Acasă Social West Nile în judeţ

West Nile în judeţ

1494
0
DISTRIBUIȚI
Original Title: Aa_FC2_10a8.jpg

Joi,13 septembrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a anunţat că a fost confirmat, în judeţul nostru, un caz de meningoencefalită cu virus West Nile. Cazul s-a înregistrat la o femeie, din Piatra-Neamţ, de 64 de ani, care a fost expusă înţepăturilor de ţânţari, în judeţul Călăraşi, în perioada 17-20 august. „Pacienta a fost internată 14 zile, de pe 30 august, până pe 12 septembrie, în secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ şi a fost externată în stare ameliorată. Precizăm că în municipiul Piatra-Neamţ s-a efectuat, în perioada 23 august – 14 septembrie, a doua etapă de dezinsecţie din acest sezon“, au precizat inspectorii sanitari ai DSP. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în judeţul Călăraşi au fost confirmate 3 cazuri de îmbolnăviri cu West Nile. În acest sezon, mai mulţi nemţeni au fost diagnosticaţi cu meningită, însă potrivit medicilor de la SJU, până acum, acestea s-au dovedit a fi forme virale.

„Pacienta a dezvoltat o formă de îmbolnăvire nu foarte gravă. În acest sezon, au mai fost trimise seruri la Institutul Contacuzino, dar nu s-a mai confirmat nici unul. În momentul de faţă, cred că mai sunt două sau trei seruri trimise spre analiză. Am mai avut meningite în ultimul timp“, a precizat dr. Daniela Burghelea, din cadrul secţiei Boli Infecţioase a SJU. În sezonul acestui an, în perioada 2 mai – 6 septembrie, la nivel naţional s-au înregistrat 196 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Dintre ecestea, 21 s-au soldat cu decese (7 decese în Bucureşti, 4 în judeţul Iaşi, 2 în judeţul Olt, 2 în judeţul Constanta şi câte un deces în judetele Galaţi, Covasna, Damboviţa, Dolj, Suceava şi Teleorman). În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile au fost înregistrate în: Bucureşti (30) şi în judeţele: Dolj (29), Olt (20), Iaşi (19), Teleorman (15), Constanţa (8), Bacău (7), Brăila (6), Galaţi (6), Satu Mare (6), Ilfov (5), Sibiu (5), Mureş (5), Mehedinţi (5), Bihor (3), Dâmboviţa (4), Călăraşi (3), Alba (2), Cluj (2), Giurgiu (2), Suceava (2), Tulcea (2), Bistriţa Năsăud (1), Botoşani (1), Buzău (1), Caraş-Severin (1), Covasna (1), Ialomiţa (1), Hunedoara (1), Prahova (1), Vâlcea (1), Vrancea (1).

„Sezonul“ West Nile , între lunile aprilie-octombrie

Toate centrele de transfuzii au inclus în chestionarul pentru donatori întrebarea legată de călătoriile efectuate în localităţile sau zonele unde au fost depistate cazuri. Astfel, cei care au călătorit în aceste zone sunt excluşi temporar de la donare, pentru 28 de zile. Conform specialiştilor în sănătate, îmbolnăvirile cu virusul West Nile apar vara târziu, dar de regulă sezonul definitoriu este între lunile aprilie-octombrie.

Cel mai adesea, virusul se răspândeşte prin înţepătura ţânţarilor infectaţi, care, la rândul lor, îl contactează prin înţeparea păsărilor infectate. Orice persoană poate contacta virusul, dar cele mai expuse riscului îmbolnăvirii sunt persoanele trecute de 50 de ani. Perioada de incubaţie pentru virusul West Nile este între cinci şi 15 zile. Dacă am fost înţepaţi de ţânţari, nu trebuie neapărat să fim bănuiţi de infectare cu virusul West Nile. Pacienţii dezvoltă simptomele, potrivit literaturii de specialitate, după 3 – 14 zile de la contactarea virusului.

Organismul uman răspunde diferit la acest virus virus, în ceea ce priveste simptomatologia. Astfel, au fost identificate trei forme: severe – meningită sau encefalită; moderate – sindrom febril; asimptomatice – aproximativ 80% (patru din cinci persoane) infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom. Nu există un tratament specific în meningita primară West Nile, în cazurile grave recomandându-se tratament intensiv în spital. Ministerul Sănătăţii a recomandat autorităţilor administratiilor publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virusul West Nile.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.