l două amenzi au fost date de inspectorii sanitari pentru neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii
După o acţiune tematică dispusă de Ministerul Sănătăţii, inspectorii sanitari din cadrul Departamentului de Control în Sănătatea Publică al DSP Neamţ au făcut verificări în cele şase spitale publice şi cinci unităţi sanitare private, cu paturi pentru spitalizare de zi. Rezultatele, per ansamblu, arată că unităţile sanitare şi-au făcut temele. Mai ales că atunci când este în derulare un control al DSP, aşa cum ne-au relatat mai mulţi angajaţi ai spitalelor, toată lumea intră în fibrilaţie şi are o grijă deosebită ca în fiecare colţişor al spitalului lucrurile să strălucească. Cu toate acestea, în urma controalelor s-au depistat şi nereguli. Pentru care s-au aplicat zece sancţiuni – opt amenzi şi două avertismente. Una dintre problemele ce ridică mari semne de întrebare asupra eficienţei actului medical o reprezintă două amenzi care au fost date de inspectori. Este vorba despre două situaţii în care s-a demonstrat, în urma analizelor de laborator, că apa folosită la blocurile operatorii nu este sterilă. În informaţiile solicitate de cotidianul Realitatea, DSP nu a indicat care sunt acele spitale. În cazul apei sterile s-a constatat că din totalul celor şapte probe prelevate, trei au ieşit necorespunzătoare.
Deşi 383 de teste de sanitaţie, de la controlul bacteriologic de pe suprafeţe, au ieşit corespunzătoare, la şase s-au evidenţiat depăşiri ale indicatorului NTG (numărul total de germeni). Alte şase amenzi, în valoare a câte 500 de lei fiecare, au fost date pentru nerespectarea „precauţiunilor de lucru şi a protocoalelor de către personalul me-dical“. Totalul amenzilor a ajuns la 4.000 de lei.
Potrivit datelor remise de DSP, aspectele generale ale controlului sunt următoarele: „toate unităţile sanitare funcţionează conform ordinului Ministerului Sănătăţii 1030/2009 cu autorizaţie sanitară de funcţionare; în toate unităţile sanitare se respectă structura şi obiceiul de activitate; structura clădirilor, dotarea cu ascensoare şi motecharge-uri permite crearea şi respectarea parţială a circuitelor funcţionale pentru toate categoriile: personal, pacienţi, lenjerie curată sau murdară, alimente, deşeuri; finisajele sunt co-respunzătoare, lavabile, rezistente la acţiunea biocidelor; toate spitalele cu spitalizare continuă au întocmit Planul de supraveghere şi control al infecţiilor asociate actului medical; starea generală de curăţenie este corespunzătoare în toate unităţile; există stoc cu materiale, biocide avizate de Ministerul Sănătăţii; sterilizarea instrumentarului se face corespunzător; sunt respectate prevederile privind gestionarea corespunzătoare a deşeurilor în unităţile sa-nitare, pe categorii; sunt respectate normele privind monitorizarea stării de sănătate ocupaţională a personalului“, se arată în documentul citat.
Un aspect care lasă de dorit în ceea ce priveşte gestionarea activităţii unui spital o constituie posibilitatea de a asigura rezerva de apă, pentru un interval de 1-3 zile, în caz de avarie la conductele cu apă care alimentează unitatea. Astfel, inspectorii DSP au precizat că doar trei unităţi sanitare cu paturi, din cele 11 verificate, pot asigura în momentul de faţă rezerva de apă necesară. În cazul unei pene de curent, doar cinci unităţi sanitare pot asigura continuitatea activităţii medicale în condiţii normale, având grup electrogen. Pentru toate neconformităţile constatate DSP a anunţat că s-au dat termene de remediere.
(Marian TEODOROF)