-2.3 C
Piatra Neamț
marți, martie 18, 2025
AcasăEvenimentOperaţiunea „Nufărul“ în pădurile jefuite

Operaţiunea „Nufărul“ în pădurile jefuite

Date:

Intrarea în vigoare a noilor termene de prescripţie a faptelor penale i-a scăpat de probleme şi pe mulţi dintre cei care au săvâşit infracţiuni la regimul silvic. Astfel, judecătorii sunt nevoiţi, în tot mai multe dosare, să dispună încetarea procesului penal pe aceste considerente în condiţiile în care, dacă se lucra după legea veche, exista posibilitatea de pronunţare a unor condamnări, mai ales că majoritatea celor învinuţi şi-a recunoscut faptele.

Un astfel de caz este şi cel a inginerului Iuliu Damian (din comuna Ceahlău), şeful Ocolului Silvic Domeniul Hangu, pus sub acuzare pentru şase infracţiuni de „omisiunea sesizării“. La sfârşitul săptămânii trecute, instanţa a închis procesul acestuia, tocmai pentru că potrivit noilor reglementări, faptele s-au prescris.

N-a ştiut că trebuie să anunţe Poliţia

Potrivit sentinţei, în perioada 2017-2018, pădurarii „subordonaţi“ lui Damian au constatat că din pădurea aflată în administrarea Ocolului Silvic Hangu au fost tăiaţi ilegal mai mulţi copaci, fiind găsite doar cioatele: 33 de fagi în mai 2017, nouă brazi în iunie 2017, un alt brad în aceeaşi lună, patru molizi şi fagi pe 26 iunie 2017, cinci fagi pe 20 decembrie în acelaşi an şi 29 de arbori pe 3 mai 2018.

„Conform fişei postului, numitul Damian Iuliu, în calitate de şef ocol, avea ca responsabilitate cunoaşterea şi aplicarea prevederilor legale în activitatea ce o desfăşoară având atribuţii în a aproba procesele-verbale de constatare a contravenţiilor silvice, conform actelor normative în vigoare, în exercitarea pazei fondului forestier împotriva tăierilor ilegale de arbori. Inculpatul nu a sesizat organele abilitate de la data luării la cunoştinţă de actele de control pâna la data de 02.07.2019, fapt care a condus automat la neefectuarea de cercetări în vederea identificării autorilor tăierilor fără drept de arbori şi sustragerilor ilegale de material lemnos şi recuperării pagubelor şi în consecinţă fiind în mare parte compromise probele prin trecerea timpului“, se arată în decizia Judecătoriei Bicaz.

Fiind audiat, inginerul Damian a declarat că „nu şi-a dat seama că respectivele fapte sunt infracţiuni deşi, pe toate actele de control exista menţiunea clară a prejudiciului, a numărului de cioate identificate, a volumului materialului lemnos, a valorii fără TVA şi, având în vedere că autorii nu au fost identificaţi de către personalul silvic, nu a sesizat organele judiciare“. El a mai spus că nu ştia că are această obligaţie, în condiţiile în care, potrivit aceloraşi judecători, „inculpatul este o persoană cu studii superioare, ocupă funcţia de şef de ocol de mai mulţi ani, respectiv din 2011, având pregătire profesională în domeniul silvic“.

Reamintim că, în urma decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care nu mai există prescripţia specială a faptelor penale, ci doar cea generală, după o hotărâre a Curţii Constituţionale dată în 2018, termenele de prescripţie sunt: 15 ani, cand legea prevede pentru infracţiunea săvârşită închisoare pe viaţă sau mai mare de 20 de ani; zece ani – între zece şi 20 de ani; opt ani – între cinci şi zece ani; cinci ani – de la unu la cinci ani şi trei ani – când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amendă.

Prescripţia este un fel de amnistie – prevederea conform căreia, după o anumită perioadă de la comiterea faptelor, se înlătură răspunderea penală.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.