Şansele ca viitorul Spital Judeţean Neamţ să devină realitate graţie unei finanţări prin PNRR au scăzut dramatic, odată cu anunţarea criteriilor de prioritizare a investiţiilor via Ministerul Sănătaţii. Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, dintre cele 49 de spitale aflate pe lista scurtă PNRR, cel puţin 25 vor primi finanţare. Cu o condiţie, însă: să nu fie prea costisitoare.
Ministrul a declarat că, de principiu, vor primi bani autorităţile locale care au propus investiţii de cel mult 207 milioane de euro – atât din cauză că ministerul doreşte să împartă cei 1,7 miliarde de euro disponibili la cât mai multe proiecte, cât şi din pricină că autorităile locale/ judeţene trebuie să asigure o impornată cotă de cofinanţare.
Pentru finanţarea PNRR sunt acoperite fonduri între 60 şi 95%, în funcţie de valoarea investiţiei. Este finanţat 60% un proiect de peste 300 de milioane de euro, 70% în cazul unei investiţii între 200 şi 300 de milioane de euro, 80% dacă investiţia este între 150 şi 200 de milioane şi 95% dacă este o investiţie mai mică de 150 de milioane de euro.
Or, spitalul propus a se construi în Neamţ ar costa, numai pe partea de construcţii-montaj, peste 305 milioane de euro (1,525 miliarde de lei); valoarea totală a investiţiei este de 3,146 miliarde de lei. Dacă luăm în calcul doar prima sumă, ar rezulta că autorităţile judeţene nemţăne trebuie să contribuie cu circa 160 de milioane de euro doar pentru edificarea spitalului. O sumă care nu poate fi asigurată!
Unitatea sanitară din Neamţ este proiectată a avea aproape 30.000 de metri pătraţi – 24.521 de metri pătraţi clădirea principală, plus anexe – şi va putea asigura spitalizarea a circa o mie de persoane.
Spitalul propriu-zis va avea patru corpuri de clădire (cu 3-5 etaje), unite printr-un corp de legătură. Va avea 12 săli de operaţie. Unitatea de Primire a Urgenţelor va avea parter şi un etaj. Pe cea mai înaltă clădire (corpul B) va fi amenajat un heliport.
Spitalul judeţean, dacă va deveni relitate, va fi construit pe un teren de 168.000 de metri pătraţi, donat de comuna Girov (120.000 de metri pătraţi) şi de comuna Gârcina (48.000 de metri pătraţi) în zona Dealul Vulpii – la graniţa celor două localităţi.
(Liviu ILIE)