Acasă Eveniment Ştefan – încă patru ani şi şase luni de închisoare

Ştefan – încă patru ani şi şase luni de închisoare

290
0
DISTRIBUIȚI

Fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, ieri, la patru ani şi şase luni luni de închisoare, cu executare, în dosarul „Giga TV“. Decizia acestei instanţe este definitivă, iar ieri seară Ştefan urma să fie preluat de poliţişti şi înarcerat. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc – trei ani de închisoare, şi fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu – patru ani şi patru luni tot cu privare de libertate.

În iulie 2015, fosta şefă a CNA, fostul deputat PSD Hrebenciuc, Ştefan, şi Narcisa Iorga, fostă membră a CNA, au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie. Laura Georgescu era acuzată de abuz în serviciu şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Viorel Hrebenciuc – de folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Gheorghe Ştefan, care controla postul de televiziune Giga TV, şi Narcisa Iorga, membru CNA la data faptei, au fost deferiţi justiţiei pentru instigare la folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

În data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis cu o majoritate de şapte la patru (11 membri prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV pentru că îşi întrerupsese emisia mai mult de 96 de ore.

„Ulterior, Narcisa Iorga l-a îndrumat pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze. În acest context, Narcisa Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. Printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc. Ca urmare a indicaţiilor primite, Ştefan i-a solicitat sprijin lui Hrebenciuc, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din CNA ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv“, susţin procurorii.

Conform DNA, în urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conducea să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţinea, în calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte.

„Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămâni, la 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie prin care s-a revocat decizia anterioară (şase voturi pentru şi patru voturi împotrivă, din zece membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale. Prin acţiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necores-punzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa“, explică procurorii, care susţin că astfel au fost afectaţi implicit şi ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi al încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică.

De asemenea, DNA arată că, în perioada 2013-2014, Laura Georgescu a fost cea care a instigat la întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune.

„În acest sens, în perioada respectivă, preşedinta CNA a impus mai multor funcţionari din cadrul instituţiei pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancţionarea celor 11 posturi TV, unele dintre acestea fiind sancţionate de mai multe ori. În unele cazuri, sesizarea a fost redactată şi înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc“, au mai reţinut anchetatorii.

Condamnat în mai ulte dosare, până acum, Gheorghe Ştefan era de ceva vreme în libertate, după ce fusese eliberat condiţionat.

Acum va reveni la închisoare pentru executarea pedepsei. În plus, el mai are pe rolul instanţelor de judecată încă un proces – dosarul „Poşta“ – în care a fost condamnat în primă instanţă, dar Ştefan a atacat sentinţa.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.