Acasă Social Un sfânt nemţean, pe calendarele bisericeşti din 2020

Un sfânt nemţean, pe calendarele bisericeşti din 2020

984
1
DISTRIBUIȚI

Arhiepiscopia Iaşilor a luat decizia ca pe calendarele bisericeşti creştin-ortodoxe din 2020 să-l promoveze pe Sântul Gheorghe Pelerinul, nevoitor şi iubitor de Dumnezeu, care a trăit, vreme de 25 de ani, adăpostit în turnul bisericii domneşti din Piatra-Neamţ. Pe formatele mici (de buzunar) ale calendarelor apar şi date despre viaţa sfântului care a fost canonizat anul trecut. Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în comuna Şugag, judeţul Alba, în anul 1846. Când avea vârsta de 24 de ani, părinţii săi l-au căsătorit şi l-au lăsat moştenitor al averii lor. A rămas alături de soţie aproape 20 de ani, având cinci copii.

Ducea o viaţă creştinească, în muncă cinstită, în rugăciune, în post şi milostenie. Îndeletnicirea lui era creşterea vitelor. În anul 1884, s-a dus să se închine la Mormântul Domnului şi a rămas la mănăstirile din pustiul Iordanului şi al Sinaiului peste un an de zile. Apoi a stat un an şi jumătate la Muntele Athos. După ce s-a întors în ţară, a mai trăit câţiva ani în familie, şi-a văzut copiii la casele lor, iar în anul 1890 s-a retras ca pelerin spre mănăstirile Moldovei.

După ce s-a închinat la toate sfintele lăcaşuri, Gheorghe Lazăr s-a stabilit definitiv în Piatra-Neamţ. Va locui, ca un adevărat sihastru, în Turnul lui Ştefan cel Mare, timp de 26 de ani, până la obştescul său sfârşit. Aici se ostenea singur, în post şi rugăciune, vară şi iarnă, fără foc, fără pat, fără două haine, fără încălţăminte în picioare, trăind din darul lui Dumnezeu şi din mila oamenilor. Tot ce căpăta, împărţea cu cei săraci. A murit, pe 15 august 1916, şi a fost înmormântat în cimitirul oraşului. În vara anului 1934, osemintele sale au fost aşezate în gropniţa Mănăstirii Văratec. (T. MARIAN)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.