-3.2 C
Piatra Neamț
marți, ianuarie 14, 2025
AcasăAdministratieRapoartele de activitate penibile ale consilierilor judeţeni

Rapoartele de activitate penibile ale consilierilor judeţeni

Date:

Deşi în activitatea administrativă nu s-au remarcat cu mai nimic, consilierii judeţeni au mai bifat un an în care s-au ghidat după principiul „timpul trece, leafa merge“, dacă ar fi să ne luăm după rapoartele lor de activitate. Ca să vă faceţi o idee pentru ce au încasat zeci de mii de lei consilierii judeţeni, prezentăm succint rapoartele de activitate din 2017, ale celor care le-au făcut publice (pe pagina de prezentare online a CJ); în mare parte toate conţinând explicaţii de genul „am discutat“, „am participat la şedinţe“ şi „m-am întâlnit cu primarii“, sau „am acordat audienţe“.

  1. Adrian Diaconu (PSD) – „Am discutat cu membrii Consiliului Judeţean pentru a găsi şi promova în comun cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor legate de admi-nistrarea şi dezvoltarea judeţului“, „am participat la toate şedinţele comisiei de specialitate“, „am avut întâlniri cu aleşii locali şi cu cetăţenii pe care i-am informat despre proiectele propuse; această activitate de informare reprezintă una din priorităţile mele în calitate de consilier judeţean“.
  2. Dumitru Acatrinei (PNL) – „Am participat şi am contribuit la exercitarea atribuţiilor stabilite în sarcina CJ, cu bună-credinţă, onestitate şi fidelitate“, „am avut audienţe, întâlniri cu cetăţenii, primarii, indiferent de apartenenţa politică, oameni de afa-ceri, transportatori agricultori etc“.
  3. Aurel Aciocârlănoae (PNL) – „Mi-am îndeplinit obligaţiile unui consilier“, „am participat la exercitarea atribuţiilor, cu fidelitate, credinţă şi devotament“, „acolo unde am fost invitat ca reprezentant al CJ, la anumite acţiuni, manifestări, am participat cu plăcere şi interes“.
  4. Mihai Afloari (PSD) – „Nu am acordat audienţe“.
  5. Corneliu Lucian Agăleanu (PNL) – „Am avut mai multe intervenţii în plen“, „am avut audienţe“.
  6. Ilie Apostoae (PSD) – „Am informat plenul CJ cu privire la unele aspecte legate de starea drumurilor de pe raza comunei Răuceşti“, „am participat la toate evenimentele cultural-artistice şi politice din zona Târgu-Neamţ“, „am întocmit documentaţia necesară pentru parteneriatul CJ cu Liceul Tehnologic Oglinzi, în vederea finanţării proiectului «Modernizare bază sporttiv㻓.
  7. Gabriela Banu (PNL) – „Am depus un proiect de hotărâre, care a fost aprobat“.
  8. „Dan Boacă (PSD) – „Am acordat audienţe“.
  9. Adrian Bourceanu (PSD) – „Am examinat legalitatea şi fundamentarea materialelor de şedinţă“.
  10. Bogdan Buhuşanu (PNL) – „Am cerut explicaţii de la compartimentele de specialitate ale CJ“.
  11. Mircea Ciudin (PNL) – „Am avut proiecte la care m-am abţinut, sau am fost împotrivă“.
  12. Eduard Corduneanu (PSD) – „Am acordat un număr mare de audienţe“, „am îndrumat cetăţenii spre organele abilitate în vederea soluţionării doleanţelor acestora“.
  13. Mihai Florin Cosma (PSD) – „Am avut numeroase intervenţii şi luări de cuvânt“.
  14. Dionisie Dumitraşcu (PNL) – „Am constatat că sunt probleme cu starea drumurilor comunale şi judeţene“, „nu am iniţiat proiecte de hotărâre“, „nu am formulat amendamente“.
  15. Florin Grumezescu (PSD) – „Am pus pe primul loc interesul cetăţenilor“.
  16. Adrian Fllorin Hopşa (PNL) – „Am avut mai multe intervenţii în plen şi amendamente“.
  17. Elena Mihaela Isciuc (PMP) – „Am depus trei expuneri de motive pentru iniţierea a trei proiecte de Hotărâre de CJ“, „am sprijinit şi aprobat o parte din proiectele iniţiate, spun o parte pentru că au existat şi proiecte unde votul meu a fost împotrivă, sau m-am abţinut“.
  18. Mihai Marius Nechita (PNL) – „Am cerut mereu explicaţii de la compartimentele de specialitate, pentru eventualele neînţelegeri din partea consilierilor judeţeni“, „am încercat, de fiecare dată, să susţin problemele aleşilor locali către conducerea CJ, şi să promovez idei de interes public, pentru binele locuitorilor judeţului“.
  19. Olga Nistor (PSD) – „Am contribuit la elaborarea şi adoptarea unor hotărâri“, „am participat la depuneri de coroane, zile festive, sărbătoarea Zilei Naţionale, a Imnului, a Drapelului, sărbători câmpeneşti, întâlniri cu perso-nalităţi ale vieţii politice, specialişti, miniştri, deputaţi, senatori“.
  20. Florin Lucian Pelepcu (PNL) – „Am avut numeroase întâlniri cu primari“.
  21. Neculai Puşcaşu (PSD) – „Am formulat amendamente“, „am acordat audienţe cu cetăţenii la sediul PSD“, „am participat la numeroase zile ale comunelor“.
  22. Radu Tudorel (PSD) – „Nu am avut cunoştinţă de cursuri profesionale şi nici o altă modalitate de instruire“.
  23. Constantin Valentin Stavarache (PSD) – „Am avut diverse intervenţii în plen“.
  24. Cristian Ungurianu (PMP) – „Am avut opt interpelări adresate preşedintelui CJ“.

În concluzie, aşa cum reiese din rapoartele celor citaţi (consilierii care nu apar pe listă nu şi-au depus raportul pe 2017), în majoritatea timpului, membrii CJ participă la şedinţe (pentru care iau bani, dacă nu le boicotează din motive politice) şi se duc la diverse manifestări cultural-artistice, unde mănâncă şi se distrează, asta când nu se ceartă în plenul CJ, în „interesul cetăţeanului“, după cum susţin toţi. Deci, mai mare dragul să fii consilier judeţean.

Cine-i amendează?

Articolul 51, alineatul 4, din Legea 215/2001 prevede că „fiecare consilier este obligat să sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului“. Acelaşi act normativ mai specifică faptul că „neprezentarea de către preşedintele Consiliului Judeţean a rapoartelor prevăzute de lege, din culpă“, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei. Totodată, „constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de către prefect, în calitatea sa de autoritate publică, reprezentant al Guvernului pe plan local“.

De asemenea, OG 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale prevede că „încălcarea de către consilieri a obligaţiilor ce le revin în exercitarea mandatului constituie abatere şi se sanc-ţionează potrivit prevederilor legii statutului aleşilor locali“. Sancţiunile merg de la avertisment până la retragerea indemnizaţiei de şedinţă.

În aceste condiţii, prefectul Daniela Soroceanu ar trebui să-i „taxeze“ pe umătorii nouă consilieri judeţeni care nu şi-au depus rapoartele de activitate pentru anul 2017: vicepreşedintele CJ Ion Asaftei (ALDE), Nicolae Dragoş Andoni (PSD), Vasile Baciu (PSD), Veronica Mădălina Ciubotaru (PSD), Tiberiu Florin Ioniţă (PMP), Iulian Luca (ALDE), Gabriel Lucaci (PNL), Bogdan Onu (PSD) şi Doru Mihai Stoica (PNL). Credeţi că se va întâmpla acest lucru?

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.