6.851 de proiecte.

Ministrul a explicat şi criteriile după care ar fi fost împărţiţi banii, printre ele aflându-se mărimea judeţelor şi capacitatea financiară. „Judeţele cele mai sărace, cu populaţia cea mai mare, cu suprafaţa cea mai mare şi cu numărul de unităţi administrativ-teritoriale cele mai multe primesc din PNDL 2 alocarea cea mai mare“, a precizat Shhaideh.

Cum se împart banii în Neamţ

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării, în judeţul nostru au fost aprobate pentru finanţare un număr total de 183 de proiecte, suma totală care urmează să ajungă la primării şi Consiliul Judeţean fiind de 806.311.766 lei. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi bani vor intra în puşculiţa Consiliului Judeţean, care anunţă de câteva luni bune intenţia de a face investiţii majore pe diferite sectoare. Vorbim aici despre nu mai puţin de 57 de proiecte aprobate, care însumează peste 323 de mi-lioane de lei. Din această sumă, aproximativ 50 de milioane vor fi folosite pentru realizarea Pavi-lionului de Secţii Medicale din cadrul SJU Piatra-Neamţ, 6 – pentru supraetajarea corpului B1 din aceeaşi unitate medicală, iar restul vor merge, defalcat, pe partea de reabilitare a drumurilor judeţene şi a podurilor aferente.

În ceea ce priveşte municipiul reşedinţă de judeţ, autorităţile pietrene trebuie să se mulţumească cu suma de 3.300.000 de lei, care va fi împărţită între trei proiecte: cel mai costisitor şi mai important îl reprezintă finalizarea construcţiei şcolii şi grădiniţei din cartierul Speranţa (peste două milioane de lei), al doilea este modernizarea străzii Mărţişor şi al treilea – construirea unui pod peste pârâul Cuiejdi.

Nici Romanul nu stă foarte bine la capitolul finanţări prin PNDL2. Aici s-a aprobat un singur proiect, în sumă de 2.785.000 de lei, care vizează realizarea canalizării menajere şi pluviale pe patru străzi.

La Târgu-Neamţ au fost aprobate două proiecte, care însumează aproape 4 milioane de lei, iar la Bicaz – unul singur, de 6.388.000 de lei, ce presupune modernizarea reţelei stradale şi a podului peste râul cu acelaşi nume.

Dintre localităţile din mediul rural, mai avantajate au fost cele care au depus proiecte referitoare la extinderea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare: comunele Ion Creangă şi Grinţieş – câte 14 milioane de lei, Pânceşti – 11 mi-lioane, Poienari, Bozieni, Boghicea şi Ceahlău vor primi câte aproximativ 10 milioane, Stăniţa şi Ştefan cel Mare – câte 8 milioane de lei. În top este şi comuna Costişa, care va primi finanţare 10 milioane pentru asfaltarea drumurilor din localitate.

(Roxana ZAHARIA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.