Acasă Eveniment Ursul a revenit la Bicaz Chei

Ursul a revenit la Bicaz Chei

331
0
DISTRIBUIȚI

Duminică seara, un urs a coborât din pădure în comuna Bicaz Chei, pe strada Principală. Animalul a fost văzut pe la ora 22, sătenii au sunat la 112, iar în zonă a intervenit un echipaj al Jandarmeriei. ursul a traversat şoseaua, a urmărit câteva minute o maşină, după care s-a speriat de autospeciala jandarmilor şi a fugit înapoi în pădure. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ a transmis localnicilor un mesaj Ro-Alert, în care semnala prezenţa sălbăticiunii în zona locuită: „Luaţi măsuri de protecţie, evitaţi deplasările! Nu vă apropiaţi de animale, nu vă expuneţi la pericole!“.

Reamintim că nu este pentru prima oară când urşii cboară în Bicaz Chei şi, în unele cazuri, strică gardurile ori chiar ucid animele. Recent, un urs (nu se ştie dacă este acelaşi) a rămas prins în gardul de sârmă ghimpată al unei gospodării de la marginea satului, iar pentru eliberarea lui a trebuit tăiat sârma (pentru că nu avea cine să-l tranchilizeze). De asemenea, luna trecută, urşii au fost văzuţi de alte trei ori tot în Bicaz Chei. Până acum, din fericire, nu au atacat oameni.

Problemele din comunele de la graniţa cu judeţul Harghita s-ar putea intensifica în următoarea perioadă, în condiţiile în care, doar în weekend, au fost transmise opt mesaje Ro-Alert care semnalau prezenţa unor urşi în Tulgheş, Corbu (trei), Băile Tuşnad, Odorheiu Secuiesc, Lunca de Sus şi Borsec.

Alt urs, împuşcat şi tranşat de braconieri în Tarcău

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Tarcău, a găsit resturile unui urs ce fusese împuşcat de braconieri. Sub un pod de peste pârâul Cheia, afluent al Tarcăului între Brateş şi Cazaci, localnicul a zărit mai mulţi saci în care fuseseră puse resturile unui urs împuşcat şi tranşat de braconieri. Sacii conţineau organele interne, capul şi blana care, se pare, nu prezentaseră interes pentru braconieri, aceştia luând doar carnea.

Tărcăuanul a sunat imediat la 112 şi în zonă au intervenit poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Oamenii legii au stabilit că ursul fusese împuşcat, au ridicat resturile animalului şi le-au dus la un laborator pentru analiză.

În cauză a fost deschis un dosar penal, cercetările fiind continuate sub coordonarea Parchetului Bicaz, pentru uz de armă letală fără drept şi braconaj cinegetic.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.