13.9 C
Piatra Neamț
luni, aprilie 28, 2025
AcasăAdministratiePrimarii şi preşedinţii de CJ pot face parte din AGA la societăţile...

Primarii şi preşedinţii de CJ pot face parte din AGA la societăţile subordonate

Date:

Primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene pot face parte din adunările generale ale acţionarilor la societăţile subordonate, asta după ce Camera Deputaţilor a modificat legislaţia în vigoare.

Până în urmă cu două zile cumulul acestor două funcţii era trecut la categoria incompatibilităţilor.

Proiectul de modificare trecut acum două zile a fost retrimis în Parlament de fostul preşedinte Traian Băsescu, în 2014, dar a fost ţinut la rece până la momentul în care preşedintele Klaus Iohannis a spus că e nevoie de modificarea regimului incompatibilităţilor.

Cu toate acestea, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Constantin Iacoban a spus clar că nu va merge să facă parte din nicio structură de decizie la vreuna dintre societăţile comerciale subordonate. „Nu mă pot implica în acest fel. Nu-mi trebuie sinecuri mie. Oricum sunt obligat să mă informez şi să ştiu ce se întâmplă în aceste societăţi şi nu cred că e nevoie să fiu implicat în AGA“, a spus Iacoban.

Declaraţia acestuia vine chiar în momentul în care la Apa Serv mai sunt chiar trei locuri libere în Adunarea Generală a Acţionarilor, locuri pe care se bat patru consilieri judeţeni.

Dragoş Chitic, viceprimarul cu atribuţii de primar de Piatra-Neamţ a menţionat că nu ar avea timpul necesar să se implice şi în cadrul unei adunări la o societate a primăriei. „Când este vreo problemă mă duc şi o rezolv, dar nu-mi doresc să fac parte din AGA la vreuna dintre societăţile subordonate Consiliului Local. Cred că această prevedere legală a fost modificată pentru acei edili care aveau deja probleme“, a spus Chitic.

Schimbarea recentă s-a produs prin adoptarea unei legi care modifică legea serviciilor comunitare de utilităţi publice, nu a legii care stabileşte regimul incompatibilităţilor (161/2003).

Astfel, noul act normativ prevede că „statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre şi se semnează, în numele şi pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate şi/sau, după caz, de preşedinţii consiliilor judeţene, care sunt reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei; primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei, prin dispoziţie.“

În forma care funcţiona până acum Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, la articolul 87 se prevăd situaţiile de incompatibilitate ale primarilor (prevederea este asimilată şi pentru preşedinţii de Consilii Judeţene). Cele mai multe cazuri de incompatibilitate au venit din cauza articolului 87, lit f, din legea 161/2003 care prevede următoarea situaţie de incompatibilitate: „funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes national“.

(Alex NECHITA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.