Comerţul liber cu mărfuri aduce în ţară şi implicit în judeţ, produse de care ar trebui să ne ferim pentru că ne pot îmbolnăvi şi, mai rău, ne pot cauza decesul. Şi mai grav este faptul că multe dintre produsele periculoase pe care comercianţii le cumpără de aiurea şi ni le vând ulterior sunt destinate copiilor. Autorităţile încearcă să stopeze, atunci când sunt alertate, comerţul cu mărfuri periculoase, însă multe dintre produse sunt introduse pe piaţă fără o verificare temeinică. Mărfurile periculoase ajung la cetăţeni fără ca ei să ştie că acestea le pot distruge sănătatea. Mai ales acum, în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, în care cantitatea produselor scoase la vânzare şi achiziţionate, în special a jucăriilor, este mai mare ca oricând în timpul anului, cetăţenii ar trebui să fie foarte vigilenţi atunci când se duc la cumpărături. Pentru a elimina orice dubiu cu privire la calitatea unui produs, consumatorii pot verifica marfa pe care doresc să o achiziţioneze în sistemul european de alertă rapidă Rapex. Aici sunt toate produsele pe care autorităţile le-au detectat ca fiind periculoase şi pe care consumatorii trebuie să le evite, mărfuri ce ar trebui retrase imediat de pe piaţă.
Jucării care pot provoca sufocarea şi păpuşi cu ftalaţi
Haine, multe jucării, accesorii pentru telefoane, produse electrocasnice şi multe altele, nu au ce căuta pe piaţă, pentru că ele sunt considerate ca având grad ridicat de periculozitate, iar în acest context autorităţile trebuie să ia măsuri rapide pentru a nu ajunge în mâinile consumatorilor. Dacă unul sau mai multe din produsele cu risc major de îmbolnăvire au „scăpat“ în comerţul local, atunci ele trebuie duse imediat la comercianţi care au sarcina de a le distruge. Până când autorităţile vor face acest lucru, indicat este ca cetăţenii să se ferească de produsele care le pot afecta sănătatea. Sistemul Rapex a alertat chiar ieri consumatorii cu privire la mai multe jucării care sunt periculoase pentru copii. Este vorba de păpuşile cu mărcile „Shu Yi“, Xin Yan“, „Mini baby“, jucăriile din pluş „Dopaodoll“, care conţin ftalaţi, substanţă ce dăunează copiilor afectând sistemul reproducător. O jucărie muzicală, ce reprezintă un pian în miniatură, este la fel de periculos pentru cei mici deoarece părţile mici se pot desprinde cu uşurinţă, iar copilul le poate înghiţi, provocându-i sufocarea. Un risc ridicat de pericol îl reprezintă şi jucăria de susţinere a suzetei, marca „Difrax“, care reprezintă o girafă al cărui cap se desprinde uşor, iar materialul din care este confecţionat poate fi înghiţit cu uşurinţă de copii, ceea ce le-ar provoca sufocarea. Periculoase pentru copii sunt şi şosetele cu animale de pluş aplicate, marca „Primark“, speciale pentru Crăciun. La jucăria de pluş aplicată, care reprezintă un cerb, coarnele se desprind cu uşurinţă şi pot fi înghiţite, provocând sufocarea. La fel de periculoase sunt şi treningurile „School Master“, ale căror şnururi de la hanorace pot provoca, în joacă, leziuni grave micuţilor.
Accesorii cu parafină clorurată şi clăpari „Salomon“ periculoşi
Sistemul Rapex a avertizat ieri consumatorii şi asupra mănuşilor de piele, marca „Kangyu“. Autorităţ ile au descoperit că pielea din care sunt confecţionate conţine prea mult crom, care poate declanşa reacţii alergice utilizatorilor. Sistemul avertizează, totodată, şi asupra numeroase accesorii pentru telefoane, în special, care conţin parafină clorurată, o substanţă toxică ce reprezintă un pericol real pentru sănătatea umană şi mediu. Tocmai de aceea, autorităţile europene au interzis introducerea pe piaţă şi utilizarea articolelor care conţin această subtanţă. Cu toate acestea, prin diferite căi, mărfurile cu probleme au ajuns în comerţ, iar consumatorii trebuie să se ferească să cumpere aceste produse. Este vorba despre selfie-stick-urile marca „MarQuant“, anumite lumânări cu led, anumite căşti pentru telefoane, difuzoarele marca „Connect speacker“, anumite feţe de masă, ciocane. Toate aceste produse conţin, fie în cabluri, fie în mânere, în compoziţia lor, parafină clorurată ce este toxică pentru om şi mediu. Nu doar produsele ai căror fabricanţi nu sunt cunoscuţi, ori nu sunt de găsit, cu diferite mărci necunoscute, sunt periculoase pentru consumatori, ci şi mărfuri sub branduri cunoscute. Spre exemplu, sistemul Rapex a emis o alertă de risc ridicat de periculozitate pentru clăparii „Salomon“, la care au descoperit că mecanismul de prindere din spatele acestora se poate disloca în timpul utilizării. Astfel, un schior ar putea pierde controlul şi ar putea cădea, rănindu-se grav. Sistemul de alertă mai avertizează şi asupra riscului pe care îl are uscătorul de păr, marca „Dhom Tech System“, care se poate supraîncălzi şi poate lua foc în timpul utilizării. Totodată, periculoasă este şi plita electrică, marca „Mobika“, la care cablul de alimentare se supraîncălzeşte, iar butonul de control se despride cu uşurinţă. (Natalia RÎŞTEI)