Acasă Eveniment Urşii au coborât la Grinţieş

Urşii au coborât la Grinţieş

464
0
DISTRIBUIȚI

După ce, săptămâna trecută, un urs a atacat o gospodărie din comuna Taşca, joi seară, alţi doi urşi au fost văzuţi în comuna Grinţieş. Sătenii au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert, să-şi ia măsuri de protecţie, să evite deplasările şi să nu se apropie de sălbăticiuni.

Prima alarmă s-a dat pe la ora 18, când o ursoaică şi cei doi pui ai ei au ajuns pe o păşune din zona Pintec, în satul Bradu. La ora 22, alt urs a fost văzut la Măgura / Grinţieşul Mare, unde a speriat un grup de copii, a atacat o gospodărie şi a ucis două oi şi un ied. La locul evenimentelor au intervenit jandarmii şi silvicultorii, însă când au ajuns aceştia, urşii se retrăseseră în pădure. Urmează ca, la nivelul Primăriei, să se constituie o comisie care să evalueze pagubele şi, apoi, în urma unei solicitări a săteanului păgubit, acestuia să-i fie acordate despăgubiri.

Reamintim că, în seara de 5 iulie, un urs a coborât din pădure şi a intrat într-un adăpost de animale al unui gospodar din Neagra/Taşca, omorându-i doi porci şi târându-i pe unul în pădure. Animalul a fost îndepărtat cu ajutorul dispozitivelor de emitere a zgomotelor şi cu sprijinul unui localnic, angajat al Direcţiei Silvice (vecin cu săteanul căruia i-au fost atacate animalele), care a tras mai multe focuri de armă în aer.

„De la începutul anului şi până în prezent, jandarmii au fost alertaţi şi au intervenit la sapte sesizări făcute prin 112 care semnalau prezenţa urşilor în apropierea gospodăriilor. Recomandăm cetăţenilor ca în astfel de situaţii să sune la 112, să nu încerce să intervină pentru a nu-şi pune propria viaţă în pericol, să îşi asigure animalele înaine de lăsarea întunericului, să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător şi să respecte recomandările din mesajul Ro-Alert“, a atenţionat sergentul-major Magdalena Gabriela Muraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.