Decizia luată de reprezentanţii celor 12 localităţi, din totalul de 20 prezente la şedinţa ADI Aqua Neamţ referitoare la majorarea cu aproape un leu pentru metrul cub de apă/ canalizare a fost contestată în instanţă. Anunţul a fost făcut de primarul municipiului Piatra-Neamţ în cadrul celei mai recente ieşiri publice, ieşire care a avut ca temă centrală taman acest subiect. Printre altele, edilul a subliniat faptul că primarii (sau persoanele mandatate) care au votat pentru scumpire „au acţionat în urma unui ordin primit de la partid“ şi fără să se gândească la consecinţe.
„În calitate de primar al acestui oraş nu pot asista nepăsător cum PSD îşi bate joc de pietreni. Vă informez că astăzi am contestat în instanţă decizia de majorare a preţului apei şi am solicitat suspendarea punerii în practică a acestei măsuri care ne afectează pe toţi. Am început totodată să caut soluţii alternative pentru oraşul Piatra-Neamţ. În acest sens am avut deja o primă discuţie cu societatea Apa Vital Iaşi şi am stabilit să ne întâlnim în perioada imediat următoare pentru a discuta despre posibi-litatea furnizării apei în Piatra-Neamţ de către această companie care prestează serviciul la tarife mai mici. A început să apară concurenţa şi consider ca Apaserv trebuie să găsească soluţii pentru a oferi populaţiei un preţ la apă competitiv şi servicii de calitate, altfel riscă să-şi piardă clienţii. Sunt extrem de nemulţumit faţă de de majorarea preţului apei şi pentru că Apaserv este o societate a Consiliului Judeţean condus de PSD, iar în ADI Aqua Neamţ primă-riile conduse de primari PSD au o majoritate confortabilă; solicit Partidului Social Democrat să-şi exprime public poziţia şi eventual o explicaţie plauzibilă pentru majorarea preţului apei în judeţul Neamţ“, este mesajul transmis de primarul Dragoş Chitic.
Referitor la discuţiile cu Apavital Iaşi, edilul a recunoscut că o eventuală schimbare a operatorului şi renunţarea la contractul cu Apaserv ar fi un proces suficient de anevoios şi de durată, însă a precizat că nu va renunţa la idee din aceste motive şi că se va consulta cu specialişti în domeniu.
Acesta a mai spus că, după scumpire, judeţul Neamţ a ajuns „în fruntea clasamentului la nivel naţional, ocupând locul al patrulea“ în ceea ce priveşte ta-rifele percepute pentru serviciile de apă şi canalizare.
Amintim că în prezent nemţenii plătesc 7,46 lei pentru un metru cub de apă/canalizare, iar de la 1 iulie preţul va fi de 8,36 lei.
(Roxana CHIRILĂ)