l la eveniment a asistat Remus Borza – administratorul judiciar al Hidroelectrica, Mihai Tudose – ministrul Economiei, numeroşi secretari de stat şi reprezentanţi ai companiilor române şi străine
Vineri dimineaţă, la sediul CHE „Dimitrie Leonida“ din localitatea Stejaru, comuna Pângăraţi, a avut loc semnarea contractului de retehnologizare al obiectivului, în valoare de 74,996 milioane de euro fără TVA, cu 32% sub valoarea estimată a proiectului. 13 firme vor lucra timp de şapte ani, cât durează procesul de retehnologizare, la CHE Stejaru, unde vor livra şi înlocui toate componentele acesteia, ieşite deja din garanţie de peste 20 de ani. Asocierea Romelectro SA – Litostroj Power DOO este câştigătoarea licitaţiei, iar acestor două mari companii li s-au alăturat ca subcontractanţi companii româneşti şi străine precum SSH Hidroserv SA, Energomontaj SA, Electroservice RB SRL, Electroechipament Industrial SRL, General Design Tech SRL, ISPE SA, Energoconstruct SA, Concret Construct SRL, Mecanica IND 2004, Blansko Engineering AS (Cehia). Reprezentanţii lor au participat, vineri, la semnarea contractului cu Hidroelectrica. Au fost prezenţi Remus Borza – administratorul judiciar al companiei, administratorul special, directori de sucursale şi ministrul Economiei – Mihai Tudose. A lipsit premierul Victor Ponta, a cărui prezenţă fusese dată aproape ca sigură la marcarea celui mai important eveniment din istoria hidrotehnicii româneşti post-decembriste, după cum a precizat Remus Borza. Acesta a făcut o trecere în revistă a întregii istorii hidrotehnicii româneşti, timp de două ore, cu referire şi la perioada cât Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă, dar a reuşit să depăşească cu brio momentul.
„Azi marcăm un moment istoric, e un consorţiu de 13 firme care au câştigat cinstit acest contract. Valoarea iniţială era de 131 mi-lioane de euro, iar astăzi este la 74 mi-lioane de euro. Din cele 13 firme, 11 sunt româneşti. Au fost 111 firme din toată lumea, iar în sfârşit avem 11 companii româneşti în contract, alături de un producător pentru care am un respect deosebit“, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Au mai luat cuvântul preşedintele Litostroj Power DOO (Slovenia), reprezentanţi ai Romelectro şi Hidroelectrica.
„De remarcat este faptul că utilajele au funcţionat bine timp de 50 de ani, dar să nu-i uităm nici pe cei care le-au întreţinut. Din păcate sărbătorim un astfel de eveniment în mod festiv, când de fapt ar trebui să reprezinte o stare de normalitate. Trebuie investiţii ca să atingem acel grad dorit de competitivitate“, a declarat ministrul Economiei, Mihai Tudose.
Proiectul de retehnologizare a Centralei Hidrotehnice „Dimitrie Leonida“ se va derula pe o durată de aproximativ şapte ani şi presupune retehnologizarea celor şase hidroagregate. Lucrările care trebuie executate vizează: reabilitarea şi moder-nizarea acelor echipamente hidromecanice a căror stare tehnică, după expertizare, permite acest lucru (vanele fluture şi vanele sferice, batardourile aspiratoarelor, re-gulatoarele de presiune, instalaţiile de ridicat şi transportat); înlocuirea turbinelor, generatoarelor, transformatoarelor, instalaţiilor de automatizare (aferente grupurilor şi instalaţiilor ge-nerale ale centralei), instalaţiilor de aer comprimat, apă de răcire, golire aspiratoare, epuismente şi gospodăriei de ulei, staţiilor de 10,5 kV, 110kV şi 220 kV, transformatoarelor de servicii proprii. De asemenea, contractul presupune realizarea sistemului de monitorizare, de comandă, protecţii şi SCADA, pentru a aduce centrala la standardele actuale de funcţionare, precum şi reabi-litarea construcţiilor de pe circuitul hidraulic, începând cu casa vanelor fluture, conductele forţate, casa vanelor sferice, sala maşinilor, bazinul de liniştire şi canalul de fugă, părţi din blocul tehnic, turnul de decuvare, atelierul mecanic şi depozitul de echipament greu.
(Ioana CALIŢCHO)