21.3 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăEvenimentCâţi bani pierd primăriile din judeţ

Câţi bani pierd primăriile din judeţ

Date:

l după reducerea impozitului pe venit, administraţiile locale riscă să intre în criză financiară şi cer în continuare majorarea cotei ce revine bugetelor locale l inclusiv primarii PSD solicită acoperirea deficitului creat

De când Guvernul a decis modificarea Codului Fiscal şi implicit reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, incertitudinea a pus stăpânire pe toate administraţiile locale din ţară, ale căror bugete vor scădea direct proporţional cu taxele percepute de la populaţie. După o rundă de negocieri purtate de edilii celor mai mari municipii cu şefii Guvernului, atât ei, cât şi colegii lor din alte judeţe par să aştepte „ce va urma“. Totul, în speranţa că decidenţii vor mări cota care le revine primăriilor din acest impozit, astfel încât balanţa să se echilibreze.

La Piatra-Neamţ – minus 20 de milioane pe an

Primarul municipiului reşedinţă de judeţ trage un nou semnal de alarmă şi face publice sumele care „se pierd“ prin modificările decise de Guvern. „Concret, pentru municipiul Piatra-Neamt înseamnă aproape 20 de milioane de lei mai puţin într-un an, adică aproape tot bugetul de întreţinere a oraşului. Reamintesc că primăriile primesc acum o cota de 41,75% din impozitul pe venit încasat în localitatea administrată, ceea ce acum la Piatra-Neamţ înseamnă aproximativ 5 milioane de lei lunar. Prin măsura care se va aplica conform noului Cod Fiscal aprobat de guvern în urmă cu câteva zile, suma lunară se va reduce cu aproximativ 1,8 milioane lei“, a spus primarul Dragoş Chitic.

La unison, edilul Roma-nului precizează că redu-cerea impozitului pe venit înseamnă pentru bugetul local o pierdere a 8,6 mi-lioane de lei din buget.

„Măririle salariale din Primărie stabilite de legea unică şi scăderea cotei impozitului condamnă oraşele la o luptă doar pentru supravieţuire. Dacă anual bugetul de investiţii era de 4,5 milioane de lei, din 2018 nu numai că nu vom avea bani pentru dezvoltare, dar va trebui să mai tăiem încă pe atât de la alte capitole“, a precizat primarul Lucian Micu.

Primarii PSD trag speranţe

Dacă edilii celor două municipii din judeţ îşi exprimă indignarea (în tandem cu alte mii din întreaga ţară), în localităţile cu edili PSD îngrijorarea este ceva mai mică, semn că aceştia au încredere că mai-marii din coaliţia de guvernare iau decizii responsabile… Cel puţin deocamdată. Primarul din Bicaz, de exemplu, aşteaptă să vadă ce se va hotărî în continuare la Bucureşti, dar subliniază de asemenea că, dacă nu se majorează cotele, inves-tiţiile ar fi grav afectate şi în oraşul său.

„Aşteptăm să vedem toate documentele oficiale şi deciziile finale. Din acest motiv nu putem încă nici să conturăm bugetul pentru anul viitor. Acum, sută la sută sigură este această reducere a impo-zitului pe venit de la 16 la 10%; vom vedea cu ce va veni Guvernul pentru a suplimenta/ acoperi acest deficit. În acelaşi timp, în Programul de guvernare este menţionată majorarea cotei care revine unităţilor administrativ teritoriale. Ori, clar, dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu e în ordine. Am ajunge să putem asigura doar cheltuielile de funcţionare a primăriei“, a spus primarul Nicolae Sălăgean.

Pe acelaşi subiect, edilul de Târgu-Neamţ s-a declarat convins că nu vor fi probleme majore, iar eventualele pierderi vor fi compensate fie de guvern, fie din taxe şi impozite (deşi la nivel de oraş acestea vor rămâne la acelaşi nivel şi în 2018). Totodată, primarul Daniel Harpa a declarat că se ia în calcul rediscutarea salariilor din primărie, mărite în urma aplicării noii legi.

Greva, soluţia propusă de deputatul Leoreanu

Deputatul PNL Lau-renţiu Leoreanu, care are la activ ani buni de administraţie (în calitate de fost primar al Romanului) este de părere că, dacă guvernul nu majorează cota din impozitul pe venit ce revine primăriilor astfel încât bugetele acestora să nu fie diminuate, administraţiile locale trebuie să intre în grevă ca o ultimă soluţie pentru a opri demersurile fiscale ale guvernanţilor. „Această abordare este dezastruoasă pentru România şi, de aceea, cred că administraţiile locale, indiferent de culoarea politică trebuie să intre urgent în grevă dacă Guvernul nu majorează cota din impozitul de venit ce revine primăriilor astfel încât bugetele acestora să nu fie diminuate“, a spus Leo-reanu.

Preşedintele Arsene susţine cu tărie deciziile Guvernului

Deşi instituţia pe care o conduce nu este afectată de reducerea impozitului pe venit, aprig susţinător al actualului Guvern, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a ţinut să puncteze în spaţiul public beneficiile aşa-numitei „revoluţii fiscale“. „Prin modificările propuse la Codul Fiscal, guvernul PSD are în vedere trei principii majore: re-compensarea eforturilor românilor care au contribuit decisiv la asigurarea celei mai mari creşteri economice din U.E. pentru ţara noastră prin reducerea taxării, precum şi creşterea salariilor (prevăzute în noua Lege a salarizării) şi a pensiilor; sprijinirea antreprenorilor şi a mediului de afaceri; investiţii în infrastructură“, a spus Ionel Arsene pe pagina sa de socializare.

Că investiţii intermediate de Consiliul Judeţean au început să apară, nu încape îndoială, deşi marea temere ţine de concretizarea lor conform graficelor… Dar apare totodată întrebarea: cu cele la nivel local, de care ar trebui să se ocupe primăriile, cum rămâne?

(Roxana CHIRILĂ)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.