Un copil, în vârstă de cinci luni, din comuna Alexandru cel Bun, a decedat, miercuri, 21 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, după ce, pe fondul mai multor boli, acesta a contactat virusul rujeolic. Potrivit medicilor, su-garul a fost internat, în 16 martie, la secţia Pediatrie a SJU, cu diagnosticul de rinofaringită şi pneumopatie.
După două zile, pe 18 martie, copilul a dezvoltat o erupţie ma-culopapuloasă (mici pete roz, uşor ridicate), fapt pentru care a fost transferat la secţia Boli infecţioase, cu diagnosticul de rujeolă. Starea clinică a micului pacient s-a agravat, iar în 21 martie trupul firav al acestuia a cedat. Reprezentanţii DSP au ţinut să precizeze că „în primele luni de viaţă, sugarul a prezentat numeroase probleme de sănătate“, ceea ce ar fi putut agrava şi mai mult situaţia micuţului. „Copilul s-a născut prematur, cu Apgar 8 (indice prin care se apreciază starea de sănătate a nou-născutului – n.red.) şi o greutate de 2150 de grame. În cele cinci luni de viaţă, sugarul a prezentat numeroase probleme de sănătate şi internări, fiind diagnosticat cu malformaţii cardiace – defect sept atrial şi persistenţă de canal arterial – malnutriţie proteincalorică gradul I, anemie, rahitism cronic. Starea clinică se agravează pe 21 martie, ora 4.00. Se administrează oxigen, dexametazonă; starea generală a su-garului se deteriorează în continuare, la ora 10.00 este intubat, ventilat, resuscitat şi decedează la ora 11.30. S-a recoltat ser pentru rujeolă, în data de 21 martie“, se arată într-o informare semnată de Ana Brânduşa Movilă, director executiv al DSP.
Ieri, un alt copil a fost intubat şi transferat la Iaşi
Ieri, un alt copil, în vârstă de un an şi jumătate, aflat în stare gravă, a fost transferat de la Spitalul Judeţean, la Spitalul „Sf. Maria“ din Iaşi, după ce a fost intubat. Fără a intra în detalii, medicii de la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ au spus că pacientul provine dintr-un focar de rujeolă. Acesta a fost internat, la Spitalul Judeţean, în 16 martie.
„Este vorba despre un caz complicat, care prezenta şi comorbi-dităţi. A prezentat fenomene de agravare de crup rujeolic şi a fost trimis la Iaşi. Pacientul este dintr-un focar de rujeolă, internat în 16 martie şi cu insuficienţă respiratorie. A fost intubat şi transferat la Iaşi, în jurul orelor 10-11 (23 martie – n.red)“, a precizat dr. Daniela Burghelea, directorul medical al Spitalului Judeţean. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pacientul a fost transferat de pe secţia ORL a spitalului. Până la închiderea ediţiei, Direcţia de Sănătate Publică nu a transmis nicio informaţie cu privire la acest nou caz.
24 de cazuri noi de rujeolă, suspicionate în ultima săptămână
În intervalul 15-22 martie, au fost suspicionate 24 de cazuri noi de rujeolă şi s-a înregistrat un deces. Inspectorii sanitari ai DSP au precizat că, de la începutul acestei luni, au intrat în sistemul de supraveghere a rujeolei 38 de cazuri, dintre care 15 s-au confirmat, 2 s-au infirmat, iar alte 21 sunt probabile (ser în lucru). Cei mai vulnerabili în faţa rujeolei sunt copiii cu vârste cuprinse între 0-4 ani.
„Majoritatea cazurilor sunt la grupele de vârstă 0-1 an, 1-4 ani şi sunt neeligibile la vaccinare sau sau nevaccinate. Principalele motive sunt refuzul şi contraindicaţiile medicale.
Cazurile din luna martie sunt din Piatra-Neamţ – 11 cazuri, iar din zona rurală s-au identificat 27 de cazuri din: Girov, Cândeşti, Gârcina, Alexandru cel Bun, Borca, Tazlău, Izvoare, Văleni“, se mai arată în documentul citat. Specialiştii din Sănătate recomandă vaccinarea, ca fiind cea mai bună măsură de limitare e epidemiei de rujeolă, aceasta fiind posibilă doar cu colaborarea părinţilor / aparţinătorilor. Filiala judeţeană a DSP dispune, în prezent, de stocuri suficiente de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), pentru intervenţia în focare.
(T. MARIAN)