Ieri, între orele 9 şi 11, zeci de angajaţi ai spitalelor publice şi ai centrelor de asistenţă medico-sociale, din judeţ, au ieşit în curţile instituţiilor pentru a participa la greva de avertisment anunţată de Federaţia „Sanitas“. Printre protestatari, cei mai puţini la număr au fost medicii, avantajaţi salarial faţă de alte categorii de personal. Alături de ei şi-au strigat păsurile asistenţi medicali, infirmieri, îngrijitoare, chimişti, biologi şi psihologi. La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, în jurul orei 9.45, s-au adunat aproximativ 70 de angajaţi, marea majoritate venind de acasă pentru a protesta, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit de pe urma acestor demersuri. Motivele nemulţumirilor sunt aceleaşi, invocate, încă de anul trecut, de către sindicate: plafonarea sporurilor la 30%, la nivelul ordonatorului principal de credite; inechităţile salariale între diferitele categorii de personal; pierderea unor venituri odată cu scăderea sporurilor; reducerea câştigurilor obţinute din sporurile acordate pentru turele de muncă, respectiv, gărzi din sâmbete, duminici şi sărbători legale etc. „Am ieşit pentru inechităţile care s-au creat în sistemul de sănătate, atât la noi, în judeţul Neamţ, cât şi în ţară. E un protest de avertisment, va urma greva generală. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi pentru că pe de-o parte s-au mărit salariile, dar li s-au dat sporurile la minim. Deci, cu o mână s-a dat, cu alta
s-a luat. Toate secţiile Spitalului Judeţean sunt secţii de urgenţă. Majoritatea cazurilor din judeţ sunt direcţionate către spitalul nostru. Nu se compară munca din acest spital cu munca din celelalte spitale. S-au creat aceste manipulări, care au făcut ca angajaţii să se revolte între ei, pentru că unora li s-au mărit veniturile, iar altora nu. Pacienţii sunt îngrijiţi cu personal foarte puţin. Urmează perioada concediilor, în care vom fi şi mai puţini pe secţii şi compartimente.
De angajat, se angajează foarte greu. Nimeni nu ştie adevărata muncă a salariatului medical“, a declarat Angela Gherasim, liderul sindicatului afiliat Federaţiei „Hipocrat“, din cadrul SJU.
La protest a fost prezentă şi şefa Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul SJU. „Am venit la protest împreună cu colegii mei, care nu sunt de acord cu reducerea sporului de secţie şi cu reducerile salariale, care s-au produs de la 1 martie. Noi considerăm că este o secţie foarte solicitantă şi aşa cum, înainte, beneficiam de spor maxim, şi acum cerem acelaşi lucru, deoarece munca este foarte grea, suntem expuşi la foarte multe pericole, boli şi agresiuni şi suntem şi un personal mai mic decât ar trebui să fim. Deci, muncim în plus foarte mult“, a declarat dr. Elena Brânduşa Pavlidis, şefa secţiei UPU.
După aproximativ o jumătate de oră, greva s-a mutat lângă birourile SJU, acolo unde managerul interimar, dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, a ieşit pentru a încerca să formuleze nişte răspunsuri în faţa oamenilor care deveniseră din ce în ce mai vocali. Aceasta a explicat, printre altele, că s-au recalculat veniturile angajaţilor deoarece sporurile au fost raportate la salariile de bază din luna martie, spre deosebire de o lună în urmă, când ele fuseseră calculate în funcţie de salariile de bază din luna ianuarie. Infirmierilor şi îngrijitorilor, care au înregistrat scăderi ale veniturilor, li s-a spus că există deja o circulară, venită de la Ministerul Sănătăţii, care stabileşte salarii compensatorii, urmând să se găsească sursa de unde vor fi acestea acordate (din veniturile proprii ale spitalului sau din cele ale Consiliului Judeţean). Despre necesitatea angajărilor, dr. Atănăsoaie-Iacob a declarat că se vor organiza concursuri ca urmare a existenţei unui buget de salarii, după ce, săptămâna trecută, s-a semnat contractul cu Casa de Judeţeană de Asi-gurări de Sănătate.
Consiliul Judeţean tratează diferit aceleaşi categorii de personal?
Pe 12 aprilie, când angajaţii SJU au declanşat un protest spontan la care au participat aproximativ 150 de persoane, Dan Vasile Constantin, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), a explicat că SJU are norocul că CJ îi este ordonator principal de credite. Roade ale acestui noroc nu s-au văzut încă, dar managerul SJU a evidenţiat un aspect care lasă loc de interpretări şi care ar trebui să pună pe gânduri şi sindicatele, în caz că îşi reprezintă cu adevărat membrii. Managerul SJU a susţinut în faţa propriilor angajaţi că reducerea la minim a sporurilor a fost cauzată de sporurile acordate angajaţilor de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae“ din Roman, unitate de monospecialitate. „Pentru că sporurile, chiar şi date la minim, de la Psihiatrie Roman sunt foarte mari, a trebuit ca noi să scădem sporurile“, a precizat dr. Atănăsoaie-Iacob.
Declaraţia, pusă într-un context corect, arată diferenţe între aceleaşi categorii de angajaţi ai unor unităţi subordonate CJ. Este vorba despre angajaţii de la secţia Psihiatrie a SJU, care au un spor de 50%, în timp ce angajaţii din Spitalul de Psihiatrie Roman, în marea lor majoritate, aşa cum reiese din datele făcute publice, la 31 martie aveau un spor de 75%. Am încercat, ieri, să aflăm dacă nu cumva procentul sporului salarial a fost modificat, între timp, la Spitalul de Psihiatrie din Roman, însă am fost informaţi că managerul Anca Hîncu a fost chemat la o întâlnire chiar la CJ.
Proteste în judeţ
Proteste asemănătoare, dar cu un ecou mai mic au avut loc şi la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, dar şi la cel din Târgu-Neamţ. „A fost o parte care a purtat banderolă albă, o parte care a ieşit în curtea spitalului. La noi nu e cazul, pentru că nu avem mulţi cu probleme la salarizare. Doar chimiştilor, biochimiştilor şi farmacistei nu le-au crescut deloc salariile, în rest avem o singură infirmieră şi o soră medicală de la TBC cărora le-au scăzut veniturile“, a declarat dr. Florin Apostoaie, managerul Spitalului Orăşenesc „Sf. Dimitrie“ din Târgu-Neamţ. Sindicaliştii au anunţat că în funcţie de evoluţia negocierilor, care vor fi purtate astăzi cu Guvernul, programul de proteste va fi respectat sau nu. În acest sens, Federaţia „Sanitas“ a anunţat, în prealabil, o grevă generală pentru ziua de 11 mai. (T. M.)