Ieri, sute de cedincioşi au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Mănăstirea Petru-Vodă, cu ocazia pomenirii a 100 ani de la naşterea Părintelui Justin Pârvu. Sâmbătă seara, pe 9 februarie, alte zeci de credincioşi au fost prezenţi, de la ora 18:00, la slujba Privegherii. Duminică, după agapă (masă frăţească), soborul slujitorilor a mers în satul Petru Vodă, unde a sfinţit o troiţă înălţată pentru comemorarea a 100 de ani de la sacrificiul celor care s-au jertfit pentru înfăptuirea României Mari.
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă în 10 februarie 1919 şi a primit la botez numele Iosif. A intrat, ca frate, la Mănăstirea Durău în anul 1936, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism primind numele de Iustin. În anul 1941 a fost hirotonit preot. A participat ca preot militar în al doilea război mondial, apoi a fost întemniţat pe motive politice între anii 1948-1964. Cei 12 ani închisoare i-a petrecut în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare“ la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie. După perioada de detenţie a vieţuit la Mănăstirea Secu, până în 1975, când a plecat la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ. În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă, pe care a condus-o ca stareţ până la trecerea sa la Domnul.
„A dorit să comunice unui popor pe care el l-a numit fără stăpân. A dorit să-I comunice patru lucruri. Patru cuvinte, rostite cu greu, dar apăsat. Să le audă obştile cele două, să le audă cei care eram de faţă. Cele patru cuvinte lăsate ca stâlpi de rezistenţă pentru cei care doresc să-i urmeze drumul sufletului său, au fost: În primul rând, unitate în orice situaţie. În al doilea rând, pocăinţă multă, ca Dumnezeu să ne ierte de prea multele noastre păcate. În al treilea rând, să fie ascultare în Biserică şi toate aşezate sub egida rugăciunii de zi şi de noapte. Unitate, pocăinţă, ascultare şi rugăciune“, a spus ÎPS Teofan, la înmormântarea părintelui Justin, în vara lui 2013, dând citire „testamentului“ lăsat de pr. Justin.
(T. MARIAN)