Acasă Economic Lacul „Izvoru Muntelui“ – marea de gunoaie dintre munţi

Lacul „Izvoru Muntelui“ – marea de gunoaie dintre munţi

2853
0
DISTRIBUIȚI

„Marea dintre munţi“, aşa cum le place bicăjenilor să spună Lacului de acumulare „Izvoru Muntelui“ din Bicaz, a devenit o mare de gunoaie. Lacul de la Bicaz s-a transformat dintr-o atracţie turistică într-un loc respingător, sufocat de mizerii care emană mirosuri pestilenţiale. Apele care se revarsă în lac aduc cu ele în fiecare oră tone de gunoaie care se opintesc până la urmă în baraj.

Situaţia dezastruoasă de pe lacul de acumulare de la Bicaz pare că nu se va schimba niciodată. În ultimii trei ani nu au mai fost viituri prin zonă, aşa că, în mare parte, peturile şi gunoaiele menajere aruncate de localnici şi de turişti în munţii din zonă au rămas cam prin zonele în care au fost abandonate. Asta nu înseamnă că lacul a fost curat. Mizeria, peturile şi buştenii au făcut în tot acest timp parte din peisaj. În această vară însă cei responsabili pentru igienizarea lacului au un pretext pe care-l invocă atunci când li se aruncă în faţă mizeriile din lac. „De vină sunt viiturile!“

Aşa este. Nesimţirea localnicilor care-şi otrăvesc mediul în care trăiesc, nesimţirea turiştilor needucaţi care lasă-n urma lor munţi de gunoaie au generat această situaţie şi ploile abundente din ultimele săptămâni au făcut ca lacul să devină o mlaştină de gunoi. Dar asta nu explică de ce autorităţile nu curăţă lacul şi nu iau măsuri eficiente împotriva celor care au generat această situaţie.

Transformarea lacului în groapă de gunoi ar fi putut fi evitată. Acum trei luni, în urma descoperiri bacteriei Clostridium Perfringens în apa Bistriţei, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a demarat o acţiune de depistare a surselor de gunoi şi de înlăturare a acestora. Acţiunea, pornită cu mare tam-tam s-a stins prin cârciumile comunale unde inspectorii de diverse calificări au „căzut la pace“ cu primarii ori cu administratorii de afaceri vinovaţi de munţii de gunoi din albiile apelor curgătoare. S-au dat de forma câteva avertismente, vreo două amenzi insignifiante şi, în buna tradiţie românească, gunoiul a fost băgat sub preş. Numai că de astă dată ar fi trebuit un preş uriaş.

Ploile ceva mai violente şi mai abundente decât sperau autorităţile au scos la iveală toată mizeria şi le-au adus-o sub nas autorităţilor locale şi judeţene, înfundând Lacul „Izvoru Muntelui“. Din păcate acest lucru s-a întâmplat după alegeri şi autorităţile nu mai sunt interesate să cureţe ceva.

Agenţii economici din zonă, care văd cum li se năruiesc afa-cerile din cauză că turiştii sunt alungaţi de pe malul lacului de gunoaie şi de mirosul greu de putreziciune, sunt singurii care încearcă să cureţe măcar malurile lacului. Însă sunt puţini, acţionează sporadic şi eficienţa este zero.

„Dumnezeu v-a lăsat acest minunat peisaj, iar voi vă bateţi joc de el!“

Luni, încă de la orele dimineţii, sute de turişti au poposit pe barajul de la Bicaz pentru a admira imensitatea construcţiei şi frumuseţea locului. Peisajul era superb numai până când îşi coborau ochii peste lu-ciul de apă, înghiţit de marea de gunoaie. Papuci, găleţi, pet-uri, spray-uri, ambalaje medicale, cioate şi buşteni, gunoaie de tot felul au acoperit întinderea de apă. „Păcat!“, spunea un turist. „Nu m-am aşteptat la aşa ceva! Dumnezeu v-a lăsat acest minunat peisaj, această apă, aceşti munţi, iar voi vă bateţi joc de el!“. Comentariile au continuat, iar cei care au oprit pe baraj au plecat scârbiţi de priveliştea dezgustătoare. La fel de dezgustătoare erau şi mirosurile care emanau din supa aceea de gunoaie în putrefacţie.

Unii, mai puţin sensibili şi care nu voiau să se resemneze că au cheltuit degeaba banii ca să ajungă aici aici, au pornit motoarele bărcilor şi au început virajele printre mizeriile de pe apă. Câţiva turişti s-au încumetat să se îmbarce pe un vaporaş pornind într-o plimbare pe mlaştina de gunoaie.

Înaintând pe malul lacului, câţiva zeci de pescari veniţi dis-de-dimineaţă, îşi încercau norocul. Fiecare îşi făcea curat în zonă, însă nu dura mult până când iar nu mai vedeau plutele din cauza gunoaielor care nu conteneau să se adune pe malurile apei. Pescarii s-au obişnuit cu această imagine, însă îi deranjează de fiecare dată. Cât despre peştele din lac…

„De ani de zile de când vin la Lacul Izvoru Muntelui, văd această imagine de coşmar: zeci de mii de pet-uri şi gunoaie de tot felul, de la spray-uri goale, papuci, crengi, toate plutesc pe luciul de apă. Acuma sunt mai multe ca oricând. E ceva de nedescris. Din păcate, nu poţi să observi că nimeni nu se implică, nimeni nu ia nicio măsură. Turiştii sunt de-a dreptul scârbiţi şi nu cred că o să-i mai prindem vreodată pe aici oricât de ospitalieri ne-am dovedit noi. Decât să mergi pe lacul ăsta, mai bine alegi o altă destinaţie. Dacă vrei să pescuieşti, nu poţi de mizerie, toate mizeriile aruncate în apă de cei certaţi cu bunul simţ. Dacă vrei să te scalzi, nu ai nicio şansă, peste tot sunt numai gunoaie şi resturi. Cine ştie cu ce boli te mai alegi. Dacă te plimbi cu vaporaşul sau cu barca, vei rămâne cu o amintire urată. Acum e mai evident dar dezastrul ăsta durează de ani de zile. Nimeni însă nu face nimic. S-a tot auzit de fonduri europene care s-ar fi dat pentru curăţarea lacului, însă nu se vede nimic. Trebuie să se implice cineva şi să facă treabă. Este păcat, pentru ca zona este una superbă, însă nu putem sta să pescuim în mizerie la nesfârşit. Nu ştim cine este vinovat pentru această situaţie, însă dacă nu se va face nimic, lacul va ajunge o groapă de gunoi. De fapt, a ajuns o groapă de gunoi“, a spus un pescar.

„Cred că ar trebui să se aplice principiul «Poluatorul plăteşte»“

De administrarea şi implicit curăţenia şi igienizarea Lacului „Izvoru Muntelui“ se ocupă compania Hidroelectrica. Probabil că se ocupă departe de ochii lumii, iar eforturile lor nu dau roade din moment ce lacul este acum o imensă groapă de gunoi. Raluca Balmuş, director adjunct producţie în cadrul sucursalei Hidrocentrale Bistriţa, a ţinut să lămurească „neoficial“ anumite aspecte despre situaţia de la Bicaz. Pentru date concrete ne-a trimis la biroul de presă de la Bucureşti, la cei care se ocupă cu … „imaginea“.

„Cunoaştem situaţia de la Bicaz, există un contract de igienizare a lacului, iar oamenii lucrează. S-au strâns munţi de gunoaie. În această săptămână vom avea echipe impresionante la Bicaz care vor face igie-nizarea. Este o problemă care ar trebui manageriată într-un alt fel. Cred că ar trebui să se aplice principiul «Poluatorul plăteşte». Noi facem eforturi mari pentru ca lacul să fie curat, avem chiar şi un termen dat de autorităţi pentru acest lucru, dar au fost inundaţii, au venit de la Suceava foarte mulţi plutitori. Chiar acum acolo sunt două macarale care ridică deşeurile. Toată lumea aruncă vina către noi, însă noi curăţăm ceea ce alţii aruncă şi cred că este nevoie de o muncă comună pentru ca această problemă, care nu este numai la Bicaz, să poată fi rezolvată. Noi considerăm că ne facem datoria“, a declarat Raluca Balmuş.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.