Vineri, autorităţile de la judeţ au primit la sediul Prefecturii un grup de oaspeţi din raionul Anenii Noi – Republica Moldova, veniţi la Piatra-Neamţ în cadrul proiectului „Centenarul Marii Uniri. 1918-2018. Punte peste un secol între Neamţ şi Basarabia“; proiectul este realizat în parteneriat cu Asociaţia „Pro Democraţia Club“ Târgu-Neamţ şi Instituţia Prefectului.
Delegaţia moldoveană a fost formată din Alexandru Barbăroşie – preşedintele Consiliului Raional Anenii Noi, care i-a avut alături pe primarii comunelor înfrăţite şi pe reprezentanţii direcţiilor de dezvoltare locală şi tineret.
„Îmi doresc ca pe întreaga perioadă a vizitei în ţinutul Neamţului să se simtă bine şi să materializăm această relaţie instituţională, care a început undeva în 2012, la nivel de ONG-uri şi astăzi sper să o materializăm şi printr-un acord de cooperare“, a declarat Iulian Jugan, subprefectul judeţului Neamţ.
Colaborarea între cele două judeţe a debutat prin activităţi educaţionale şi contacte ale sectorului neguvernamental, a continuat prin contacte ale administraţiilor locale, care s-au finalizat prin semnarea unor acorduri de înfrăţire între comunele Ştefan cel Mare, Agapia şi Bălţăteşti cu comunele Geamăna, Mereni, respectiv Ţînţăreni din Republica Moldova. În cadrul întâlnirii de ieri s-au pus bazele unei noi colaborări, de această dată pe linie economică şi a dezvoltării regionale.
„Vrem să vă mulţumim pentru găzduire, suntem nespus de bucuroşi că suntem astăzi aici (…). Noi suntem o fa-milie, suntem fraţi, avem aceeaşi cultură, aceeaşi istorie, pe care ne străduim la maxim să o promovăm. Astăzi, în această echipă am venit să facem lucruri mult mai frumoase şi mult mai bune pentru viitorul nostru. Acel viitor la care sperăm toţi, împreună“, a spus preşedintele Consiliului Raional Anenii Noi.
Pe timpul prezenţei în judeţul nostru, oaspeţii au vizitat, pe lângă obiectivele tu-ristice, şi incubatorul de afaceri RubikHub, recent deschis la Piatra-Neamţ de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est.
(Roxana ZAHARIA)