Acasă Eveniment Urşii atacă din nou

Urşii atacă din nou

1203
0
DISTRIBUIȚI

În ultima perioadă, urşii coborâţi din păduri în căutare de hrană au băgat spaima în nemţenii din zona de munte a judeţului. În comuna Farcaşa, de exemplu, atacurile care au avut loc de la începutul lunii şi până în weekendul trecut sunt fără precedent, după cum a precizat primarul localităţii. „Luna asta au fost omorâte 10 animale din gospodăriile localnicilor, iar situaţia este gravă. Al unsprezecelea atac a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în noaptea de duminică spre luni. Noi am făcut toate demersurile şi am trimis toate adresele necesare autorităţilor de la judeţ (Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului) în care am cerut în mod expres uciderea urşilor. Cred că relocarea lor nu poate fi luată în calcul pentru că aceste animale s-au obişnuit deja să coboare în sat. Sunt un real pericol pentru cetăţeni şi pentru animalele lor. Dacă la început aceşti urşi intrau în gospodăriile mai izolate, acum ajung până în vatra satului“, a spus primarul comunei Farcaşa, Cristinel Gheorghiu.

Potrivit unei raportări făcută de Direcţia Silvică spre Instituţia Prefectului, incidente similare s-au înregistrat şi în comuna Borca, satul Sabasa. În dimineaţa zilei de 9 octombrie, un urs a intrat în gospodăria unui cetăţean şi i-a ucis porcul închis în coteţ. Două zile mai târziu, în aceeaşi localitate, dar la şase kilometri distanţă,    s-a înregistrat un nou atac; şi aici un animal sălbatic a intrat noaptea în curtea unui localnic şi i-a omorât doi porci. În primul caz Comisia de evaluare constituită la solicitarea Primăriei Borca a propus acordarea de despăgubiri în valoare de 646 de lei, iar în cel de-al doilea, evaluarea distrugerilor pricinuite de animalul sălbatic este în curs de realizare.

Referitor la măsurile luate de autorităţi până în prezent, acestea se limitează deocamdată la alungarea urşilor şi la monitorizarea lor, astfel încât situaţiile despre care vorbeam să nu se repete sau să nu se ajungă la incidente mai grave.

„Personalul de teren al Ocolului Silvic Borca a efectuat acţiuni de îndepărtare a exemplarelor de urşi din zona Ungurul, sat Sabasa, alături de cetăţeni din zonă, prin strigăte. Salariaţii noştri monitorizează mişcare exemplarelor în teren, pe raza fondurilor cinegetice din gestiune, fiind la dispoziţie pentru colaborarea cu autorităţile abilitate, alături de jandarmerie, să gestioneze astfel de situaţii în condiţiile legale, în conformitate cu procedurile în vigoare“, au precizat reprezentanţii Direcţiei Silvice Neamţ referitor la cele două cazuri petrecute la Borca. (R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.