Rezultatele probelor scrise pe care le-au susţinut cei 15 candidaţi care se bat pentru ocuparea unui post de asistent scos la concurs de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă arată cât de slab pregătiţi sunt aceştia. Din 15 candidaţi care au optat pentru funcţia de asistent la secţia Ortopedie, doar unul singur a obţinut mai mult de 5, restul au picat cu note de 3 şi 4. Nici acest candidat nu ar fi fost admis, dacă baremul de notare nu ar fi fost coborât de la 7 la 5, deşi subiectele au fost de nivel mediu, cu noţiuni elementare pe care un asistent trebuie să le ştie şi să le aplice în fiecare zi. Cu toţii au făcut şi practică iar întrebările vizau cunoştinţe de tehnică, admi-nistrarea medicaţiei şi alte atribuţiuni uzuale pe care le are un asistent medical într-o secţie de spital. Se pare că unii au trecut prin şcoală degeaba.
Nici despre cei cu experienţă nu se poate spune că sunt mai buni. Conducerea SJU a fost nevoită să amâne un concurs pentru ocuparea funcţiei de asistent şef la secţia Chirurgie Generală, postul fiind vacant după ce asistenta şefă de aici a ieşit la pensie. Cele două asistente care s-au bătut pentru postul respectiv au obţinut rezultate ruşinoase la prima probă: o asistentă cu vechime din aceeaşi secţie, a luat nota 3,60; alta, venită din altă parte, a ieşit cu nota 1,60. Şi cu toate acestea bolnavii sunt pe mâna lor. Mai ales în Chirurgie, într-o secţie unde limita dintre viaţă şi moarte poate ţine de reacţiile lor la nivel de secundă. Cum pe acest post nu a fost admis niciun candidat, concursul a fost amânat pentru data de 27 februarie.
„Se înscriu mulţi şi nu am de unde să aleg“
În asemenea situaţii, conducerea unităţii medicale a luat decizia să ia măsuri astfel ca în cea mai mare unitate medicală, unde ajung oameni din tot judeţul, serviciile medicale să fie acordate ca la carte. „Avem o mare problemă cu formarea medicală. Posibilitatea de selecţie a candidaţilor pentru posturile de asistenţi este redusă. S-au luat note proaste, deşi am coborât baremul de punctare de la 7 la 5. Abia a reuşit un candidat să ia 5.50. Nu au ştiut noţiunile medicale de bază. Se înscriu mulţi dar nu am de unde să aleg. Trebuie să avem o discuţie cu directorii şcolilor postliceale sanitare. Să le spunem care e calitatea pregătirii elevilor lor“, a declarat Liviu Negelschi, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Conducerea unităţii medicale ar dori formarea viitorilor asistenţi direct în spital, făcând practică
într-o specialitate sub îndrumarea cadrelor medicale cu experienţă. „Intenţionăm să introducem o fază de recrutare a elevilor dintr-o şcoală postliceală, în funcţie de necesarul spitalului, care să facă practică în anumite specialităţi unde să înveţe corect sub îndrumarea specialiştilor“, a mai spus şeful SJU.
Anual, foarte mulţi absolvenţi se îndreaptă spre şcolile postliceale sanitare, care în fiecare vară scot promoţii de zeci de absolvenţi. Legea Educaţiei spune acum că la aceste unităţi şcolare se pot înscrie şi elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat. (Maria NISTOR)
Sa se coboare baremul de notare de la 7 la 1.
Cred ca e la fel in toate domeniile unde lucreaza bugetari.
Solutia?Coborarea baremului spre 0…
Atat timp cat nu sunt instare sa-si ia un BAC,normal ca nu sunt buni nici ca asistenti.Atat timp, cat vor fi formati prin scoli particulare,fara examen de admitere si nu prin scoli de stat,cu examen serios de admitere,nivelul lor profesional va fi de nota 3,1 sau 5,etc.DE CE SA NE ASCUNDEM SI SA NU SPUNEM ADEVARUL,,,,absolventii acestor scoli sunt in majoritate din randul fostelor vanzatoare si infirmiere etc.care au terminat liceul la seral sau f.f.,asa ca nu putem avea pretentii!!!In anii comunismului,la aceste scoli postliceale ,candidatii erau absolventi de liceu cu Bacul luat,si se dadea examen la chimie organica,chimie anorganica,anatomia si fiziologia omului,examenul era dur,uneori ajungea sa fie si 12-13 candidati/loc si se facea cu adevarat scoala,dar si practica serioasa,cei mai bine pregatiti fiind cu siguranta absolventii scolilor din centrele universitare,a caror profesori erau aceeasi care predau si studentilor medicinisti.A nu se uita cazul scolii din P.Neamt,unde multi elevi lucrau in Italia,figurau ca prezenti,lucrarile fiindu-le facute contracost, de catre profesori,,,,,deci practica ioc,pregatire idem si mai vrem si sa fie bine pregatiti?