-3.5 C
Piatra Neamț
miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăCulturaFotogeografica 25, Paul Bordaş 50

Fotogeografica 25, Paul Bordaş 50

Date:

 

Fotografia este un univers nelimitat, unde pasiunea, entuziasmul şi imaginaţia se împletesc strălucit pentru a opri timpul în loc şi a crea spectacole care îţi bucură sufletul.

Şi dacă mai adaugi temeinice cunoştinţe despre geografia ţării, dacă respecţi valorile neamului, tradiţiile strămoşeşti, moştenirea culturală, poţi realiza un drum de un sfert de veac închinat bogăţiei spirituale a românilor.

Drumul a fost anevoios, cu multe obstacole, dar a creat o stare de spirit de mare valoare, un fenomen cultural numit FOTOGEOGRAFICA. Au fost tipărite 16 albume de înaltă ţinută artistică, realizate prin selectarea a peste 25000 de fotografii create în 34 expediţii la care au participat peste 600 de artişti fotografi consacraţi sau amatori, care şi-au pus amprenta personalităţii lor în vânarea celor mai inedite peisaje, ipostaze, trăiri, sentimente.

Şi toate acestea, au culminat cu albumul jubiliar „Fotogeografica, un sfert de veac”, care a fost lansat la Palatul Parlamentului, într-un grandios spectacol de sunet şi lumină, de emoţie şi bucurie.

Şi totuşi, cine este în spatele acestei scene de mari dimensiuni, numită România? Ei bine, iniţiatorul şi sufletul acestui fenomen este Paul BORDAŞ, născut la Roman, în 16 iunie 1972. A absolvit şcoala generală din satul Chilii, sat ce se regăseşte pe coama unor dealuri moldave, nu departe de izvoarele Bârladului, de unde în dimineţiile senine se zăreşte Ceahlăul, Muntele Sfânt al Moldovei. Copilăria i-a fost marcată de venirea în sat a unei tinere stagiare, absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, originară din Piatra Neamţ.

„Doamna noastră dirigintă dragă”, Luminiţa Georgeta Vîrlan (fost viceprimar al municipiului Piatra Neamţ), cum  o numea, „l-a însufleţit cu dragoste de carte” şi l-a învăţat că „onoarea nu se negociază”. Sub îndrumarea domniei sale, liceul l-a terminat la Piatra Neamţ („oraşul drag al tinereţii”), iar Facultatea la Bucureşti, fiind licenţiat în geografie. A urmat studii postuniversitare de management cultural, impresariat artistic, managementul activităţilor din turism şi a realizat teza de doctorat „Influenţa factorilor fizico-geografici în formarea şi dezvoltarea oraşelor din România” la Institutul de Cercetări Geografice al Academiei Române.

Din timpul studenţiei şi mai apoi ca director la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, a colaborat cu numeroase instituţii de învăţământ şi cultură, cu prestigioase reviste precum National Geographic România, Ştiinţă şi tehnică, Cultura ori Editura Contrast. În tot acest timp a iniţiat şi organizat peste 200 de evenimente cultural-educative, civice, de conştientizare şi informare publică, având ca invitaţi personalităţi din lumea academică, societatea civilă, autorităţi locale şi centrale, educaţie, cultură, sport, tineret, mass media.

Are la activ numeroase aprecieri, diplome şi premii din partea Administraţie Prezidenţiale pentru volumul jubiliar „Fotogeografica, un sfert de veac”, Diplome ale Universităţii Bucureşti pentru organizarea unor Simpozioane dedicate  promovarii imaginii valorilor româneşti, premiul Fundaţiei Naţionale „Nişte Ţărani”, secţiunea „Film, fotografie” pentru promovarea patrimoniului cultural şi natural al României, şi, să nu uităm, Trofeul de Excelenţă în Educaţi, acordat de ISJ Neamţ.

Să parcurgem titlurile celor 16 albume foto cu şi despre „ţările ţării”, cum îi place să le denumească: Misterele Olteniei de sub Munte; Plaiurile Vrancei; Enigmele Buzăului; Din tainele Bucovinei; Haţeg, ţinutul dinozaurilor; Din lumea Banatului; Pădurea Craiului – ţara dintre Crişuri, Ţinutul vulcanilorr izvor de civilizatie; Descoperirea Naturii în Gorjul Montan, Dobrogea la răscrucea timpurilor; Transilvania, inima României; Civilizaţia Mărginimii; Ţinutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune, Apuseni, ţara de piatră, Maramureş, moştenirea unui neam, precum şi Ţinutul Neamţului, leagăn de legendă.

Fiind o frumoasă aniversare a acestui copil de suflet care, iată, a împlinit un sfert de veac, să urăm viaţă lungă proiectului Fotogeografica. Şi totodată, părintele spiritual, născut pe plaiuri nemţene, binemerită aplauzele noastre pentru o jumătate de veac de succese, bucurii şi împliniri.

Mulţi ani fericiţi, Paul Bordaş !

Sorin MIHĂILESCU

 

Ante, dar şi post-scriptum la închiderea ediţiei, considerentele distinsei Doamne Luminiţa Georgeta VÎRLAN:

Era atât de copil. Eram atât de tânără. Era primul meu an de activitate şi Paul, alături de colegii lui m-au învăţat să fiu profesor fericit! Îi sunt recunoscătoare. Paul a făcut o carieră de succes, a creat şi a organizat proiecte de anvergură naţională şi internaţională cu valenţe educative de necontestat şi cu longevitate pentru spirite cultivate. Paul nu caută insigna competenţei, ci înţelegerea adâncă a lucrurilor care fac bine sieşi şi lumii.

Astăzi, când avem maturitatea faptelor împlinite, îi urez lui Paul ani minunaţi, mulţi, cu sănătate deplină şi împliniri durabile, alături de cei dragi !”

colecţia de azi PORTRET

este un proiect al Fundaţiei C.M.IMAGO”.

image description

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.