Mai multe persoane care participau la o nuntă la pensiunea „Vânătorul“, situată în staţiunea Durău, au fost rănite, în seara de 15 iulie, după ce terasa de la salonul pentru evenimente (restaurant „Dochiana“) s-a rupt. Nuntaşii au căzut în gol, iar câţiva dintre ei au suferit răni grave. Evenimentul s-a petrecut pe la ora 20, iar pentru salvarea victimelor a fost activat Planul Roşu de intervenţie, dat fiind faptul că se anunţaseră foarte mulţi răniţi (iniţial, în primul apel la 112 s-a făcut vorbire de 50 de persoane).
Zeci de ambulanţe şi un elicopter în alertă
Dat fiind faptul că situaţia era gravă, la locul evenimentului au fost mobilizate de urgenţă următoarele forţe: două ambulanţe SMURD de prim ajutor, o autospecială de transport personal şi victime multiple (ATPVM), o ambulanţă SMURD de terapie intensivă, două autospeciale de intervenţie, o autospecială de intervenţie cu un punct medical avansat, trei autospeciale de serviciu din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Petrodava“ şi opt autospeciale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), în total fiind mobilizaţi trei ofiţeri şi 37 de subofiţeri de la IJSU, doi medici şi un asistent de la Unitatea de Primire a Urgenţelor Piatra-Neamţ, plus opt asistenţi me-dicali de la SJA.
Totodată, în sprijinul echipajelor care interveneau, au fost solicitate şi următoarele forţe: trei ambulanţe SMURD de la IJSU Suceava, alta de la IJSU Harghita, o ATPVM de la IJSU Bacău, u maşină SMURD de la IJSU Botoşani, plus o ATPVM cu medic şi spital mobil de la IJSU Iaşi. De asemenea, a fost prealertat şi un elicopter SMURD care a stat pe poziţii, gata să decoleze, până la ora 00.30, când a fost dezactivat Planul Roşu de intervenţie. Din echipajele solicitate în sprijin a intervenit doar echipajul de la IJSU Harghita, celelalte forţe şi mijloace fiind întoarse din drum.
Victimele, transportate la Târgu Mureş
Conform IJSU, au fost 18 persoane rănite (zece femei şi opt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 65 de ani). Trei dintre acestea s-au dus singure cu maşinile la spitalele din Piatra-Neamţ (două persoane) şi Bicaz (una), iar la locul evenimentului au fost preluate de ambulanţe restul de 15 nuntaşi (trei fiind în stare gravă, cu fracturi şi cu o plagă înţepată în abdomen, de la o scoabă din fier ce ancora balustrada, peste care a căzut un bărbat). Aceste trei victime au fost evaluate ca fiind cu „cod roşu“, iar restul – „cod galben“. Toţi răniţii au fost transportaţi la Centrul de Primire a Urgenţelor Topliţa (cel mai apropiat), de unde au fost preluaţi de echipaje medicale de la IJSU şi SJA Mureş, fiind duşi la Târgu Mureş. Acolo, un pacient a fost evaluat la „cod roşu“, 11 – „cod galben“ şi trei la „cod verde“. Răniţii au fost diagnosticaţi cu policontuzii, traumatism lombar, fracturi costale, traumatism toracic, insuficienţă respiratorie severă, fracturi la mâini, traumatism abdominal, traumatism coloană vertebrală, traumatism bazin şi membre inferioare, plăgi deschise la membrele superioare, luxaţii şi traumatisme cranio-cerebrale.
Ieri după-amiază, şase dintre victime se aflau încă în investigaţii medicale, cinci fuseseră internate în clinici medicale de specialitate, iar patru au fost lăsate să plece la domiciliu. Potrivit medicilor, starea pacienţilor este stabilă.
Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă
Urmare a incidentului de duminică seara, poliţiştii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. „Noi am acţionat pentru salvarea victimelor în faza incipientă, fluidizarea traficului rutier din zonă şi începerea cercetărilor în cadrul dosarului penal întocmit“, a declarat agentul Georgiana Moşu – din cadrul Biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Deocamdată, urmărirea penală a fost începută „in rem“, adică în pri-vinţa faptei, urmând ca după extinderea investigaţiilor să se înceapă şi „in personam“ – împotriva celor găsiţi vinovaţi de accident. Astfel, urmează să fie identificat cel responsabil de starea construcţiei, dat fiind faptul că terasa era ridicată pe structură lemnoasă, ancorată cu nişte scoabe de câţiva stâlpi înfipţi în pământ. Conform celor declarate de Ion Irimescu, viceprimarul de Ceahlău, terasa de la pensiunea cu pricina nu ar avea autorizaţie de construcţie: „Pensiunea are, dar terasa de la salon, din câte ştiu, nu. Vom face o analiză în acest sens în cadrul comisiei de urbanism“. Interesant este că totuşi aceasta e construită de mai mulţi ani, dar niciunul din factorii de decizie administrativi nu a „văzut-o“ şi probabil nici nu s-ar fi sesizat dacă nu se întâmpla acest accident.
(Mihai SAVA)